Direktoricu nikšićkog vrtića prijavili i zbog falsifikovanja

V. d. direktorica tvrdi da će na navode iz prijave odgovoriti pred sudom. Dio kolektiva je i ranije podnosio prijave protiv rukovodioca ustanove
19949 pregleda 7 komentar(a)
Backovićeva, Foto: Arhiva Vijesti
Backovićeva, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 31.05.2019. 07:47h

Dio zaposlenih u nikšićkom vrtiću “Dragan Kovačević” podnio je krivičnu prijavu osnovnom tužilaštvu u tom gradu protiv direktorice Radmile Backović zbog toga što je navodno falsifikovala službenu ispravu.

Četvoro zaposlenih u krivičnoj prijavi, u koju su “Vijesti” imale uvid, navelo je da je Backovićeva nakon isteka mandata 31. decembra prošle godine sačinila i potpisala niz dokumenata. Backovićeva je “Vijestima” kazala da nije upoznata sa tom krivičnom prijavom. Istakla je da je svjesna da je u v. d. stanju i da će pred nadležnim organima odgovoriti na navode iz prijave.

“Prijave se podnose kada je u toku reizbor direktora”, ocijenila je ona.

Zaposleni su u krivičnoj prijavi, podnijetoj 24. maja, naglasili da je v. d. direktorica sačinila službene isprave, između ostalog obavještenje o radnim i neradnim danima u toj ustanovi, o terminu druge sjednice Savjeta roditelja, kao i obavještenje o obilasku higijensko-epidemiološke službe vaspitnih jedinica...

Oni su optužili Backovićevu da je unijela neistinite podatke da je direktor vrtića “Dragan Kovačević, umjesto samo v. d. direktora te ustanove, na osnovu rješenja Ministarstva prosvjete od 16. januara ove godine. Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je ranije predmet protiv Backovićeve zbog navodne zloupotrebe službenog položaja.

Iz SDT-a su “Vijestima” u februaru ove godine kazali da je predmet u fazi izviđaja i da se “prikupljaju potrebna obavještenja i dokumentacija radi provjere navoda iz krivične prijave”. Dio zaposlenih je u januaru podnio krivičnu prijavu protiv direktorice zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja. Oni su tvrdili, što je utvrdila i Inspekcija rada, da je Backovićeva bez saglasnosti Ministarstva prosvjete transformisala ugovore o radu, te da se protiv nje vodi više radnih sporova od kojih su neki pravosnažni u korist zaposlenih.

Dio zaposlenih obavijestio je prekjuče i ministra prosvjete Damira Šehovića da su podnijeli novu krivičnu prijavu protiv Backovićeve. Istakli su da su se obratili Delegaciji Evropske unije u Podgorici, koja je “zainteresovana da prati postupak koji je protiv Backovićeve ranije pokrenut pred SDT-om, kako bi sačinili izvještaj o sistemskoj primjeni zakona u Crnoj Gori”.

Zaposleni su u pismu Šehoviću ocijenili da se Backovićeva institucionalno stavlja iznad Vladinog resora.

“Sama činjenica da Backovićeva zapošljava bez oglasa, konkursa, saglasnosti ministarstva, da ignoriše odluku da je samo vršilac dužnosti kao privremeni organ upravljanja do izbora direktora, nas zaposlene upućuje na zaključak da imenovana time želi pokazati da je njen uticaj veći od ovlašćenja koje Vi kao ministar imate”, naveli su zaposleni.

Backovićeva je nakon isteka mandata izabrana za vršioca dužnosti do raspisivanja i okončanja novog konkursa. Na konkurs za direktora, osim nje, prijavila se Nada Šćepanović. Konkurs je, međutim, zatvoren “nevršenjem izbora”.

Iz Ministarstva prosvjete “Vijestima” su ranije odgovorili da je iskorišćeno zakonsko pravo da se po konkursu ne vrši izbor i da će ponovo biti raspisan za nekoliko mjeseci.

“Vijesti” su i ranije pisale o žalbama zaposlenih i sindikalne organizacije zbog navodnih nepravilnosti u radu ove ustanove, uključujući i samoinicijativne transformacije ugovora na neodređeno, zapošljavanje bez konkursa i uticaj na rad sindikata.

Bonus video: