Ivanović ostaje u pritvoru zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo koje mu se stavlja na teret

Jedan od vođa navijačke grupe “Varvari”, u pritvoru je od 5. aprila, nakon incidenta koji se dva dana prije toga dogodio poslije fudbalske utakmice između Sutjeske i Budućnosti u Nikšiću
2713 pregleda 1 komentar(a)
Ivanović nakon saslušanja (arhiva), Foto: Svetlana Mandić
Ivanović nakon saslušanja (arhiva), Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 31.05.2019. 10:13h

Krivično vijeće Osnovnog suda u Nikšiću produžilo je pritvor Aleksandru Čaki Ivanoviću, optuženom za napad na policajca.

Jedan od vođa navijačke grupe “Varvari”, u pritvoru je od 5. aprila, nakon incidenta koji se dva dana prije toga dogodio poslije fudbalske utakmice između Sutjeske i Budućnosti u Nikšiću.

Pritvor se, kako piše u rješenju, produžava do dalje odluke suda, a prema odluci vijeća, razlog za produženje je opasnost da će Ivanović, ukoliko se nađe na slobodi, ponoviti krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Vijeće se pozvalo na video-snimke i iskaze pripadnika Centra bezbjednosti Nikšić, kao i na činjenicu da je optuženi u prethodnom periodu dva puta osuđivan zbog izvršenja krivičnih djela protiv državnih organa, od čega se jedno djelo takođe odnosi na napad na policajca.

U odluci se navodi da je vijeće mišljanja da se pritvor ne bi mogao zamijeniti alternativnom zakonskom mjerom.

Ivanovićev branilac, advokat Srđan Lješković, podnio je žalbu Višem sudu u Podgorici protiv rješenja vijeća Osnovnog suda u Nikšiću, konstatujući da se odluka o produženju pritvora, suprotno praksi Evropskog suda za ljudska prava, temelji na iskazu pripadnika Uprave policije i video snimaka, “bez razmatranja razloga koji idu u prilog neprodužavanju pritvora”.

Ivanović je juče bio na magnetnoj rezonanci u privatnoj klinici u Podgorici, jer je, kako je naveo njegov branilac, to nemoguće uraditi u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija i Kliničkom centru: “Pošto je potrebno čekati mjesecima, pa je snimanje platila navijačka grupa ‘Varvari’”.

Ivanović je u odbrani naveo da je nakon utakmice nekoliko maloljetnih navijača sišlo na teren kako bi se pozdravili sa fudbalerima i trenerom, ali da su u tom trenutku policajci, bez razloga, počeli da ih prskaju suzavcem i udaraju pendrecima.

On je, kako tvrdi, pokušao policajcima da objasni da su u pitanju maloljetnici i tada je dobio više udaraca palicom po glavi i tijelu pri čemu je teže povrijeđen.

Za razliku od njega, policajci su kazali da ih je Ivanović udario, kao i da su se toga dana osjetili ugroženim.

Suđenje Ivanoviću, koje je počelo prije desetak dana, biće nastavljeno 5. juna, dok će danas kod tužiteljke Sofije Lukovac, u drugom slučaju gdje je Ivanović oštećeni, biti saslušana dvojica policajaca.

Ivanović se tereti da je počinio krivično djelo - napad na službeno lice u vršenju službene radnje.

Bonus video: