Atlas grupa podnijela krivične prijave protiv Dragičević, Mauer i Bogdanović

3878 pregleda 1 komentar(a)
Atlas banka, Foto: Savo Prelević
Atlas banka, Foto: Savo Prelević

Advokatski tim predsjednika Atlas grupe, Duška Kneževića, podnio je danas krivične prijave Specijalnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv službenice Atlas banke Ljiljane Dragičević i brokera Marine Mauer zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebe službenog položaja pomaganjem, kao i protiv službenice Atlas banke Olge Bogdanović zbog zloupotrebe službenog položaja.

"Dragičević je kao organizator kriminalne organizacije, većem broju pravnih lica koji su korisnici e-komerc servisa kod Atlas banke, a koji podrazumijeva prodaju proizvoda i usluga putem interneta prihvatanjem platnih kartica i sistema VISA INTERNATIONAL i MASTER CARD, organizovala postavljanje odgovornih lica u novoregistrovanim pravnim licima. Na taj način vrbovala je odgovorna lica, angažujući članove svoje porodice i svoje prijatelje i poznanike, i druga fizička lica preko brokera posrednika Marine Mauer. Naplaćivala je nezakonite provizije suprotno internim aktima Atlas banke i vršila kontrolu postupanja imenovanih izvršnih direktora kao novih članova kriminalne organizacije u realizaciji kriminalnog plana i usmjeravala kriminalne aktivnosti mimo znanja odgovornih lica Atlas banke ad Podgorica", navode iz grupacije.

“U kontinuitetu je angažovala lica iz svog bliskog okruženja koji bi formalno bili registrovani kao izvršni direktori u novoosnovanim pravnim licima, te je sa ostalim NN članovima kriminalne organizacije prikrivala tačne podatke koji su od značaja za pravilno prikazivanje strukture ostvarenog prometa. Organizovala je lažno prikazivanje podataka u vezi sa prometom novčanih sredstava, kao i druge podatke i informacije, stekavši pritom veliku protivpravnu imovinsku korist, čime je akcionarima banke nanijeta ogromna imovinska šteta”, stoji u krivičnoj prijavi koju je podnio advokat Zdravko Đukanović.

Dodaje se da je krivična prijava protiv Olge Bogdanović podnijeta je jer je, obavljajući funkciju direktora Sektora za plasman u Atlas banci dok je Tanja Terić obavljala dužnost privremenog upravnika u Atlas banci neovlašćeno iznosila podatke i poslovne tajne banke, koje su joj povjerene na čuvanje.

"Organizovala je obavljanje kompenzacionih plaćanja na nezakonit način u ukupnom iznosu od 21,5 miliona eura, zajedno sa ranije prijavljenim guvernerom CBCG Radojem Žugićem i privremenom upravnicom Tanjom Terić. Time je načinila veliku štetu akcionarima banke", piše u saopštenju.

“Bogdanović je, umjesto da postupa savjesno i u granicama svojih ovlašćenja radi očuvanja aktive banke obavila nezakonita, kompenzaciona plaćanja, a zajedno sa Žugićem i Terićem zaustavila najveći deo komercijalnih aktivnosti banke i u velikoj mjeri ugrozila aktivu banke. Time su preduzeli radnje kojima je akcionarima prouzrokovana šteta u iznosu od 21,5 miliona eura”, navodi se u krivičnoj prijavi.

Bonus video: