Suđenje za ubistvo Borete i Zečevića: Dostavljen elektro ferogram DNK vještačenja

Glavni pretres je odložen na predlog odbrane, advokata Dragana Mitrića i Vladimira Horovica
3246 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.06.2019. 16:14h

Suđenje okrivljenima za ubistvo Đorđa Borete i Dragana Zečevića u Bečićima početkom decembra 2016. godine, koje je za danas bilo zakazano u podgoričkom Višem sudu, odloženo je za 17. jun, odlučilo je specijalno vijeće sudije Biljane Uskoković.

Glavni pretres je odložen na predlog odbrane, advokata Dragana Mitrića i Vladimira Horovica.

Danas je na suđenju rečeno da je Forenzički centar iz Danilovgrada dostavio Višem sudu materijal elektro ferograme DNK vještačenja, u elektronskoj i pismenoj formi. Odbrana je predložila, a sud prihvatio da se odloži suđenje jer im treba vremena da pregledaju materijal o DNK vještačenju, koji im je uručen prije nekoliko dana. U dopisu od 3. juna, advokat Mitrić je naveo da im nisu dostavljeni elektro ferogrami od svih uzoraka vještačenja.

Sandra Kovačević, vještak forenzičke genetike danas je pojasnila da zbog zaštite ličnih podataka, ti podaci nijesu dostavljeni.

“Sudu nisu dostavljeni elektro ferogrami na kojima nije nađen biološki materijal ili je nedovoljna količina DNK materijala, iz razloga što takvi DNK profili nisu podobni za bilo kakvo poređenje i interpretaciju”, pojasnila je ona.

Vasilije Rafailović, optužen je kao organizator kriminalne grupe, a kao članovi optuženi su Ratko Vušović i Ivan Cicmil, koji su u u bjekstvu, dok su na optuženičkoj klupi Miljan Bulatović iz Niša i Vladimir Šmanja iz Banja Luke. Prema navodima optužnice, Rafailović i Miljan Bulatović označeni su kao organizatori kriminalne grupe koja je ubila Đorđa Boretu 7. decembra 2016. godine u bašti lokala „Trofej“ u Bečićima.

Tom prilikom od više ispaljenih hitaca iz automatske puške kao slučajna žrtva stradao je doktor u penziji Dragan Zečević, dok je vlasnik lokala Ivo Stanišić ranjen. Kao pripadnici ove kriminalne organizacije koji su pomogli izvršenje ovog zločina označeni su Vušović, Cicmil i Šmanja. Vasilije Rafailović i Ratko Vušović se terete da su direktni izvršioci ubistva Borete i Zečevića.

Okrivljeni Rafailović, Vušović, Bulatović i Šmanja, kao saizvršioci izvršili krivična djela teško ubistvo i nedozovoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, navodi se u optužnici.

Bonus video: