Optužuju Šaranovića da je ukrao motocikl: Čiju "jamahu" vozi šef Akademije?

U prijavi dostavljenoj “Vijestima” napisali su da je Šaranović službeni motocikl otuđio u avgustu 2018. godine, kada je kolektiv bio na odmoru
19891 pregleda 13 komentar(a)
Ne odgovara na pozive: Šaranović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ne odgovara na pozive: Šaranović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 04.06.2019. 21:58h

Direktor Policijske akademije (PA) Boban Šaranović navodno je ukrao službeni motocikl “jamaha” i u jednom servisu “prepakovao” ga u svoj koji je prethodno havarisao.

To piše u krivičnoj prijavi koju su Šaranovićeve kolege iz štrajkačkog odbora dostavile “Vijestima” i koju će, kako tvrde, podnijeti Upravi policije.

Šaranović juče nije odgovarao na pozive i poruke “Vijesti”, kako bi novinarka provjerila informacije koje su joj dostavili Radovan Popović, Damir Zejnilović i Svetomir Knežević.

Ti nastavnici PA i članovi štrajkačkog odbora, duže traže smjenu Šaranovića i tvrde da nezakonito radi, što je on više puta demantovao.

U prijavi dostavljenoj “Vijestima” napisali su da je Šaranović službeni motocikl otuđio u avgustu 2018. godine, kada je kolektiv bio na odmoru.

“Motocikl ‘jamaha XV 250S virago’, sa brojem šasije jYAVG011000004284, brojem motora G 602E-004103, registarskih oznaka P-206, bio je dat PA na korišćenje. Šaranović je u avgustu pozvao kolegu B. D. da odveze motocikl na opravku, iako je bio potpuno ispravan i garažiran, a do tada prešao samo 8.000 kilometara. Kolega je to učinio, a kada je motocikl istovaren iz kombija, u radionici je bio rastavljen isti takav motocikl, crne boje. Šaranović je ranije vozio upravo crnu ‘jamahu’, isti model, ali ga je havarisao u aprilu ili maju 2018. godine, kada je imao udes. Zbog toga sumnjamo da je djelove iz službenog motocikla ‘prepakovao’ u svoj, ili službeni vozi sa svojim tablicama”, napisali su oni.

“Vijestima” je dostavljeno i obraćanje službenika zaduženog za održavanje i servisiranje vozila PA Marinka Raičevića Šaranoviću.

Raičević direktora obavještava da su dva službena motocikla - crna “jamaha” i žuti “tomos” početkom 2018. vraćena sa servisa, i garažirana, gdje su i ostala 12. jula 2018. godine, kada je on otišao na godišnji odmor.

Šef voznog parka nakon odmora u garaži je našao samo “tomos”, zbog čega je i pisao Šaranoviću, zahtijevajući objašnjenje o tome gdje je dvotočkaš.

“Kada sam se vratio sa godišnjeg odmora krajem avgusta 2018. godine i prilikom obilaska voznog parka, primjetio sam da se motocikl ‘jamaha’ ne nalazi na PA, a u saznanju sam da je početkom avgusta, po Vašem naređenju, odvezen na navodnu opravku. Oba motocikla sam provjerio poslije servisa i bila su u izvanrednom stanju, pogotovo ‘yamaha’. Pošto sam zadužen za održavanje voznog parka, tražim od Vas da mi u roku od pet dana dostavite izvještaj i pojašnjenje gdje se motocikl nalazi”, napisao je Raičević.

Odgovor nije dobio, tvrde nastavnici.

Optužbe za krađu službenog motora nijesu jedine koje iz te ustanove stižu na Šaranovićev račun.

Nakon višemjesečnog trvenja sa direktorom PA, dio nastavnika te obrazovne ustanove štrajkuje od 25. marta, tražeći njegovu smjenu.

Prvog dana štrajka, na kraju radnog vremena, tačno u 15 časova, četvorici nastavnika, članova štrajkačkog odbora, uručene su suspenzije.

Šaranović je tada obrazložio da je odluka o štrajku nezakonita, iako mišljenje o zakonitosti može donijeti jedino inspekcija rada i sud.

Kada su počeli štrajk, nastavnici su direktora optužili da im uporno uskraćuje bilo kakve informacije u vezi sa radom i funkcionisanjem Akademije, da službenike i nastavnike aneksima ugovora raspoređuje na radna mjesta sa značajno manjim koeficijentima, da im je ukinuo prevoz, da lojalne nezakonito nagrađuje...

Pitanja o problemima u toj ustanovi - ukinutom prevozu, korišćenju službenih automobila, mjesečnoj kvoti goriva, vanrednim predavačima, bonusima, nagradama, pravilnicima...Šaranoviću su poslata 4. marta. Na njih nikada nije odgovorio, iako je dan kasnije iz PA stigao mejl kojim traže vrijeme da odgovore na pitanja.

Prosvjetna inspekcija početkom aprila utvrdila je zloupotrebe i nezakonita postupanja. Utvrđeno je da devet osoba prisutnih na sjednici nastavničkog vijeća održanoj 15. januara, koji su učestvovali u donošenju odluka nijesu to mogli činiti, jer su spoljni saradnici: “Takođe je konstatovao da sjednici nije prisustvovalo više od polovine članova, te se nije mogla održati, a samim tim se na istoj nije moglo ni odlučivati”.

Inspektor je tada zaključio i da Akademija nema Poslovnik o radu nastavničkog vijeća i naloženo je Šaranoviću da u roku od 30 dana od uručenja zapisnika sazove sjednicu Nastavničkog vijeća na kojoj će članovi donijeti poslovnik o svom radu. Konstatovano je i da se odluke sa sjednice od 15. januara ne mogu smatrati legitimnim, te da je petnaest dana kasnije održana sjednica Upravnog odbora sa nezakonito izabranim predstavnicima zaposlenih.

Nastavnici i dalje štrajkuju

Gotovo sedamdeset dana deset nastavnika Policijske akademije štrajkuje, tražeći Šaranovićevu smjenu.

Osim članova štrajkačkog odbora - Popovića, Zejnilovića i Kneževića, na rampi su svakodnevno i nastavnici Žarko Mrdović, Željka Vujašković, Radivoje Sokić, Ljubiša Koković, Miodrag Jovović, Boško Ilić, Zoran Ćetković i Snežana Kadović. Štrajkači su juče rekli “Vijestima” da je direktor suspendovanim nastavnicima oduzeo službene telefone.

Direktor PA ranije je kazao da štrajkači traže nezakonite privilegije koje im je ukinuo i da protestom pokušavaju da opravdaju svoje postupanje koje je suprotno zakonu.

Bonus video: