Zaboravili na ubicu Đukanovićevog savjetnika?

I danas je nejasan motiv likvidacije, a u policijskim krugovima govorilo se da je ubistvo Žugića povezano sa duvanskom mafijom
39489 pregleda 13 komentar(a)
Đukanović i Žugić, Foto: Arhiva Vijesti
Đukanović i Žugić, Foto: Arhiva Vijesti

Sve što je policija preduzimala gotovo dvije decenije na rasvjetljavanju ubistva visokog policijskog funkcionera Gorana Žugića (37) nije dalo rezultata, a nejasno je da li istražitelji uopšte više pokušavaju da dođu do osobe koja ga je likvidirala.

Iz Višeg državnog tužilaštva novinaru “Vijesti” i ove godine na godišnjicu Žugićevog ubistva odgovorili su identično kao i godinu ranije:

“Obavještavam vas da je u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici formiran predmet protiv NN izvršioca krivičnog djela ubistvo, izvršenog dana 31. 5. 2000. godine na štetu G.Ž. i od strane tužilaštva u kontinuitetu su preduzimane potrebne istražne radnje, a putem međunarodne pravne pomoći od više država zahtijevano je prikupljanje obavještenja i određenih podataka o predmetnom krivičnom djelu, koja do sada nijesu dala rezultate u otkrivanju izvršioca ovog krivičnog djela. Takođe, od strane tužilaštva u više navrata obavljene su usmene konsultacije i data uputstva ovlašćenim policijskim službenicima Uprave policije za postupanje i preduzimanje neophodnih radnji, a sve u cilju identifikacije izvršioca predmetnog krivičnog djela”.

To piše u odgovoru koji potpisuje portparolka Višeg tužilaštva, tužiteljka Lepa Medenica.

Nijesu odgovorili kada su posljednji put i šta konkretno preduzeli da istraže ubistvo Žugića, ali ni od kojih su država putem međunarodne pravne pomoći tražili prikupljanje obavještenja i podataka o toj egzekuciji.

Pokojni Žugić bio je visoki policijski funkcioner i savjetnik za bezbjednost tadašnjeg i aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića.

Zvanični policijski podaci govore da je ubijen 31. maja prije 19 godina, oko 23 časa u Bulevaru Save Kovačevića u Podgorici.

Prema toj verziji, on se “audijem A6” dovezao do zgrade u kojoj je stanovao, parkirao je automobil i krenuo ka ulazu. Sa leđa mu je pritrčao egzekutor visok oko 1,75 metara i iz automatskog pištolja ispalio desetak hitaca ka njemu - tri su ga pogodila u glavu.

Prema drugoj - policija je tokom uviđaja pronašla samo pet čaura kalibra 7,65 mm.

Ipak, od prvog dana istrage spekuliše se da Đukanovićev savjetnik nije ubijen na mjestu na kom je pronađeno njegovo izrešetano tijelo, već da je leš samo tu donijet. To nikada zvanično nije potvrđeno.

I danas je nejasan motiv te likvidacije, a u policijskim krugovima govorilo se da je ubistvo Đukanovićevog savjetnika povezano sa duvanskom mafijom.

Dvije godine nakon ubistva Đukanovićevog savjetnika, Goran Stanjević, tadašnji predstavnik Vladine agencije za strane investicije, ispričao da je Žugić ubijen samo nekoliko mjeseci nakon što mu je on iz Švajcarske dostavio dokumentaciju u vezi sa istragom tužilaštva u Bariju o švercu cigareta između Crne Gore i Italije.

Italijanskim istražiteljima te godine ispričao je da se dokumentacija o krijumčarenju odnosila na Đukanovićevu ulogu u tom poslu i da je papire u Crnu Goru donio nakon što ga je kontaktirala supruga “kralja šverca” Ćira Macarele.

U dokumentima italijanskog tužilaštva piše da je Stanjević u Švajcarskoj bio predstavnik Vladine agencije za strane investicije od 1995. do 1998. godine.

Tužiocu je ispričao da ga je dvije ili tri godine prije saslušanja 2002. godine kontaktirala supruga Ćira Macarele, koja živi u Luganu i dostavila mu dokumentaciju vezanu za istragu tužilaštva u Bariju.

Kaže da su tražili od njega da tu dokumentaciju odnese u Crnu Goru lično, što je, kako tvrdi, učinio - sjutradan u Podgoricu je odnio dvadesetak knjiga formata A4.

Nije precizno odgovarao na pitanja kojima su tražili potvrdu da se Macarela preko svojih kanala domogao dokumentacije koja tada još nije bila javno dostupna.

Rekao im je da je Žugić ubijen par mjeseci nakon što mu je on dostavio ta dokumenta.

Dvije godine nakon ubistva Đukanovićevog savjetnika, Goran Stanjević, tadašnji predstavnik Vladine agencije za strane investicije, ispričao da je Žugić ubijen samo nekoliko mjeseci nakon što mu je on iz Švajcarske dostavio dokumentaciju u vezi sa istragom tužilaštva u Bariju o švercu cigareta između Crne Gore i Italije

Objasnio je i da ne zna šta je Žugić uradio sa dokumentima koja mu je predao, ali je i govorio o Branislavu Branu Mićunoviću i njegovoj ulozi u švercu cigareta i državi.

“Prema mom mišljenju on je jedan od najjačih ljudi tamo, štaviše, postoje indicije da on lično drži sav biznis u svojim rukama, da je predsjednik Đukanović praktično marioneta u njegovim rukama”, kazao je Stanjević italijanskom tužiocu prije 17 godina.

Taj postupak završen je tek početkom 2019. godine.

Vijeće suda u Bariju u januaru je oslobodilo crnogorske državljane Branka Vujoševića, Veselina Barovića, Dušanku Pešić Jeknić i srpskog državljanina Andriju Draškovića svih optužbi za šverc duvana.

Na istoj sjednici, obustavljen je postupak protiv crnogorskog državljanina Branislava Brana Mićunovića zbog zastare.

Italijanski sud zaključio je da ne postoje pravne činjenice koje bi teretile Vujoševića, Barovića, Pešić Jeknić i Draškovića.

Svi crnogorski i srpski državljani bili su optuženi za mafijaško udruživanje radi međunarodnog krijumčarenja cigareta.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović je takođe bio osumnjičen, još 2005. godine označen je od tužilaštva u Bariju kao šef kriminalne organizacije, ali je bio zaštićen imunitetom državnika, pa mu se nije sudilo.

Postupak u Italiji pokrenuli su 2001. godine specijalni tužiociĐuzepe Šelzi i Eugenije Pontasulja, koji su u međuvremenu napustili tužilaštvo u Bariju.

Bonus video: