Crnogorska granična policija uhvatila 92 migranta i spriječila šverc oko 300 kg marihuane

Viši policijski inspektor u Odsjeku za nadzor državne granice Uprave policije Velibor Vučinić kazao je da su u protekle dvije sedmice 93 policajca nadzirala granicu Crne Gore i Albanije – od Komova do ušća rijeke Bojane
5302 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa graničnog prelaza Sukobin-Murićani između Crne Gore i Albanije (Ilustracija)
Detalj sa graničnog prelaza Sukobin-Murićani između Crne Gore i Albanije (Ilustracija)

Crnogorska granična policija je u proteke dvije sedmice uhvatila 92 migranta koji su pokušali da nezakonito pređu granicu sa Albanijom i spriječila šverc oko 300 kilograma marihuane.

Riječ je o rezultatima međunarodne operacije graničnih policija regiona, sprovedene u okviru Programa za bezbjednost regiona, koji finansira i realizuje Ženevski centar za upravljanje u bezbjednosnom sektoru (DCAF).

Direktor DCAF-a u Ljubljani Anton Travner, koji je bio nadležan za sprovođenje operacije, ocijenio je da je riječ o najuspješnijoj operaciji koju su sproveli u regionu.

Viši policijski inspektor u Odsjeku za nadzor državne granice Uprave policije Velibor Vučinić kazao je na današnjoj konferenciji da su u protekle dvije sedmice 93 policajca nadzirala granicu Crne Gore i Albanije – od Komova do ušća rijeke Bojane.

Tvrdi da su 63 policajca bili službenici cnogorske Uprave policije, dok je njih 30 bilo raspoređeno u mješovitim međunarodnim timovima, sastavljenim od pripadnika graničnih policija regiona.

Od ukupnog broja lica, koji su pokušali nezakonito da pređu granicu, 78 lica je, tvrdi Vučinić, vraćeno nadležnim organima Albanije, njih 11 zatražilo je azil i zaštitu u Crnoj Gori, dok je troje zadržano u migrantskim centrima.

"Spriječili smo krijumčarenje tri lica sa sirijskim državljanstvom i tom prilikom su uhapšena dva albanska državljanina koji su pokušali da ih nelegalno prevezu preko granice", kazao je Vučinić.

Službenici granične policije su tokom ove operacije spriječili i krijumčarenje marihuane tipa "skank".

Uhvatili su četiri lica koji su iz Albanije pokušali da prokrijumčare 228 kilograma skanka, dok su dvije osobe bacile teret od 75 kilograma iste opojne droge i pobjegli.

Takođe je uhvaćen albanski državljanin koji je pokušao da uđe sa vozilom marke “bmw”, na kojem je bio falsifikovan broj šasije.

Vučinić je rekao da su zatekli i 19 lica u prekršaju Zakona o strancima, odnosno državljane Srbije, Republike Srpske, Albanije i Kosova koji nijesu prijavili boravak.

Načelnik Odsjeka za nadzor državne granice Vojislav Dragović smatra da su realizacijom ove operacije potvrdili "da se zajedništvom, kvalitetnim međusobnom povezanošću graničnih policija regiona, uz podršku međunarodnih partnera na veoma efektan način mogu suzbijati svi vidovi prekograničnog kriminala".

Bonus video: