Sjekloću mogu ubiti i u ringu?

Crnogorski bokser vraćen prije desetak dana sa beogradskog aerodroma, gdje su mu policajci objasnili da u Srbiji nije bezbjedan i da više ne dolazi
43168 pregleda 21 komentar(a)
Prvi profesionalni meč za titulu šampiona Mediterana: Nikola Sjekloća, Foto: Zoran Đurić
Prvi profesionalni meč za titulu šampiona Mediterana: Nikola Sjekloća, Foto: Zoran Đurić

Crnogorski bokser Nikola Sjekloća vraćen je prije desetak dana sa beogradskog aerodroma na kom su mu policajci objasnili da mu u Srbiji ne mogu garantovati bezbjednost.

Budvanin, rođen u Nišu, 31. maja je u beogradskoj hali “Ranko Žeravica” trebalo da ukrsti rukavice sa Francuzom Morisom Positijem.

Nakon što je sa trenerom i timom sletio u Beograd, službenici srpske policije obavijestili su Sjekloću da se u Crnu Goru mora vratiti prvim avionom.

Srpske bezbjednosne službe saopštile su mu, tvrdi, da mu ne mogu garantovati da neko neće pokušati da ga ubije i u ringu.

Sjekloća je juče “Vijestima” potvrdio da je vraćen sa beogradskog aerodroma, ističući da mu nije jasno zbog čega se neko u tamošnjoj policiji odlučio da i njega stavi na spisak nepoželjnih.

“Nikada u Srbiji nisam napravio čak ni incident, rođen sam u Nišu i bez obzira na to što nijesam vadio srbijanska dokumenta, po rođenju imam državljanstvo. Tog dana rekli su mi da ne mogu ući u Srbiju i da mi ne mogu garantovati bezbjednost. Ni organizatori bokserske revije ‘Poklon Beogradu’ nijesu obaviješteni o tome da ne mogu ući u državu, pa je zbog toga nastao problem jer je moj protivnik stigao iz Francuske”, kazao je Sjekloća.

Dodao je da mu je uručeno rješenje o zabrani ulaska u Srbiju, iako je nepuna dva mjeseca prije toga bio u toj državi.

“Nemam kriminalni dosije i ne shvatam ko je i zbog čega odlučio da ne mogu ući u Srbiju i da tamo nijesam bezbjedan”, rekao je bokser.

Na pitanje “Vijesti” - da li se osjeća ugroženim, kazao je: “Osjećam se dobro”.

“Putujem svuda nesmetano. Boksujem u inostranstvu i nikada nigdje nisam imao problem kao ovaj u Beogradu. Ne znam ni kako su mogli da mi zabrane da uđem u državu u kojoj sam rođen, ali dobio sam neko rješenje na granici”, rekao je on.

Sjekloća je ranije boksovao za beogradski Radnički, Partizan, Jugoslaviju...

Iz Sjekloćinog tima nezvanično su “Vijestima” kazali da im je nejasno ponašanje srpskih vlasti:

“I on se, kao i mi koji smo oko njega, bori da živimo u državi u kojoj nema kriminala, ali se to ne radi na način što ćete nekome ko ne čini krivična djela zabraniti da boksuje u zemlji u kojoj je rođen”.

Osim novinarskih izvještaja iz ringa, u žižu javnosti Sjekloća je dospio prošle godine kada je policija saopštila da je spriječila njegovo ubistvo.

Prema navodima Specijalnog državnog tužilaštva, njegovo ubistvo prošle godine tražio je Budvanin Đorđije Cicmil.

U spisima tužilaštva piše da je Cicmil u avgustu i septembru 2018. godine angažovao Pećanca Enzana Cirikovića, Almira Jahovića, Mirzu i Eldara Nurkovića i Darka Milića da za 50.000 eura ubiju Sjekloću i još jednu osobu iz Rafailovića.

Tužilac Saša Čađenović u optužnici tvrdi da se Cicmil dva puta u Budvi sreo sa optuženima i tražio da likvidiraju Sjekloću:

“Tako što će ga sačekati na ulazu u garažu njegove stambene zgrade gdje će pucati na njega iz oružja koje bi im on obezbijedio, a za koje vrijeme bi Ciriković čekao sa vozilom spremnim za bjekstvo”.

Čađenović objašnjava da su oni na to pristali, kao i da po Cicmilovom nalogu ubiju još jednog Budvanina:

“Pa su u cilju realizacije kriminalnog plana otišli da izviđaju teren oko stambene zgrade u kojoj stanuje oštećeni Sjekloća kako bi napravili plan ubistva i sačinili plan bjekstva, a koja djela nijesu ni pokušana jer su u daljim radnjama prekinuti od strane službenika policije”.

Viši sud je krajem aprila potvrdio optužnicu protiv sedam osoba koje se terete za planiranje likvidacije Sjekloće i Baranina Jovana Đurovića.

Optužnim aktom obuhavćeni su Adnan Osmanagić, Nurkovići, Jahović, Ciriković, Milić i Cicmil.

Jahović i Osmanagić su u bjekstvu.

Pokušao da meč održi u Podgorici

Zbog nemogućnosti da sa Francuzom boksuje u srpskoj prijestonici, Sjekloća je pokušao da meč održi u Podgorici, ali mu ni to nije pošlo za rukom.

“Predrag Radošević je nakon par dana boksovao u Podgorici, i pokušao sam da dovedem Positija ovdje, ali nije pristao. Ponudili smo mu da platimo troškove, međutim izabrao je da se meč odgodi”, rekao je Sjekloća “Vijestima”.

Objasnio je da će taj meč biti organizovan u narednom periodu, nakon što dogovore na kom terenu će ukrstiti rukavice.

Na spisku nepoželjnih i budvanske kafandžije

Osim Sjekloće na listi nepoželjnih srpske policije u posljednja dva mjeseca dodato je još dvadesetak Budvana

Navodno, među njima ima ugostitelja, nekoliko ljudi koji nemaju kriminalni dosije, ali i onih čije su porodice u Srbiji.

Spisak je proširen nakon posljednjih obračuna crnogorskih kriminalnih klanova, a srpske vlasti poručile su da neće dozvoliti da se krvavi kokainski rat preseli u njihovu državu.

Bonus video: