Advokat Piperović: Biće oslobađajuća presuda, svidjelo se to nekome ili ne

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Obradovića i Ivanovića, koji se terete za zloupotrebu položaja, odnosno da su tokom privatizacije Telekoma iz te kompanije izvukli 2,3 miliona eura kroz fiktivni ugovor sa kompanijom Rawleing o analizi regionalnog tržišta telekomunikacija
8889 pregleda 5 komentar(a)
Obradović i Ivanović (arhiva), Foto: Luka Zeković
Obradović i Ivanović (arhiva), Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.06.2019. 11:34h

Suđenje okrivljenim Olegu Obradoviću i Miodragu Ivanoviću, optuženi da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja, odnosno da su oštetili Telekom i pribavili korist kompaniji Roling u iznosu od 2,3 miliona eura, na ime fiktivnog ugovora o konsultantskim uslugama ispitivanja tržišta telekomunikacija u Jugoistočnoj Evropi, odloženo je za 22. jul.

Predsjednica specijalnog vijeća sudija Evica Durutović naložila je da se na narednom pretresu pojavi ovlašćeni predstavnik oštećenog, koji je dobro upoznat sa poslovanjem Telekoma, i koji će biti dobro pripremljen i da će moći da odgovara na sva postavljena pitanja.

Punomoćnik Telekoma, advokat Velibor Marković, kazao je da u pogledu na izjavu o pridruživanju ili nepridruživanju o krivičnom gonjenju okrivljenih zadržava pravo da se naknadno izjasni.

Na današnjem glavnom pretresu pročitana je odluka borda direktora Telekoma Crna Gora AD Podgorica iz 17. oktrobra 2005. godine.

Avokat Zoran Piperović, branilac kazao je novinarima da je utvrđeno da postoji odluka da se Monet angažuje oko istraživanja tržišta u Republici Srpskoj, Kosovu Srbiji i Bosni i Hercegovini.

"U toj odluci imaju obrazloženje navoda okrivljenog Ivanovića zbog čega je to nužno, a u dispozitivu stoji da da je on toga dana govoreći da to treba da se uradi znao da se to uraditi neće. Kao što znate taj materijal je stigao, prema tome nema djela. Ali optužnica je tu i moramo da sudimo. Mislim da je sud pravilno odredio da se sasluša predstavnik Telekoma Crna Gora, zbog toga što je, kada se kupovao od strane Hrvata Mađar Telekom, odnosno crnogorski Telekom, ozbiljni ljudi koji sravnjavaju račune pitaju da pitaju da li ima finansijska dubioza kada mi kupujemo nešto od vas", rekao je Piperović. Dodao je da je intencija odbrane bila da je da dođe predstavnik Telekoma, a ne punomoćnik.

"Da vidimo ima li tih 2,3 miliona ili nema, a ja vam kažem da nema i dubioze prilikom kupovine nije bilo. To što se nije izjasnio znači da oni nijesu sigurni da li treba ili ne pridružiti krivičnom gonjenju", dodao je Piperović. Dodao je da ne postoji šteta u tom iznosu jer bi se ona iskazala u momentu kada Hrvati kupuju Telekom od Mađara.

"To nije mali novac. Posao je čist, ali moramo da prođemo sudsku proceduru. Završiće se se oslobađajućom presudom svidjelo se to nekom ili ne, a mnogima se i ne sviđa a ja znam i zašto. Neka dođe predstavnik da kaže da li njihovi finansiji izvještaji pokazuju da negdje fali 2,3 miliona", zaključio je Piperović.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Obradovića i Ivanovića, koji se terete za zloupotrebu položaja, odnosno da su tokom privatizacije Telekoma iz te kompanije izvukli 2,3 miliona eura kroz fiktivni ugovor sa kompanijom Rawleing o analizi regionalnog tržišta telekomunikacija. U optužnici se dodaje da su oni 27. oktobra 2005. godine, sa preduzećem Rawleing Trading iz Londona zaključili ugovor o pružanju konsultantskih usluga, kojim je navodno to preduzeće obavezano da izvrši procjenu trenutne situacije u sektoru telekomunikacija u jugoistočnoj Evropi. U optužnici je objašnjeno da je sa računa Moneta preduzeću Rawleing najprije preneseno 460 hiljada, a zatim i 1,84 miliona eura, iako ta kompanija nije obavila ugovorene obaveze.

Bonus video: