"HITNO PRIHVATANJE SPORAZUMA UKAZUJE NA NERVOZU"

Đukanović: Sporazum o priznanju krivice sa Đurđićem nezakonit

"Viši sud u Podgorici je morao da odbije da zaključi ovakav sporazum jer je isti u svemu suprotan odredbama Zakona koji regulišu uslove, okvire, kriterijume, mjerila i na kraju, osnove za zaključenje sporazuma o priznanju krivičnog djela", saopštio je advokat Đukanović
2885 pregleda 1 komentar(a)
Branioci Duška Kneževića, advokati Zdravko Đukanović (lijevo) i Nemanja Jolović
Branioci Duška Kneževića, advokati Zdravko Đukanović (lijevo) i Nemanja Jolović

Povodom saopštenja Višeg suda u Podgorici, koji je juče prihvatio sporazum o priznanju krivice bivšeg izvršnog direktora "Atlas banke" Đorđa Đurđića, odbrana predsjednika Atlas Grupe Duška Kneževića na čelu sa advokatom Zdravkom Đukanovićem saopštila je da sporazum o priznanju krivice Đurđića nezakonit.

„Odlično smo upoznati sa sadržajem i tokom ovih pregovora pred Specijalnim državnim tužilaštvom u Podgorici i sa okolnošću da je Đorđe Đurđić trpio ogroman pritisak koji je rezultirao zaključenjem ovakvog sporazuma. Dio izvršne vlasti, prije nego što se odlučio na ovakvo postupanje, mora biti svjestan da su takve radnje i pritisci u konačnom osuđeni na neuspjeh. Odbrana će to i dokazati u krivičnom postupku pred Višim sudom u Podgorici, gdje očekujemo oslobađajuću presudu za Duška Kneževića", navodi se u saopštenju Đukanovića.

"Viši sud u Podgorici je morao da odbije da zaključi ovakav sporazum jer je isti u svemu suprotan odredbama Zakona koji regulišu uslove, okvire, kriterijume, mjerila i na kraju, osnove za zaključenje sporazuma o priznanju krivičnog djela", dodaje Đukanović.

Hitno prihvatanje sporazuma, kako ocjenjuje Đukanović, ukazuje na nervozu SDT-a i dijela izvršne valsti.

"Ovaj sporazum zaključen je suprotno zakonu i njegov jedini motiv je nastavak pritiska na sudske organe da se nađe opravdanje za nezakonito oduzimanje imovine Duška Kneževića, tako što će ga osuditi za krivično djelo koje nije izvršio", saopštio je Đukanović.

On dodaje da kazna koja je izrečena Đurđiću u trajanju od šest mjeseci i novčana kazna od 2000 eura, kao i obaveza da uplati 200 eura u humanitarne svrhe, "nije ni vrijedna ozbiljnog komentara i u stručnoj javnosti izaziva nevjericu".

"Posebno je nevjerovatan komentar specijalnog tužioca Stojanke Radović da Đurđiću ništa nije obećano mimo sporazuma. Specijalni tužilac Stojanka Radović bi trebalo da objasni na kakva konkretna obećanja misli", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas