Atlas Grupa: Krivična prijava protiv Katnića i ostalih zbog nezakonitog sporazuma sa Đurđićem

Za zaključenje sporazuma "nije bio ispunjen nijedan zakonom predviđen uslov", kazali su iz Atlas Grupe
2043 pregleda 1 komentar(a)
Đurđić, Foto: Komnen Radević
Đurđić, Foto: Komnen Radević
Ažurirano: 17.06.2019. 18:38h

Odbrana predsjednika Atlas Grupe Duška Kneževića podnijela je danas Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog državnog tužioca Stojanke Radović, sudije Višeg suda u Podgorici Biljane Uskoković, tečajnog upravnika Atlas banke Mirka Radonjića i više drugih za sada NN izvršilaca, saopšteno je iz Atlas Grupe.

Krivična prijava protiv njih je, kako navode, podnijeta zbog "nezakonitog sporazuma o priznanju krivice" sa bivšim direktorom Atlas banke Đorđem Đurđićem, odnosno "postojanja osnovane sumnje da su u saizvršilaštvu izvršili krivično djelo Zloupotrebe službenog položaja iz člana 416 stav 3 Krivičnog zakonika Crne Gore."

“Oni su zaključili nezakonit sporazum na štetu Duška Kneževića, koji je kao takav nezakonito prihvaćen od strane Višeg suda u Podgorici, iako im je bilo poznato da u konkretnom slučaju Đurđić nije izvršio krivično djelo za koje se teretio, kao i da im je bilo poznato da su u periodu od 20. aprila 2019. do dana 04. juna 2019. godine, kada je zaključen sporazum o priznanju krivice, više drugih za sada NN lica vršili pritisak na Đurđića da zaključi sporazum, što je on 04. juna 2019. godine i učinio”, naveo je u krivičnoj prijavi advokat Zdravko Đukanović.

U konkretnom slučaju, Katnić je, kako se navodi u saopštenju, "izdao nalog Stojanki Radović da zaključi nezakoniti sporazum sa Đurđićem, što je Stojanka Radović i učinila, da bi potom Biljana Uskoković 13. juna, kao postupajući sudija Višeg suda u Podgorici, prihvatila dostavljeni sporazum, iako za njegovo zaključenje nije bio ispunjen nijedan zakonom predviđen uslov."

“Prije proglašenja sporazuma stečajni upravnik Mirko Radonjić izdao nezakoniti nalog advokatu Vladanu Đuranoviću da ne postavi nikakav imovinsko pravni zahtjev, što je suprotno odredbama Krivičnog zakonika. Po tom nalogu je Đuranović i postupio. Odbrana posebno naglašava da je Đurđić ranije, pred Privrednim sudom Crne Gore, kao i na saslušanjima u policiji i tužilaštvu, tvrdio da nije izvršio krivično djelo i da je u konkretnom slučaju izdat samo nacrt garancije”, ističe u krivičnoj prijavi advokat Đukanović.

Bonus video: