Policijsko zlostavljanje košta 5.000 eura

Vukčević i Baranin ranije su ispričali da su policajce samo pitali mogu li da prođu takozvanom Zlatarskom ulicom, da su dobili odobrenje, ali da su ih iz čista mira počeli tući
4825 pregleda 6 komentar(a)
Bez razloga napadali građane: Zlatarska ulica, Foto: YouTube
Bez razloga napadali građane: Zlatarska ulica, Foto: YouTube

Podgoričani Branimir Vukčević i Momčilo Baranin dobiće po 5.000 eura odštete zato što su ih sajovci brutalno maltretirali, ponižavali, tukli i povrijeđene ostavili na ulici, nakon razbijanja protesta Demokratskog fronta u oktobru 2015. godine.

Tako je u prvostepenoj odluci odlučio sudija podgoričkog Osnovnog suda Simo Rašović, djelimično prihvatajući njihov zahtjev da im se isplati po 25.000 eura zbog povrede časti i ugleda, pretrpljenog straha i fizičkih bolova.

U odluci piše da su tužioci doživjeli zlostavljanje od strane policije, iako nijesu dali nikakav povod za to.

“Država nije dokazala da je upotreba sile bila izazvana ponašanjem tužilaca, naprotiv, iz spisa proizilazi da su tužioci mirno pješačeći ulicom bez razloga napadnuti i povrijeđeni od strane ovlašćenih policijskih službenika”, piše u obrazloženju presude.

Iako je odlukom utvrdio da su policajci prekršili sve standarde i ovlašćenja, sudija je smatrao da je tužbeni zahtjev previsoko postavljen, te da je pravično dosuditi im po 5.000 eura.

Vukčević i Baranin ranije su ispričali da su policajce samo pitali mogu li da prođu takozvanom Zlatarskom ulicom, da su dobili odobrenje, ali da su ih iz čista mira počeli tući.

“Rekli su nam: ‘Legnite dolje pi.de jedne’, što smo mi i uradili. Nakon toga su počeli da nas šutiraju nogama. Jedan od policajaca mi je stavio nogu na glavu, prislonio mi pendrek na lice i pitao me hoću li da pušim... Došlo je još nekoliko policajaca koji su nastavili sa psovkama i šutirali me nogama u tijelo”, ispričao je ranije Vukčević. Baranin je dodao i da je osjećao strah za život dok su ga tukli i da mu je najteže palo da svojoj djeci objasni šta se desilo.

Obojica su ranije pojašnjavali da su te noći prisustvovali skupu DF-a, ali da nijesu pravili nerede, niti učestvovali u njima.

Advokat Dalibor Kavarić u njihovo ime podnio je tužbu, tražeći da im država plati po 25.000 eura zbog brutalnog vrijeđanja i napada od strane policije te večeri.

Bilo koji novčani iznos ne može predstavljati adekvatnu nadoknadu za ono što su pretrpjeli, a posebno ne iznos koji je određen presudom, koji je potcjenjujuće mali i čini kontinuitet u mučenju tužilaca. Na to ćemo probati da ukažemo Višem sudu", rekao je advokat Kavarić za "Vijesti"

Pozivajući se na praksu suda u Strazburu, u tužbi se dodaje i da je u pitanju posebno težak oblik zlostavljanja, zbog nemogućnosti otpora i da se niko u Upravi policije nije ogradio od takvih postupaka službenika, što predstavlja realnu opasnost da bi se tako nešto moglo ponoviti.

“Posljedice koje je ovakvo postupanje izazvalo i dalje traju, naročito imajući u vidu da počinioci nijesu pronađeni i procesuirani, što stvara i realnu opasnost od ponavljanja takvog djela bilo prema tužiocima ili nekom drugom ko se nađe u pogrešno vrijeme na mjestu gdje su ovakvi pripadnici policije prisutni”, ističe se u tužbi.

U odgovoru na tužbu kratko piše da nema osnova za odštetu, jer nema dokaza za odgovornost države.

Isti sudija je i Berancu Milinku Kićoviću, koji je takođe te večeri zlostavljan od policije u Zlatarskoj ulici, dosudio istu odštetu, ali je Viši sud nedavno preinačio na duplo manji iznos novca.

Ni danas se ne zna ko je tukao građane

Policajci koji su tukli građane ni do danas nijesu identifikovani.

Ustavni sud je ranije, kao i u slučaju prebijanja Milorada Mija Martinovića, zaključio da je tužilaštvo i u ovom slučaju sprovelo nedjelotvornu istragu i zahtijevao od tužilaštva da postupak sprovede do kraja.

Podgoričko tužilaštvo, međutim, ni do danas nema nikakvih podataka o tome ko je tukao građane te večeri.

Bonus video: