Muhović nije zlostavljao pomoćnicu

Sud odbacio tužbu za mobing Senke Mrdak protiv direktora pljevaljske škole “Salko Aljković”
5528 pregleda 0 komentar(a)
Osnovna škola “Salko Aljković”, Foto: Goran Malidžan
Osnovna škola “Salko Aljković”, Foto: Goran Malidžan

Direktor osnovne škole “Salko Aljković” u Pljevljima Faik Muhović nije zlostavljao pomoćnicu direktora te škole Senku Mrdak. To se konstatuje u oslobađajućoj presudi Osnovnog suda u Pljevljima koju je nedavno potvrdio i bjelopoljski Viši sud.

Tužbu za mobing protiv Muhovića prošle godine podnijela je Mrdak jer je, kako je navela, na radnom mjestu omalovažavao, upućivao pogrdne riječi i onemogućavao da napreduje u više zvanje. Sud je oslobodio Muhovića jer, kako je konstatovano u presudi, nije dokazano da je Muhović zlostavljao Mrdak, naloživši joj da direktoru na ime troškova parničnog postupka isplati 500 eura.

Sud je odbio zahtjev Mrdak koja je tražila da joj na ime naknade nematerijalne štete zbog mobinga Muhović isplati pet hiljada eura.

U tužbi koju je sud odbio, Mrdak je navela da je Muhović zlostavljao 23. marta 2017. godine tako što je na radnom mjestu vrijeđao i omalovažavao upućujući joj pogrdne riječi da je „neškolovana, nevaspitana i nekulturna“, da je „endemična vrsta“.

Na taj način, konstatovano je u tužbi, direktor škole je psihički zlostavljao i onemogućavao da obavlja rad na svom radnom mjestu. Mrdak je tvrdila da joj je Muhović onemogućavao da napreduje u više zvanje tako što ne procesuira urednu i potrebnu dokumentaciju Komisiji za napredovanje, te da joj je nezakonito od zarade odbio dnevnicu za 28. maj 2018. Tvrdi i da joj je uskratio pravo da učestvuje na sjednicama nastavničkih vijeća koje su održane 15. i 21. juna i 24. avgusta 2017.

Sud u presudi konstatuje da tvrdnje Mrdak nije potvrdila ni svjedokinja M. K. za koju se u tužbi navodi da je bila prisutna kada je Muhović navodno vrijeđao.

“Navode nijesu potvrdili ni ostali saslušani svjedoci. Iz spisa, takođe, proizilazi da se tužilja obratila školi zahtjevom za plaćeno odsustvo za dan 28. 5. 2018. godine. Takođe je prvostepeni sud na osnovu uvida u zapisnike sa sjednica nastavničkog vijeća održanih dana 15. 6., 21. 6. i 24. 8. 2017. godine utvrdio da je tužilja na istim bila prisutna”, konstatuje se u presudi.

Sud je utvrdio da je Muhović kao direktor škole postupio po nalogu prosvjetnog inspektora od 4. maja 2018. godine i da je na sjednici nastavničkog vijeća 18. maja 2018. godine, utvrđen predlog za napredovanje Mrdak, a da je ona 11. juna 2018. dostavila potrebnu dokumentaciju.

Bonus video: