Medojević: Sporazumnim priznanjem krivice kriju tragove koje vode do porodice Đukanović

Poslanik je rekao da je glavni specijalni tužilac morao da pokrene istragu protiv rukovodstva Poreske uprave
6820 pregleda 3 komentar(a)
Medojević, Foto: Boris Pejović
Medojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.06.2019. 19:28h

Nemoguće je da neko na osnovu fiktivnih faktura dobije povraćaj PDV-a, a da nije imao saučesnika u vrhu Poreske uprave, kazao je poslanik Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević na današnjoj konferenciji za novinare povodom afere "klap".

Više osumnjičenih iz operacije “Klap” priznalo krivicu >>>

On je naveo da je Poreska uprava morala da kontroliše takve zahtjeve i da je njeno rukovodstvo radilo svoj posao na zakonit način, takvi zahtjevi ne bi bili odobreni i država ne bi bila oštećena za višemilionske iznose.

Po nalogu Specijalnog tužilaštva je početkom maja, u opoeraciji "klap", uhapšeno 20-tak osoba pod sumnjom da su preko lažnih faktura uradili krivična djela utaje poreza i lažnih stečaja. Iz policije su saopštili i da je ova grupa između ostalog, lažnim fakturama prikazivala ulazni PDV za proizvode i usluge koje nisu plaćene, da bi se kasnije prijavljivali i od Poreske uprave dobijali novac od povrata na PDV.

Medojević navodi da je specijalni državni tužilac Milivoje Katnić morao da pokrene istragu protiv rukovodstva Poreske uprave, da ispita njihovo činjenje i njihovu imovinu, a ne da sklapanjem sporazuma o priznanju krivice uz male kazne i povrat dijela novca, zataškava cijeli slučaj.

"Ako Katnić to sada ne uradi, onda će on jednog dana biti predmet istrage. Nedavno je najavio da više neće biti sporazumnog priznanja krivice za privredni kriminal, pa se sada predomislio da bi zaštitio šefove", kazao je Medojević.

On kaže da se pojavio insajder Dejan Lakić, koji potvrđuje da je bio dio ove grupe, da ima dokumentaciju i video snimke o učestvovanju vrha Poreske uprave u ovom slučaju, kao i da se na vrhu grupe nalazi Aco Đukanović, brat predsjednika države.

"Smatram da Lakić treba da bude zaštićeni svjedok u ovom slučaju", naveo je Medojević.

Poslanik DF-a smatra da Katnić nije ni pogledao sporne fakture i da će sa ovim sporazumima o priznanju krivice biti okončana cijela afera, kako ne bi otkrili dokaze koji vode do rukovodstva Poreske uprave, Privrednog suda, porodice Đukanović i operativaca Agencije za nacionalnu bezbjednost koji imaju tragove u ovim firmama.

"Dio dokumentacije je uništen u lažnim stečajevima, ali tragovi moraju da postoje u Poreskoj upravi, Centralnoj banci i Ministarstvu finansija. U nekim od ovih firmi stečaj je pokrenut i okončan za svega 72 sata, što je apsolutni rekord", naveo je Medojević.

Bonus video: