Tužiteljka gledala snimke iz diskoteke

”Potom sam ga odgurnula, a on se zaletio na mene, bacio me preko lavaboa i WC šolje. Ja sam pokušala da se zaštitim vratima koja su bila između nas, a on je grunuo i vrata i mene, pala sam i udarila glavom. Ostala sam da ležim na podu, a on me nogama udarao. Udarao me je i pesnicama. Tada je nekolicina momaka priskočila u pomoć, ali dok su uspjeli da ga savladaju on me je izudarao po cijelom tijelu. Ležala sam na podu i nijesam mogla da se branim”
21503 pregleda 24 komentar(a)
Brutalno pretučena: Sekulićeva, Foto: Privatna arhiva
Brutalno pretučena: Sekulićeva, Foto: Privatna arhiva

Kolašinka Andrea Sekulić i policajac Ivan Bojić, koji je pretukao 9. juna u tamošnjoj diskoteci “Selekt”, juče su dali iskaze u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kolašinu.

Punomoćnik oštećene advokat Srđan Lješković “Vijestima” je rekao da je pred tužiteljkom Majom Šćepanović pregledan i dio snimaka nadzornih kamera iz noćnog kluba u kom je Sekulićeva dva puta pretučena.

Istakao je da je tužiteljka za 16. jul zakazala saslušanje svih svjedoka.

“Očekujemo da će, nakon iskaza svjedoka, tužilaštvo postupiti onako kako je trebalo da postupi i prvog momenta kada se desio taj slučaj i da protiv okrivljenog podigne optužnicu”, rekao je Lješković. Kolašinsko tužilaštvo prvobitno je ocijenilo da službenik Odjeljenja bezbjednosti Tivat ne odgovara krivično, već prekršajno za to što je bez povoda dva puta pretukao Sekulićevu.

Nakon što je takva odluka objavljena vrhovni državni tužilac Ivica Stanković tražio je od kolega iz Kolašina da preispitaju odluku. Stanković je reagovao nakon što je preispitivanje odluke tražio Savjet za građansku kontrolu rada policije, a potom i Centar za ženska prava (CZŽP), koji je Sekulićevoj obezbijedio pravnu pomoć. Maja Raičević iz CZŽP, koja je tokom davanja iskaza bila lice za podršku Sekulićevoj, kazala je da “propust koji se desio prilikom provobitne kvalifikacije djela nije neuobičajen prilikom rodno zasnovanog nasilja nad ženama”.

“Zbog toga ovaj slučaj treba da posluži kao primjer tužiocima širom Crne Gore da je, prilikom kavalifikacije djela, jako važno da prikupe sve raspoložive dokaze i prije svega čuju žrtvu o čijim se pravima i ineteresima radi. Prava i interesi žrtava moraju biti u centru psotupanja svih institucija. Nikako ne smijemo da svojim postupanjem učinimo bilo što što će umanjiti odgovornost počinioca nasilja, a to se u ovom slučaju desilo prije nego što je došlo do naše i intrvencije vrhovnog državnog tužioca”, rekla je ona. Istakla je da čekuje da će nakon ozbiljnijeg pristupa kolašinskog tužilaštva slučaj imati adekvatan ishod i da će prava žrtve biti zaštićena.

“Pohvalan je primjer pozitivne prakse kolašinskog sudije za prekršaje Milana Šćepanovića, koji je ocijenio da djelo treba vratiti na ponovnu ocjenu tužilaštva. On je spise predmeta vratio u ODT, prije nego je predmet formiran u Sudu za prekšaje”, kazala je Raičević. Ona je dodala da je za CZŽP ključna zaštita Sekulićeve, ali da bi “voljeli da im se u budućnosti obrate i druge žene, koje imaju probleme u pristupu pravdi, koje su same u krivičnim postupcima i nemaju adekvatnu pravnu pomoć”.

Sekulićeva je ranije “Vijestima” ispričala da ju je službenik Uprave policije dva puta, krvnički i bez razloga, pretukao u noćnom klubu “Selekt”.

Tvrdila je da je sve počelo nakon što je nekoliko puta bezuspješno molila policajca da izađe iz ženskog toaleta u koji je ušao za njom. Tada je kazala i da Bojića ne poznaje, ali da je ubrzo postao agresivan - najprije ju je brutalno vrijeđao, a onda i tukao rukama i nogama.

Nakon što je iz Uprave policije dan nakon incidenta “Vijestima” odgovoreno da je protiv njihovog službenika podnesena prekršajna prijava i da će disciplinski odgovarati, Sekulićeva je objasnila da je Bojić dva puta tukao - najprije u toaletu, a potom i ispred, zbog čega je imala hematome po cijelom tijelu i povredu vrata.

Kada ga je zamolila da izađe iz ženskog toaleta, Bojić je, tvrdi ona, vikao - “Šta hoćeš, kur.o? D..ljo, šta ćeš?”

”Potom sam ga odgurnula, a on se zaletio na mene, bacio me preko lavaboa i WC šolje. Ja sam pokušala da se zaštitim vratima koja su bila između nas, a on je grunuo i vrata i mene, pala sam i udarila glavom. Ostala sam da ležim na podu, a on me nogama udarao. Udarao me je i pesnicama. Tada je nekolicina momaka priskočila u pomoć, ali dok su uspjeli da ga savladaju on me je izudarao po cijelom tijelu. Ležala sam na podu i nijesam mogla da se branim”, ispričala je djevojka ranije.

Bonus video: