Pokušaj ubistva i izručenje srušili prijetnje

Vrhovni sud prihvatio zahtjev za zaštitu zakonitosti VDT-a
16921 pregleda 2 komentar(a)
Stanišić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Stanišić, Foto: Arhiva "Vijesti"

Mojkovčaninu Goranu Stanišiću ponovo će biti suđeno zbog prijetnji funkcionerima Demokratske Crne Gore Aleksi Bečiću i Borisu Bogdanoviću uoči lokalnih izbora u toj opštini u septembru 2017. godine.

Vrhovni sud Crne Gore poništio je presudu Višeg suda u Bijelom Polju, kojom je Stanišiću zatvorska kazna bila povećana sa četiri na šest mjeseci zatvora i naložio ponovno suđenje u Osnovnom sudu u Bijelom Polju.

Time je najviša sudska instanca prihvatila zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva, navodeći da je bila povređena Evropska konvencija o ekstradiciji jer je u trenutku osude Stanišić bio u postupku izručenja iz Srbije i time zaštićen od drugog sudskog postupka. To proizlazi iz presude Vrhovnog suda koja je objavljena na sajtu sudova.

Stanišićev advokat Nikola Baltić zadovoljan je zbog stava Vrhovnog suda od 18. juna, navodeći da su presude ukinute “zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i povrijeđenih prava, zagarantovanih međunarodnim konvencijama”.

U presudi suda se navodi da se iz spisa predmeta utvrđuje da je donošenju presuda Višeg i Osnovnog suda prethodio postupak izručenja okrivljenog Stanišića iz Republike Srbije, radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od dvije godine i dva mjeseca, koja mu je izrečena pravosnažnom presudom Višeg suda u Bijelom Polju od 10. 9. 2013. godine, zbog krivičnog djela ubistvo u pokušaju u prekoračenju nužne odbrane u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

„Izručenje okrivljenog je dozvoljeno na osnovu rješenja Ministarstva pravde Republike Srbije br.713-01-04932/2017-08 od 17. 1. 2018. godine, a u drugoj tački dispozitiva tog rješenja je navedeno da se okrivljeni G. S. ne može bez saglasnosti nadležnih organa Republike Srbije goniti za druga prije izručenja učinjena krivična djela, niti da se prema njemu može bez saglasnosti nadležnih organa Republike Srbije izvršiti krivična sankcija izrečena za druga prije izručenja učinjena krivična djela“, piše u presudi Vrhovnog suda. Demokrate su kampanji za lokalne izbore, sredinom septembra 2017. objavile da se Stanišić zaustavio u blizini njihovih prostorija u Mojkovcu i iz džipa crne boje “najogavnijim psovkama obrušio na rukovodstvo Demokrata, izrekao je i prijetnju da će baciti bombu na prostorije”.

Oni su naveli da je u istom automobilu sa Stanišićem bio bratanić sadašnjeg direktora policije Veselina Veljovića i sin tadašnjeg načelnika Odjeljenja bezbjednosti Mojkovac.

Stanišić traži pravdu, advokat kaže da je on slobodan čovjek

Advokat Nikola Baltić je “Vijestima” kazao da je objavljivanje informacije o povećanju kazne njegovom klijentu “dirigovana hajka na njegovog branjenika”, o čemu govori i činjenica da je funkcioner Demokrata, u ovoj krivičnoj stvari u svojstvu oštećenog, na svom Fejsbuk profilu objavio tekst iz “Vijesti”.

Baltić je naveo da “Stanišić nije osuđen za navodno krivično djelo na šetu Demokrata, već je slobodan čovjek”, pa će se predmetni krivični postupak ponoviti uz poštovanje ukidnih razloga, navedenih u presudi Vrhovnog suda.

Goran Stanišić je pisaoj izjavi dostavljenoj “Vijestima” naveo da je Vrhovni sud u svojoj ukidajućoj presudi „ispravio ogromne i nezakonite propuste nižestepenih sudova, posebno Višeg suda u Bijelom Polju“.

„Žao mi je gospodu (Borisa) Bogdanovića i (Aleksu) Bečića što neće moći uzeti troškove krivičnog postupka po presudama koje su ukinute, i za koje su brže bolje potrčali da iste naplate od mene“, naveo je Stanišić.

Naveo je da će povodom Bogdanovićevog pisanja na Fejsbuku, „zbog kvalifikacija koje je iznio“, potražiti pravdu pred sudom“, navodeći da će njegov odštetni zahtjev iznositi jedan euro. Bogdanović je na svom Fejsbuk profilu prenio tekst „Vijesti“, iznad kojeg je napisao da je Stanišić „kurir DPS-a“.

Bonus video: