UBICA DRAGANA TRIFUNOVIĆA IZ BUDVE NEPOZNAT DECENIJU I PO NAKON TRAGEDIJE NA MORU

Kriju jesu li Marovića pitali za gliser smrti

Tužilaštvo šturo u odgovorima o tom slučaju
27276 pregleda 43 komentar(a)
Gliser nikada nijesu našli (Ilustracija), Foto: Savo Prelević
Gliser nikada nijesu našli (Ilustracija), Foto: Savo Prelević

Deceniju i po policija i tužilaštvo nijesu otkrili ko je 19. jula 2004. godine gliserom raskomadao Dragan Trifunovića dok je taj Budvanin ronio pored starogradskih bedema, nadomak plaže Pizana.

To je “Vijestima” juče zvanično potvrđeno iz kotorskog Osnovnog državnog tužilaštva, koje je na tom predmetu navodno radi 15 godina.

“Obavještavamo vas da je pred ovim tužilaštvom formiran predmet povodom navedenog protiv NN lica, zbog krivičnog djela teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja i da do sada preduzete radnje nisu dovele do otkrivanja počinioca”, odgovoreno je iz ODT Kotor.

Iz tog tužilaštva odćutali su na pitanje jesu li ikada u predmetu formiranom zbog pogibije Trifunovića saslušali njegovog sugrađanina Miloša Marovića, a nijesu odgovorili ni kada su posljednji put preduzeli nešto da otkriju ko je ubica sa glisera.

Marovića je sa tim slučajem, prije tri godine, u pismu medijima povezao Podgoričanin Veselin Mujović.

On je tada tvrdio da mu je nekadašnji visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Svetozar Marović više puta rekao da strahuje od te istrage:

“Posebno ga je brinulo da li tužilaštvo ili policija vode kakav izviđaj vezan za pogibiju kupača u Budvi kojem je gliser otkinuo glavu, a vozač je pobjegao. Stalno je govorio da to mogu ‘prikačiti’ Milošu, iako on s tim nema veze”, napisao je Mujović.

Ubistvo Budvanina, koji je bio omiljen među sugrađanima, nije rasvijetljeno i pored brojnih priča o navodnim svjedocima koji su sa bedema posmatrali kako propeler kida djelove tijela ronioca.

Taj 44-godišnji, strastveni ronilac, život je izgubio na samo 20 metara od zidina, u zoni gdje je strogo bilo zabranjeno kretanje plovila.

Mnogobrojni kupači gledali su kako gliser koji je došao iz pravca Slovenske plaže prelazi preko čovjeka, a potom netragom nestaje ostvaljajući u moru teško povrijeđenog Trifunovića koji je krvario i dozivao u pomoć.

Budvaninu je propeler iskomadao desnu nogu u kuku, a njegova desna ruka jedva se držala za rame.

Na plaži je nastao haos, a povrijeđenom roniocu u pomoć su pritekli sugrađani koji su se čamcem vraćali sa mora. Nakon što su ga iznijeli na plažu pokušali su peškirima da mu previju rane i zaustave krvarenje ne bi li ga spasili.

Zbog težine povreda Trifunović je izdahnuo u bolnici.

Istraga o njegovoj pogibiji povjerena je Osnovnom sudu u Kotoru i istražnim organima koji su obavili uviđaj. Uprkos navodno brojnim istražnim radnjama koje su preduzete tužilaštvo u tom gradu nikada nije podiglo optužnicu.

U prvim danima istrage na informativni razgovor pozvan je veliki broj gliseraša, sa tri plovila otisci i tragovi su slati na vještačenje u Beograd, ali nikada nije pronađen gliser kojim je Budvanin ubijen.

Navodno, jedan od očevidaca koji je stravičan prizor posmatrao sa bedema Starog grada istražiteljima je ispričao da su na gliseru bile tri osobe, od kojih je jedan imao između 20 i 25 godina. Rekao je i da je gliser bio bijele boje sa tamno-plavim dijelom.

Ni to nije suzilo krug osumnjičenih, niti istražitelje usmjerilo ka onom ko je raskomadao Trifunovića, a potom ga teško ranjenog ostavio u vodi Jadrana.

Ubistvo Trifunovića pomenuto je početkom godine na zasjedanju budvanskog parlamenta. Pred odbornicima tada je predstavljen Izvještaj o radu Centra bezbjednosti Budve, a službenici policije kazali su da nijedan predmet nije stavljen u fioku.

Ipak, punu deceniju i po nema traga o ubicama ni plovilu, a i svjedok koji je vidio mlađeg muškarca za upravljačem glisera netragom je nestao iz Budve.

Odgovore na to ko je usmrtio Trifunovića nijesu tražili ni novinari već su samo sporadično pominjali da je i taj slučaj nerasvijetljen kao mnoga ubistva u Budvi.

Budvani su se na neki način odužili tragično nastradalom roniocu time što gradski bazen nosi njegovo ime.

Svjedok saradnik ispričao istinu?

Za pogibiju Trifunovića javnost se zainteresovala prije četiri godine, nakon što su u jeku istrage protiv budvanske kriminalne grupe procurjeli iskazi svjedoka saradnika.

Tada se spekulisalo da je jedan od njih pred tužiocima Milivoja Katnića ispričao sve o toj tragediji, ali to nikada nije zvanično potvrđeno.

Iz ODT Kotor “Vijestima” nijesu odgovorili da li im je iz Specijalnog državnog tužilaštva dostavljena informacija koju je navodno dao jedan od svjedoka saradnika u predmetu formiranom protiv grupe Svetozara Marovića - da je na gliseru bio njegov sin Miloš.

Iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici “Vijestima” su odgovorili da se nikada nijesu bavili tom istragom, što potvrđuje informacije da taj slučaj nikada nije kvalifikovan kao ubistvo, već kao nesreća na moru.

“Obavještavam vas da u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici nije formiran predmet povodom događaja od 19. 7. 2004. godine, kada je došlo do smrti lica D.T.”, objasnila je portparolka tog tužilaštva, tužiteljka Lepa Medenica.

Preporučujemo za Vas