Dragomanovićeva tužba protiv Jokića neosnovana, plaća troškove postupka

Kotorski sud utvrdio da bivši gradonačelnik Vladimir Jokić i doskorašnja vlast u toj opštini nisu vršili mobing nad funkcionerom DPS-a Srđanom Dragomanovićem, koji će morati da plati sudske troškove u iznosu od 2.025 eura
7630 pregleda 13 komentar(a)
Neosnovano tužio Opštinu, sada mora da plati 2.025 eura: Dragomanović, Foto: To Kotor
Neosnovano tužio Opštinu, sada mora da plati 2.025 eura: Dragomanović, Foto: To Kotor

Bivši gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić i prethodna lokalna vlast predvođena Demokratama nisu mobingovali i kršili prava nekadašnjeg menadžera Opštine, funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS) Srđana Dragomanovića, utvrdio je Osnovni sud u Kotoru.

Sutkinja Miljana Milović odbacila je kao neosnovanu Dragomanovićevu tužbu protiv Opštine, u kojoj je on nekada radio, da se Opština Kotor koju je tada vodila koalicija predvođena Demokratama prema njemu diskriminatorski odnosila u periodu od 21. februara 2017. kada je fuunkciju gradonačelnika preuzeo Jokić, do 28. februara 2018. godine kada je Dragomanović dobio otkaz.

Sutkinja Milović odredila je i da funkcioner DPS mora da Opštini Kotor nadoknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 2.025 eura. Sud je, kako se navodi u presudi u koju su “Vijesti” imale uvid, konstatovao da su neosnovani Dragomanovićevi navodi da ga je Jokić odmah po preuzimanju mjesta gradonačelnika počeo diskriminisati na način da ga je izopštio iz redovnog rada lokalne uprave, nije odgovarao na njegove mejlove i dopise, izbjegavao komunikaciju sa njim i nije mu davao radne zadatke, kao i da mu je bez zakonskog osnova smanjio platu, a sve to zbog toga što je Dragomanović istaknuti član i funkcioner kotorskog DPS-a. On je tvrdio da je bio diskriminisan po sindromu „praznog stola“. Jokić je pred sudom negirao njegove optužbe, istakavši da Dragomanović nije obavljao svoje redovne radne zadatke, procenat realizacije Strateškog plana razvoja Opštine Kotor 2013-2017. za koji je on kao menadžer Opštine bio zadužen, nije dostigao ni 20 odsto, te da nije bilo nikakve političke diskriminacije što potvrđuje i činjenica da je više funkcionera i rukovodilaca u lokalnoj upravi Kotora koje je ranije tu postavio DPS, ostalo da na tim mjestima i da rade i nakon dolaska na vlast koalicije predvođene Demokratama. “Cijeneći navedeno, sud smatra da ovakvo ponašanje tužene (Opštine Kotor) ne predstavlja protivpravno ponašanje, niti diskriminaciju tužioca (Dragomanovića). Na osnovu izloženog činjeničnog stanja, sud nalazi da tužilac nije dokazao postojanje činjenica na osnovu kojih bi bilo utvrđeno da je između tužioca i tužene postojao specifičan odnos koji je potencijalno rezultirao protivpravnim ponašanjem tužene, odnosno da je postojao bilo koji od zabranjenih vidova diskriminacije prema njemu, dok subjektivni osjećaj tužioca ne može biti valjan osnov za zaključak o postojanju diskriminacije na koju tužilac neosnovano ukazuje”, stoji u presudi Osnovnog suda donesenoj 24. juna i koja je prekjuče dostavljena stranama u postupku.

Dragomanović je nakon promjene vlasti u Kotoru, razriješen dužnosti menadžera Opštine i pola godine se vodio kao zvanično neraspoređen, odnosno kao “kadar na raspolaganju”. Istekom perioda od šest mjeseci u tom statusu, po zakonu, sa njim je i raskinut ugovor o radu u lokalnoj upravi, a DPS je Dragomanoviću već i prije toga našao novi posao - mjesto zamjenika direktora Doma starih “Grabovac” u Risnu.

Iako je on osoba sa kriminalnim dosijeom jer je 2009. pravosnažno osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu za nanošenje teških tjelesnih povreda, što ga čini nedostojnim za funkciju u državnoj upravi, Dragomanović je ubrzo preuzeo i mjesto direktora Doma starih “Grabovac”. Iako nije odbornik u lokalnom pralamentu, on je sa te pozicije nedavno učestvovao u “višestranačkoj komisiji” predstavnika DPS, SD, HGI, LP i odbornice Brune Lončarević, koja je uzela službeni pečat i obila zaključane prostorije Skupštine opštine Kotor koje su prethodno bili zapečatili gradonačelnik Jokić i predsjednica SO Dragica Perović (DSS), nakon čega je ta nova politička većina i preuzela upravljanje Kotorom. Ministarstvo rada i socijalnog staranja do danas se nije oglašavalo o ovim provaljivačkim aktivnostima direktora jedne od javnih ustanova pod nadležnošću tog ministarstva, kao ni zbog toga što je Dragomanović, kako je utvrdio kotorski sud 3. maja ove godine, odlazeći sa mjesta menadžera Opštine otuđio i sa sobom odnio opštinsku imovinu - službeni laptop računar koji je ranije zadužio.

Oslobođen optužbe da je prijetio Jokiću

Prvostepenom presudom koju je nedavno donijela sutkinja Osnovnog suda u Kotoru Danijela Samardžić, Srđan Dragomanović oslobođen je optužbe da je prijetio Jokiću. Dragomanovića je državno tužilaštvo teretilo da je počinio krivično djelo “ugrožavanje sigurnosti” na štetu bivšeg gradonačelnika, zbog sumnje da je prijetio Jokiću u komentarima na Fejsbuk stranici Savjeta mladih DPS Kotor.

Na Fejsbuk profilu 5. avgusta 2017. godine objavljeno je: “Viktorija, ukoliko ne poštuje pozitivne propise i još to radi svjesno, što je za Jokića i dokazano, ne treba ga štedjeti nego linčovati. Nije svako Ture za vezira!”. Jokić i Demokrate su označile Dragomanovića kao autora sporne poruke, i ovo protumačili kao direktnu prijetnju, koju je on negirao, tvrdeći da su njegove riječi istrgnute iz konteksta i da uopšte nisu ni bile upućene Jokiću, već Dragomanovićevim partijskim drugovima iz DPS-a sa kojima je vodio komunikaciju na Fejsbuku.

Dragomanović je izrazio zadovoljstvo takvim ishodom prvostepenog postupka, istakavši da nikome ne bi poželio ono što su on i njegova porodica preživljavali “kroz ovaj politički instruisan i medijski potpomognut proces”.

“Drago mi je da sudija u ovom postupku Danijela Samardžić nije popustila pred političkim i medijskim pritiskom koji u kontinuitetu vrše demagozi predvođeni uplašenim i isfrustriranim Jokićem i novinarom Sinišom Lukovićem”, prokomentarisao je svoju oslobađajuću presudu funkcioner kotorskog DPS.

Bonus video: