Mandić: Pokazaću sudijama kako izgleda satira

Vlasnik Skala radija ljut zbog presuda kotorskog suda, najavio tekstove o sudijama koje su ih donijele
11184 pregleda 46 komentar(a)
Slavko Mandić, Foto: Savo Prelević
Slavko Mandić, Foto: Savo Prelević

Vlasnik Skala radija iz Kotora Slavko Mandić vrijeđao je sudije Osnovnog suda u Kotoru Miša Jakšića i Predraga Krstonijevića jer su ranije odbacili njegove tužbe protiv odbornika Demokrata u Kotoru i satiričara Gorana Jovanovića.

On je u emisji „Neđelja u petak“ na A1 televiziji zaprijetio da će se sa Jovanovićem, bivšim gradonačelnikom Kotora Vladimirom Jokićem (Demokrate) i njihovim partijskim kolegama, sam obračunati jer ga, kako je rekao, nisu zaštitile institucije sistema.

Mandić i glavna urednica Skala radija Dubravka Jovanović vode odvojene parnice pred Osnovnim sudom u Kotoru protiv Jovanovića, čiji je pseudonim Timur Tmurni. Naveli su da ih je pjesmama na Jutjubu i komentarima na Fejsbuku vrijeđao, izvrgao ruglu, nanio im duševne bolove i prouzrokovao pad slušanosti.

Dvije parnice završene su presudama u korist Jovanovića jer su sudije Jakšić i Krstonijević, pozivajući se na praksu Evropskog suda za ljudska prava i Ustav Crne Gore presudili da je Tmurni koristeći pravo na slobodu govora, iznio vrednosne sudove o radu Mandića, Jovanovićeve i Skala radija. Piše i da su Mandić i Jovanovićeva kao javne ličnosti, dužni da imaju veći stepen tolerancije na javnu kritiku, čak i kada je ona izrečena u formi satire ili karikature koja je uvredljiva ili vulgarna.

„Sudije Krstonijević i Jakšić donose presudu u njegovu korist i kažu da smo mi javne ličnosti koje moramo da trpimo mnogo više. Nema veze što nas on naziva najpogrdnijim imenima i to radi dnevno - mi moramo da trpimo mnogo više jer njega koji to piše, štiti član 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodi govora. I sad, pošto sam ja satiričar, ja ću da napravim čitav serijal tekstova o toj dvojici sudija pa ćemo da vidimo kako će to njihove familje, prijatelji i drugovi i oni sami da podnesu kad im budem pisao iste ove kvalifikative koje su nama upućivani“, kazao je Mandić.

Objasnio je da je ubijeđen da će prvostepene „sramne preude sramnih sudija“ pasti na Višem sudu.

Iz kotorskog Osnovnog suda nijesu komentarisali Mandićeve ocijene rada sudija i odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa tim.

„Ono što mene čudi je kako je moguće da postoje takve sudije, kako je moguće da postoje takvi tužioci koji jednostavno prelaze protiv tako strašnih uvreda, preko namjerne želje da se pojedinci oblate do te mjere da to utiče na njihov svakodnevni život? Znači li to da su oni spremni da potpišu da ćemo mi pojedinačno, ne vjerujući više u sistem koji oni drže u svojim rukama, preuzeti da sami snosimo odgovornost za nešto što ćemo da uradimo u narednom periodu“, zapitao je Mandić.

On je kazao i da Jokić nije želio da razgovaraju o odborniku Jovanoviću.

„Njihovo ponašanje stvarno čovjek više ne može da toleriše. Ja sa ovog mjesta mogu odgovorno da kažem - kraj je svakom takvom pojedincu koji nastavi da se ovakvo obrušava na mene lično i na nas. Budite sigurni da mi neće biti nikakav problem, koliko god njih ima sa druge strane, da to regulišem na svoj način ukoliko država ne reaguje“, zaprijetio je Mandić, dodajući da će „dati šansu državi da reaguje i da spriječi da se ljudi ovako etiketiraju, ali da i tome ima kraja“.

Jokić je kazao da „nije imao potrebe da razgovara sa tom firmom koja kontinuirano promoviše govor mržnje“.

Jovanović podnio prijavu protiv Mandića

Goran Jovanović podnio je juče krivičnu prijavu protiv vlasnika i direktora Skala radija iz Kotora, Slavka Mandićča zbog prijetnji koje je izrekao u emisji “Neđelja u petak” 19. avgusta na A1 televiziji. Jovanović je juče “Vijestima” potvrdio da su njegovi advokati pripremili i procesuirali krivičnu prijavu protiv Mandića i kazao da sada očekuje “da institucije sistema rade svoj posao”.

Bonus video: