Baković demantovao Pavićevića: Bešović je organizator

Uprava policije je na konferenciji za medije 19. februara tvrdila da je rasvijetlila pokušaj ubistva novinarke Lakić
9505 pregleda 5 komentar(a)
Milovan Pavićević i Enis Baković, Foto: Savo Prelević
Milovan Pavićević i Enis Baković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.07.2019. 19:21h

Uprkos tvrdnjama Uprave policije da je Filip Bešović pucao u novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić, pomoćnik direktora UP-a Enis Baković juče je rekao da “nijednom nije ustvrdio da je Filip Bešović pucao u novinarku ‘Vijesti’ Oliveru Lakić”.

“Nijednom nisam ustvrdio da je Filip Bešović direktni izvršilac napada na Oliveru Lakić, već da je on organizovao kriminalnu grupu koja je pratila novinarku Oliveru Lakić, a zatim ispred stana zgrade u kojoj stanuje došlo je do njenog ranjavanja. Dakle, nijednom nisam tvrdio da je sada već okrivljeni Filip Bešović direktni izvršilac napada”, kazao je odgovarajući na pitanje postavljeno direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću.

Dodao je da to što istraga dugo traje nije pitanje za Upravu policije, ali da je ubijeđen da će doći do optužnice.

Uprava policije je na konferenciji za medije 19. februara tvrdila da je rasvijetlila pokušaj ubistva novinarke Lakić.

Načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Milovan Pavićević tada je kazao da je “nanošenje teških tjelesnih povreda u vidu prostrelne rane desne potkoljenice novinareke Olivere Lakić, izvršeno na način što je osumnjičeni i organizator ove kriminalne grupe F. B. sa pojedinim članovima svoje grupe, dana 08. 05. 2018. godine pratio oštećenu Oliveru Lakić od trenutka kada je izašla iz redakcije dnevnih novina ‘Vijesti’, do njenog stana koji se nalazi u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, kojom prilikom je sačekao da izađe iz vozila i krene prema ulazu zgrade, kako bi joj prišao i na podmukao način iz pištolja nepoznate marke nanio tešku tjelesnu povredu u predjelu desne noge”.

Pavićević, koji je i juče prisustvovao Veljovićevoj pres konferenicji, nije se javljao za riječ da objasni je li Bešović pokušao da ubije novinarku Lakić.

Konferencija na kojoj su saopšteni rezultati istrage održala se dva dana prije nego je u posjetu Crnoj Gori stigao Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han, koji je više puta ponovio da očekuju rezultate u toj istrazi, kao i da tapkanje u mjestu u tom slučaju može dovesti u pitanje pregovore Crne Gore sa EU.

Policija ni tužilaštvo od te konferencije nijesu obavještavali javnost da li znaju ko je naredio da se Lakićeva rani, niti je Više tužilaštvo u Podgorici preciziralo razloge odluke da pokušaj ubistva prekvalifikuju u lakši oblik krivičnog djela - nanošenje teških tjelesnih povreda.

Novinarka Olivera Lakić godinama je meta napada, a ranjena je 8. maja 2018. godine.

Prema Naredbi za sprovođenje istrage Višeg državnog tužilaštva, koju potpisuje pet tužilaca još se ne zna ko je pokušao da je ubije.

U tom dokumentu piše da je na štetu novinarke izvršeno krivično djelo - teška tjelesna povreda, ali i konstatuju da je to počinio Filip Bešović lično ili preko jednog od članova kriminalne grupe koju je organizovao.

Bešović je nakon hapšenja saopštio da nema nikakve veze sa ranjavanjem Lakićeve i da novinarku “Vijesti” nikada nije vidio.

U Naredbi za sprovođenje istrage objašnjava se da je ta grupa, osumnjičena i za ubistvo Mioraga Kruščića, otkrivena kada je pretresom stanova koje su koristili pronađeno oružje, silikonske maske, perike, lažni brkovi i brade, alat za pravljenje ekplozivnih naprava, novac, JPS trakeri “i Informacije u vezi sa izvršenim krivičnim djelima na štetu Miodraga Kruščića i Olivere Lakić”, piše, ali se ne objašnjava kakve su to informacije i kako pronađeno oružje i predmete dovode u vezu sa ta dva slučaja.

To je otprilike sve što o slučaju ranjavanja Lakićeve piše na 17 strana naredbe koju potpisuju tužioci Vesna Jovićević, Suzana Milić, Maja Jovanović, Miloš Šoškić i Tatjana Begović.

Lakićeva je od februara 2011. meta uznemiravanja i prijetnji, a kasnije i fizičkog napada. Prijetnje i napadi počeli su nakon serije njenih tekstova o fabrici duvana “Tara” u Mojkovcu i švercu cigareta.

Oliveri Lakić je dobitnica “Međunarodne nagrada hrabra žena” (“International Women of Courage Award”) koju dodjeljuje američki Stejt dipartment.

Bonus video: