ZAKAZANO SUĐENJE BIVŠEM GRADONAČELNIKU BERANA

Goluboviću sude u septembru

Goluboviću i još šestorici sudi se zbog optužbi da su oštetili budžet opštine za više od pola miliona eura
3523 pregleda 2 komentar(a)
Optužen za zloupotrebu položaja: Vuka Golubović, Foto: Savo Prelević
Optužen za zloupotrebu položaja: Vuka Golubović, Foto: Savo Prelević

Suđenje bivšem predsjedniku beranske opštine Vuki Goluboviću i još šestoro optuženih da su oštetetili budžet te opštine za više od pola miliona eura trebalo bi konačno da počne krajem septembra.

Tako je vijeće sudija na čelu sa Anom Vuković zakazalo suđenje za 29. septembar i 2. i 3. oktobar, nakon što je predsjednik Apelacionog suda Mušika Dujović odbio izuzeće tog vijeća sudija iz postupka.

Jedan od optuženih, bivši načelnik beranskog katastra Momčilo Saičić, tražio je izuzeće sudija na prethodnom pretresu, pa je suđenje tada odgođeno na neodređeno. Početak suđenja se već neko vrijeme odgađa i zbog zdrastvenog stanja optuženog Darka Mališića.

Specijalno tužilaštvo je još u februaru prošle godine podiglo optužnicu, ali ju je sud u oktobru iste godine vratio na doradu, nakon čega je SDT dopunilo optužbu.

Suđenje, međutim, još nije počelo.

Vuka Golubović tereti se da je oštetio kasu grada na čijem čelu je bio za 543.000 eura, dok je ukupna šteta pričinjena Opštini procijenjena na 570.824 eura.

Osim njemu, Saičiću i Mališiću, sudi se i Vukinom bratu Milanu Goluboviću, geodeti Vučeti Mališiću, Žarku Barjaktareviću i beranskom preduzeću “Tehnostar”.

Milan Golubović je, prema navodima optužnice, beransku Opštinu oštetio za 5.000 eura, dok se Darko Mališić i Momčilo Sajičić terete da su, uz pomoć geodete, u tri navrata opštinsko zemljište, vrijednosti 334.829 eura, bez pravnog osnova, upisali na kompaniju “Tehnostar”.

Golubović je bio na čelu Berana od 2006. do 2014. godine.

Uhapšen je 28. marta 2017. godine zbog sumnje da je preko Agencije za izgradnju grada i službenika beranskog katastra na sebe, druge osobe i firme prebacio desetine hiljada kvadrata gradskog građevinskog zemljišta.

U vrijeme tih navodnih malverzacija, na čelu Agencije bio je njegov brat Milan, koji je uhapšen istog dana kada i Vuka Golubović, ali i dvojica bivših načelnika beranskog katastra Mališić i Saičić i vlasnik jedne geodetske agencije Vučeta Mališić.

Preporučujemo za Vas