PRES KONFERENCIJA SPECIJALNOG TUŽILAŠTVA

Katnić: Bojan Petričević i Saša Jokić organizatori kriminalne grupe

Specijalna tužiteljka Lidija Mitrović kazala je da je kriminalna grupa oštetila državu za više od četiri miliona eura
42809 pregleda 42 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2019. 19:30h

Bojan Petričević, jedan od vlasnika firmi “A Cop” i “PS gradnja”, i Saša Jokić, vlasnik firme preduzeća “Viner Co”, organizatori su četrnaestočlane kriminalne grupe koja je oštetila državu za četiri miliona eura.

To je kazao Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić na današnjoj pres konferenciji Specijalnog tužilaštva u podgoričkom PR Centru, povodom akcije SDT-a i hapšenja osumnjičenih za krivična djela iz oblasti privrednog kriminala.

Istakao je da su sva pravna lica, koja su izdavala fiktivne fakture, to radila za njihovu korist.

Mitrović: Oštetili državu za više od četiri miliona eura

Specijalna tužiteljka Lidija Mitrović kazala je da je prikupljanje dokumentacije od Poreske uprave, banaka i pravnih lica, rezultiralo proširenjem istrage na nova lica i na već postojeća lica za nova krivična djela.

Naredba o proširenju istrage odnosi se na 14 fizičkih i na devet pravnih lica.

"Postoji osnovana sumnja da su ova fizička i pravna lica izvršila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, članstvo u kriminalnoj organizaciji, krivično djelo prevare u službi, prevare putem pomaganja, utaje poreza i doprinosa i krivično djelo pranje novca", kazala je tužiteljka.

Kako je rekla, postoji osnovana sumnja da je ova kriminalna organizacija stvorena na teritoriji Crne Gore i da je djelovala u periodu od 2011. do kraja 2018. godine sa ciljem vršenja navedenih krivičnih djela, u koju je uključen veliki broj fizičkih i pravnih lica.

"Postoji osnovana sumnja da je ova kriminalna organizacija, osnovana u naprijed navedenom vremenu i da su u okviru kriminalne organizacije organizatori i članovi imali unaprijed određene uloge i zadatke i da je djelovala na dva načina, i to određena fizička lica koja su označeni kao organizatori kriminalne organizacije imali su plan da osnuju veliki broj pravnih lica čija ja primarna djelatnost izdavanje fiktivnih faktura za robu i usluge i koju ne bi pružili drugim pravnim licima, pa su nakon prethodnog dogovora sa odgovornim licima u pravnim licima - uplatiocima izrađivali fiktivne fakture na isnose koje su prethodno dogovorili, kao i na robu i usluge kojim se ta pravna lica pretežno bave. Nakon izrade tih faktura od strane fiktivnih firmi, iste su predavane uplatiocima radi knjiženja istih u svojim knjigovodstvima, nakon što bi prethodno izvršili uplatu po takvim fakturama, koja bi istog dana bila podignuta i vraćena uplatiocima na ruke uz zadržavanje provizije, čime su pravna lica - uplatioci vršili krivično djelo utaje poreza, a izrađivači faktura utaju poreza putem pomaganja", rekla je Mitrović.

Sumnja se da je ova kriminalna organizacija u proširenom sastavu djelovala i na način što su pravna lica - osnovana u cilju izdavanja fiktivnih faktura sačinjavala i na desetine faktura u velikim novčanim iznosima od po nekoliko stotina hiljada eura i predavala ih pravnim licima koja se bave građevinskom kao pretežnom, a po kojima nije izvršeno plaćanje niti je isporučena roba i usluge i takve fakture su kao neplaćene knjižene u knjigovodstvima navodnih naručilaca po nalozima odgovornih lica u tim pravnim licima.

"Postoji osnovana sumnja da su odgovorna lica u pravnim licima naručiocima predavali zahtjeve Poreskoj upravi da im se povrati ulazni PDV po takvim neplaćenim fakturama, poreski inspektori su, u okviru voje uloge u kriminalnoj organizaciji vršili kontrolu radi ocjene da li su zahtjevi za povraćaj PDV-a osnovani, donosili zapisnike o izvršenoj inspekcijskoj kontroli iako su znali da fakture nisu plaćene i da roba nije isporučena, prihvali fakture kao validne, konstatovali da nema nepravilnosti, utvrđivali iznose koji se mogu vratiti kao PDV kredit i takve zapisnike ostavljali nadležnom organu Poreske uprave kako bi se donijelo rješenje o povraćaju na osnovu tih zapisnika, čime su izvršili krivično djelo prevara u službi", kazala je Mitrović.

Sumnja se, kako je kazala, da su sredstva do kojih se došlo na osnovu usvojenog zahtjeva za povraćaj PDV-a na osnovu prethodno dostavljenih cesija i zahtjeve za preusmjeravanja PDV kredita na druga pravna lica, pa je po njihovim zahtjevima i donošeno rješenje da se jedan dio PDV kredita uplati na žiro račune pravnih lica kod različitih poslovnih banaka, a dio preusmjeri na rečune PDV-a i poreza na dobit drugih pravnih lica sa teritorije Crne Gore, iako ta pravna lica na koje je izvršeno preusmjeravanje sredstava nisu bili dužnici prema državi, odnosno nisu imali dug po osnovu PDV-a, čime je vršeno raslojavanje novčanih sredstava radi prikrivanja tragova i porijekla novca i kako bise u iznosu preusmjerenih sredstava omogućilo članovima kriminalne organizacije da preuzimaju robu, čime su izvršili krivično djelo pranje novca.

"Prema prikupljenim podacima u proširenoj istrazi, kriminalna organizacija je stekla imovinsku korist u iznosu od preko četiri miliona eura, a sve na štetu države. Ostvarena protivpravna imovinska korist dalje je korišćena za izgradnju nekretnina, kupovinu vozila, ličnu potrošnju članova kriminalne organizacije", kazala je Mitrović.

Uhapšena još trojica, poreznici pušteni nakon saslušanja

Sinoć i jutros slobode su lišeni Vladimir Mirković, Slavko Vujović i Predrag Mandić, potvrđeno je Televiziji Vijesti.

U akciji SDT-a, zbog sumnje da su dio četrnaestočlane kriminalne grupe koja je duže prala novac i tajila porez, ranije su uhapšeni i poreski inspektori Nevenka Đurović, Slavojka Savić, Brano Magdalinić i Milijana Radonjić. Oni su pušteni kućama nakon saslušanja kod tužioca.

Inspektori Specijalnog policijskog odjeljenja po nalogu SDT-a juče su uhapsili i vlasnike nekoliko preduzeća preko kojih su osumnjičeni navodno prali novac.

Lisice na ruke stavljene su vlasnicima firmi “A Cop” i “PS gradnja” Bojanu i Ivanu Petričeviću, a policija traga za njihovim bratom Dejanom. Juče su uhapšeni i vlasnik firme “Mićoni” Miloš Mlađenović, preduzeća “Viner Co” Saša Jokić i Ivan Vuković.

Specijalno državno tužilaštvo izdalo je nalog za hapšenje Dejana Lakića, koji je u bjekstvu.

Preporučujemo za Vas