SDT krije jesu li saslušali Igora Lazurenka

Tri godine izviđaju je li ruski biznismen prljavim novcem kupovao crnogorske hotele i vojna utvrđenja
4082 pregleda 6 komentar(a)
Pod lupom  tužilaštva: Lazurenko
Pod lupom tužilaštva: Lazurenko

Specijalno državno tužilaštvo izbjeglo je da odgovori da li su saslušali ruskog biznismena Igora Lazurenka tokom izviđaja koji pune tri godine vode zbog pranja novca oko kupovine, a potom i rekonstrukcije budvanskog hotela “Avala” i kolašinske “Bjanke”.

Milionske tranše koje su stizale u Crnu Goru sa egzotičnih of-šor destinacija, navodno su prljav novac. To su Lazurenkovi doskorašnji najbliži saradnici ispričali tužiocima, optužujući ga da je milione ukrao dok je bio direktor sektora za logistiku ruske naftne kompanije “TNK-BP” (“Britiš Petroeleum”).

Dokumentacija o navodnom pranju novca sa kompletnom šemom tokova novca timu kojim rukovodi glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić dostavljena je prije tri godine.

Ta dokumentacija navodno pokazuje kako su desetine miliona eura prebacivane u Crnu Goru sa of-šor kompanija čije je sjedište na Britanskim Djevičanskim Ostrvima i Panami.

Na pitanje “Vijesti” da li je donijeta odluka u predmetu u kom Specijalno državno tužilaštvo ispituje da li je Lazurenko prljavim novcem kupio, a potom i rekonstruisao hotele u Budvi i Kolašinu, te ako jeste, kakva je odluka donijeta i da li je Lazurenko saslušan u toj istrazi iz Tužilaštva je kratko odgovoreno:

“Predmet je u fazi izviđaja i u toku je vještačenje po vještaku odgovarajuće struke”. Lazurenko, neformalni vlasnik crnogorskih hotela, nerijetko boravi u Budvi.

Najatraktivniji budvanski hotel - “Avala” prodat je 2003. godine za 3,2 miliona eura firmi “Beppler & Jacobson Montenegro”, crnogorskoj podružnici londonske kompanije “Beppler & Jacobson LTD”.

Devet godina kasnije, pred Arbitražnim sudom u Londonu jedan od suvlasnika firme, Zoran Bećirović podio je tužbu protiv Lazurenka. Tada je počelo da se odmotava klupko malverzacije i počela je priča o sumnjivom novcu.

Bećirović je dvije godine kasnije dobio sudski spor i isplaćen je. Tokom sudskog postupka na vidjelo su izašli brojni detalji o poslovanju Lazurenka, koji nije mogao da dokaže porijeklo novca.

Od tada, Katnićevi tužioci ispituju i da li je Lazurenko u rekonstrukciju “Avale” i “Bjanke” uložio 8.000.000 eura koje je, kako tvrde bivši rukovodioci ruske naftne kompanije “TNK-BP” nezakonito uzeo iz kase te firme dok je bio direktor sektora za logistiku.

Pred londonskim sudom izvršni direktor te naftne kompanije German Han, potpredsjednik Vladislav Jegurov i direktor unutrašnje ekonomske bezbjednosti u “TNK-BP-u” Boris Levin, potvrdili su da je Lazurenko iz kase kompanije, dok je bio direktor za logistiku, uzeo ne manje od osam miliona eura.

Navodno, Lazurenko im je to priznao na sastanku u Moskvi, ali ugovor o priznanju nikada nije potpisao. On je sa porodicom napustio rusku prijestonicu u koju se više nije vratio, a za njim je raspisana potjernica.

Uprkos potjernici iz Rusije, Lazurenko se slobodno kreće Crnom Gorom i boravi u svom hotelu u Budvi.

Njegovi bivši poslovni partneri iz Rusije tvrdili su da se novac iz njihove naftne kompanije prelivao na kćerku firmu “TOB-BVI” jer je Lazurenko kao direktor imao prava da uplaćuje novac kćerki firmi, što je i činio.

Potom je novac sa kćerke firme prebacivan na of-šor kompanije, koje je neformalno kontrolisao, a sa tih računa plaćana je rekonstrukcija crnogorskih hotela. Dokumenta dostavljena prije tri godine tužiocima, pokazuju da je “TOB-BVI” zaključivala marketinške ugovore sa “Eastonberry Busieness LLC” kompanijom čije je sjedište u Panami. Iako se kao osnivači firme pojavljuju Didimo Bajard Moreno i Antonio Alvarez Molino, dokumenta pokazuju da je ta kompanija plaćala brojne račune za rekonstrukciju hotela “Avala”.

Među brojnim dokazima je i komunikacija između Lazurenka i advokata “Beppler & Jacobsona” Branka Čolovića, iz koje se vidi da je “Eastonberry Busieness LLC” uplatila na račun firme “Tijana trading“ novac za nabavku ventilacije i kuhinje za hotel “Avala”. Međutim, tu nije kraj toku novca, pa se on sa “Eastonberry Busieness LLC” prebacio na novu firmu “Sobenco LTD”.

Sjedište te firme je na Britanskim Djevičanskim Ostrvima, a osnovala ju je Svetlana Lazurenko, Igorova supruga.

I Privredni sud primio novac od of-šor kompanije

Novac za kupovinu hotela “Avala“ stigao je iz Paname, da bi legao na račun podgoričkog Privrednog suda.

Tužioci pred sobom imaju kompletnu dokumentaciju o tome kako je isplaćeno 3,2 miliona eura za kupovinu budvanskog hotela.

Na račun “Beppler & Jacobsona Montenegro” novac za kupovinu hotela, pored centralne firme iz Londona, uplatila je i of-šor firma “Luburia invest”, po osnovu kreditne pozajmice. Na čelu te firme, registrovane prije dvije i po decenije na Britanskim Djevičanskim Ostrvima, bila je Svetlana Lazurenko. Lazurenkova supruga “izašla” je iz tog preduzeća, a sjedište je preseljeno u Panamu i na poziciji direktora našao se Marsel Telser. Telser je jedan od Lazurenkovih ključnih ljudi, čije zaduženje je bilo da kontroliše kompanije tog Rusa i tokove novca.

Kompanija “Lubiria” je 2003. preko švajcarskih banaka uplatila firmi “Beppler & jacobson” 1, 6 miliona eura, koji su potom prebačeni na račun Privrednog suda.

Godinu kasnije, ostatak od 1,6 miliona eura uplaćen je preko firme “Trokley”, čije je sjedište takođe u Panami. I taj novac završio je na računu sa kog je kupljen hotel, ali u vidu kreditne pomoći.

Ministarstvu nije smetao novac sa Djevičanskih Ostrva?

Osim sumnjivog novca kojim su kupovani i rekonatruisani hoteli, SDT mora da ispita i zašto je novac za kupovinu nekadašnjeg austrougaskog utvrđenja “Lazine for” na Luštici Ministarstvu finansija uplaćen 2005. direktno sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, sa računa of-šor kompanije koju kontroliše Igor Lazurenko.

Na račun resora kojim je tada rukovodio Igor Lukšić novac je, u ime i za račun kupca, of-šor firme “Delaila investment LTD” sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, uplatila firma “Sobenco LTD”, čije je sjedište na istoj egzotičnoj destinaciji, pokazuje dokumentacija.

Ta uplata predočena je Specijalnom državnom tužilaštvu kao jedna od tranši pranja novca ruskog biznismena Lazurenka.

Prema podacima “Vijesti”, tada je firma Lazurenkove supruge Svetlane uplatila 656.360 eura crnogorskom Ministarstvu u ime kćerke firme “Delaila investment”, kako bi kupila vojni kompleks na poluostrvu Luštica.

Taj bankarski izvod dostavljen je tužilaštvu.

Bonus video: