AKCIJA "RADNE DOZVOLE"

Zbog neprijavljivanja radnika, budžet oštećen za 763.000 eura?

U okviru akcije "Radne dozvole", nadležnim tužiocima podnijeto je devet krivičnih prijava protiv 12 fizičkih i 12 pravnih lica zbog osnovane sumnje da su izvršila krivična djela utaja poreza i doprinosa.
3393 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Policija je podnijela krivične prijave protiv 24 fizička i pravna lica zbog sumnje da su utajile poreze i doprinose u iznosu od 763.000 eura neprijavljivanjem inostrane radne snage

Kako je saopšteno iz Uprave policije do sada, u okviru akcije "Radne dozvole", nadležnim tužiocima podnijeto je devet krivičnih prijava protiv 12 fizičkih i 12 pravnih lica zbog osnovane sumnje da su izvršila krivična djela utaja poreza i doprinosa.

"Policija je akciju "Radne dozvole" započela na osnovu operativnih saznanja da više pravnih lica vrše utaju poreza i doprinosa i zloupotrebe u privrednom poslovanju prilikom angažovanja radne snage iz inostranstva, pretežno iz zemalja okruženja, na način što ugovore sa ovim zaposlenima ne prijavljuju nadležnom poreskom organu, čime se pričinjava šteta Budžetu na osnovu neplaćenih poreza i doprinosa".

Navode da je posljednji takav slučaj zabilježen u Budvi i da je nadležnom tužiocu u Kotoru podnijeta krivična prijavu protiv Sanela Kasuma iz Bosne i Hercegovine, izvršnog direktora i osnivača firme "Global Inžinjering" Budva i protiv pravnog lica "Global Inžinjering", zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

"Oni su, kako se sumnja, od kraja juna 2017. do kraja aprila 2018. godine, pribavili 50 radnih dozvola za privremeni boravak stranih državljana u našoj državi radi zaposlenja, ali nijednog radnika nisu prijavili kao zaposlenog nadležnom organu, te su ovim radnicima isplaćivali zaradu u gotovini prikrivajući podatke o svojim poreskim obavezama i doprinosima koje su bili dužni da plate po ovom osnovu, čime je pričinjena šteta Budžetu Crne Gore za iznos od 32.269 eura", navodi se u saopštenju.

Iz policije dodaju da se akcija "Radne dozvole" nastavlja.

Preporučujemo za Vas