Bahate vozače odmah u zatvor do dva mjeseca

U skupštinskoj proceduri odnedavno je i Predlog zakona o bezbjednosti saobraćaja, kojim su pooštrene kazne za divljanje u saobraćaju
32256 pregleda 48 komentar(a)
Brza vožnja će se strože kažnjavati: Detalji iz presretača, Foto: Zoran Đurić
Brza vožnja će se strože kažnjavati: Detalji iz presretača, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.08.2019. 18:20h

Ukoliko prilikom vožnje u naseljenom području prekoračite dozvoljenu brzinu za 70 kilometara na čas, odnosno za 90 u nenaseljenom, policajac saobraćajne patrole je dužan da vas uhapsi istog trenutka. Nakon hapšenja čeka vas najmanje dvije sedmice zatvora.

To je propisano izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja, koji se odnedavno nalazi u skupštinskoj proceduri.

U naseljenom području dozvoljena brzina je 50 km/h, a nenaseljenom 80, ako nije drugačije regulisano saobraćajnim znakom.

Izmjenama je, prvi put, predviđena zatvorska kazna od 15 do 60 dana za najteže prekršaje u saobraćaju, bez mogućnosti plaćanja novčane kazne. Izmjenama su značajno pooštrene i novčane kazne za brzu vožnju, vožnju pod dejstvom alkohola i droge, upravljanje vozilom bez vozačke dozvole ili pod zabranom, ali i za nepoštovanje naredbi policijskih službenika i saobraćajne signalizacije.

Zatvorske kazne

Pored velikog prekoračenja brzine, u zatvor mogu završiti građani koji voze pod dejstvom psihoaktivnih supstanci ili ako u krvi imaju više od dva promila alkohola. Isto mu se može dogoditi ukoliko odbije da se testira na drogu ili alkohol.

Građani će biti kažnjeni zatvorom i ukoliko ne zaustave vozilo na znak policajca, ili druge saobraćajne signalizacije koja naređuje zaustavljanje, kao što je crveno svjetlo na semaforu. Ista kazna čeka i vozača koji upravlja vozilom bez vozačke dozvole, odnosno ukoliko mu je izrečena mjera (privremene) zabrane upravljanja vozilom.

U zatvor može završiti vozači autobusa, ali i instruktori vožnje, kandidati za vozača ili član komisije koji tokom praktične obuke i polaganja vozačkog ispita u organizmu imaju više od jednog promila alkohola ili posao obavljaju pod dejstvom opojnih droga ili drugih psihoaktivnih supstanci.

Kaznom zatvora od 15 do 30 dana kazniće se i vozač koji najmanje dva puta u deset minuta na raskrsnici ili na drugom mjestu na kojem je saobraćaj posebno regulisan semaforima prođe na crveno svjetlo.

Za enormna prekoračenja brzine vozačima se određuju, pored kazne zatvora, i tri kaznena boda. A ukoliko je takvom vožnjom izazvao opasnost po druge učesnike saobraćaja dobiće još dva kaznena boda i zabranu upravljanja motornim vozilom u trajanju do šest mjeseci.

Izmjenama je povećan broj kaznenih bodova koje vozač može prikupiti. Nakon 12 prikupljenih kaznenih bodova, umjesto dosadašnjih šest, vozaču se izriče mjera “privremenog ograničenja prava na upravljanje motornim vozilom” u trajanju od tri mjeseca.

Ukoliko nakon toga u periodu od dvije godine prikupi još devet kaznenih bodova zabranjuje mu se upravljanje vozilom na šest mjeseci. Ista kazna određuje se za svaki od narednih devet kaznenih bodova. Dosadašnji sistem kaznenih bodova nije bio efikasan, pa je ovim zakonom bolje precizirano funkcionisanje tog sistema.

Izmjenama su i proširene nadležnosti policije kada je riječ o lišenju slobode prekršilaca zakona. Službenici saobraćajne policije su dužni da odmah uhapse vozače koji prekorače brzinu za više od 50 kilometara na čas u naseljenom, odnosno 70 u nenaseljenom području; koji dva ili više puta u deset minuta prođe kroz crveno, ali i ako koriste uređaje koji mogu ometati ili otkrivati radar, ili ukoliko koriste sirene slične vozilima sa prvenstvom prolaza.

Do sada su takva ovlašćenja imali samo za vozače koji se ne zaustave na znak policajca i za one koji imaju više od jednog promila alkohola u krvi ili voze pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, ali i ukoliko odbiju da se podvrgnu ispitivanju na prisustvo tih supstanci.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) tvrde da su tu izmjenu predložili kako bi se vozači mogli lišavati slobode za “najekstremnije oblike ugrožavanja bezbjednosti saobraćaja”.

Paprene novčane kazne

Za vozače koji pretiču na opasnim mjestima, imaju u sebi do dva promila alkohola, prekorače brzinu od 60 do 70 kilomatara na čas u naseljenim mejstima, odnosno od 80 do 90 u nenaseljenim, koriste ili reklamiraju ometače rada, kazniće se novčano od 300 do hiljadu eura ili do dva mjeseca zatvora. Za takve prekršaje trenutno je predviđena duplo manja minimalna kazna - 150 eura. Novčane kazne od 150 do hiljadu eura ili kazna zatvora do 60 dana trenutno je najstroža kazna za vozače u važećem zakonu o sigurnosti saobraćaja.

Za ove prekršaje vozačima se pored novčane ili zatvorske kazne određuju i tri kaznena boda, a ukoliko je ovim prekršajima izazvana neposredna opasnost za drue učesnike u saobraćaju ili prouzrokovana saobraćajna nezgoda, dobiće još dva kaznena boda. Ukoliko vozač, pritom, nema položen vozački ispit ni za jednu kategoriju vozila izreći će se i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od tri mjeseca, a ukoliko je izazvana opasnost za druge učesnike ili saobraćajka, zabrana će trajati od tri do šest mjeseci.

Kada je riječ o manje opasnim, ali i dalje teškim saobraćajnim prekršajima, kao što je prekoračenje brzine od 50 do 60 kilometara na čas u naseljenom, ili 70 do 80 u nenaseljenom području, nepropisno prelaženje pružnih prelaza, nepoštovanje pružne signalizacije, predviđena je novčana kazna od 150 do 400 eura. Minimalna kazna za ove prekršaje, po važećem zakonu, iznosi 100 eura.

Za te prekršaje vozači će dobiti i dva kaznena boda, a dupliraće ih ukoliko je izazvana neposredna opasnost za drugog učesnika u saobraćaju ili prouzrokovana saobraćajna nezgoda. Na isti način im se može odrediti i zabrana upravljanja vozilom u trajanju od dva, odnosno tri mjeseca ukoliko je tim prekršajima izazvana opšta opasnost ili saobraćajka. Ako počinilac nije imao položen vozački ispit biće kažnjen novčano od 300 do 600 eura.

Manje ozbiljni prekršaji, kao što su bacanje otpadaka na putu, nepropsino preticanje ili propuštanje vozila, prekoračenje brzine od 30 do 50 kilometara na čas u naseljenom, odnosno 50 do 70 u nenaseljenom mjestu, vožnja bez zimskih guma, biće sankcionisani novčanom kaznom od 120 eura do 400 eura. Prema važećem zakonu ta kazna iznosi od 80 do 350 eura.

Kazneni bodovi i zabrana upravljanja motornim vozilom će se obračunavati na isti način kao kod prethodne grupe prekršaja, s tim što se ukoliko je izazvana opasnost ili saobraćajna nezgoda vozaču može zabraniti da vozi od 30 dana do četiri mjeseca.

Kaznom od 90 do 250 eura biće kažnjeni vozači koji koriste telefon prilikom vožnje, na prednjem sjedištu voze dijete mlađe od 12 godina, nepropisno drže rastojanje od drugog vozila, ukoliko se kreće u pješačkoj zoni u vrijeme kada to nije dozvoljeno. Aktuelnim zakonom za ova djela propisana je minimalna kazna od 70 eura.

Za ova djela vozače sljeduje jedan kazneni bod, odnosno dva ukoliko su izazvali opasnost ili saobraćajku. Moguća je i zabrana upravljanja vozilom od dva mjeseca, odnosno od 30 dana do tri mjeseca ukoliko je izazvana opasnost ili nezgoda.

Ako krenete na pješaka, biciklistu...

Ukoliko ne propustite pješake ili bicikliste, koristite slušalice tokom vožnje i slične prekršaje novi zakon predviđa kaznu od 80 do 250 eura. Sadašnji propis za ta djela propisuje od 50 do 250 eura kaznu.

Novčanom kaznom od 60 do 200 eura biće kažnjeni mladi (do 24 godine) ili vozač početnik (do 12 mjeseci od položenog vozačkog) koji voze u alkoholisanom stanju preko 0,1 promil, vozač koji naglo mijenja brzinu vožnje ili koji prekorači brzinu od 10 do 20 kilometara na čas u naseljenom, odnosno od 30 do 40 km/h u nenaseljenom mjestu... Do sada je za ta djela bila predviđena kazna od 50 do 120 eura.

Ukoliko vozač ne veže sigurnosni pojas, ne prevozi dijete u specijalnom sjedištu za automobil, ne da signal za skretanje ili preticanje biće kažnjen novčanom kaznom od 50 do 90 eura. Trenutno je novčana kazna za takve prekršaje od 30 do 100 eura.

Najniža kazna od 20 eura i dalje je ostala za prekršaje kao što su: vožnja bicikla van biciklističke staze, nenošenje svjetlosnog prsluka ukoliko ste na kolovozu van vozila, ukoliko pušite u vozilu javnog prevoza ili razgovarate sa vozačem...

Pravna lica, ukoliko se ne pridržavaju saobraćajnih propisa mogu biti kažnjena od 500 do 6.000 eura. Trenutnim zakonom 300 eura je najniža novčana kazna za pravna lica.

“Cilj kojim se obrađivač zakona vodi jeste detaljnije i preciznije uređenje oblasti bezbjednosti saobraćaja na putevima, naročito u segmentima koji su u praksi izazivali nedoumice, a koje su vodile pravnim prazninama i nedorečenostima. Nadalje, Predlogom zakona izvršeno je usklađivanje raspona novčanih kazni u odnosu na obilježja prekršaja kako bi se afirmisao princip prevencije u odnosu na represivnost, i podstaklo poštovanje i izmirivanje zakonom utvrđenih obaveza”, piše u obrazloženju MUP-a.

Ovim zakonom će se, tvrde, nastaviti proces usklađivanja sa pravnom tekovinom EU kroz inkorporiranje izvora prava te organizacije u sami tekst zakona.

Cilj kojim se obrađivač zakona vodi jeste detaljnije i preciznije uređenje oblasti bezbjednosti saobraćaja na putevima, naročito u segmentima koji su u praksi izazivali nedoumice, a koje su vodile pravnim prazninama i nedorečenostima.

Predlogom zakona je usklađen raspon novčanih kazni u odnosu na obilježja prekršaja da bi se afirmisao princip prevencije i podstaklo poštovanje i izmirivanje zakonom utvrđenih obaveza.

Na putu će kontrolisati tehničku ispravnost kamiona i autobusa

Zakonom je, takođe, strože uređen rad auto–škola i uslovi polaganja vozačkog ispita i kontrola stanica za tehnički pregled.

Ovlašćeni policijski službenik ili inspektor za drumski saobraćaj moći će da vrši početnu i detaljnu kontrolu tehničke ispravnosti vozila na putu, naročito teretnih i vozila za prevoz putnika.

Policajci i inspektori će moći posebnim uređajima, za koje će prethodno biti obučeni, na putu da rade početnu kontrolu tehničke ispravnosti vozila.

“U zavisnosti od rezultata početne kontrole tehničke ispravnosti vozila ovlašćeni policijski službenik, odnosno inspektor za drumski saobraćaj odlučuje da li će vozilo, ili njegovo priključno vozilo (prikolica), biti podvrgnuto detaljnoj kontroli tehničke ispravnosti na putu”, piše u Predlogu zakona.

Ukoliko se utvrdi da su pregledana vozila tehnički neispravna i da zbog toga mogu ugroziti bezbjednost, isključuju se iz saobraćaja. Ukoliko se utvrdi da su stanice za tehnički pregled nepropisno izdale potvrdu o ispravnosti vozila mogu biti kažnjene do 6.000 eura.

Ne oduzimaju dozvole nego zabrane vožnju

Novim zakonom će se ukinuti oduzimanje vozačke dozvole, a umjesto toga će biti izricana privremena mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

Ove mjere se mogu izreći u trajanju od mjesec dana do šest mjeseci, zavisno od težine počinjenog prekršaja.

Za kršenje zabrane upravljanja, građani mogu završiti u zatvoru do dva mjeseca. Ova kazna je ukinuta zbog planiranih izmjena Ministarstva javne uprave (MJU), koje predviđaju da lična karta, vozačka dozvola i zdravstvena knjižica budu dio jednog biometrijskog dokumenta, pa će biti nemoguće oduzeti vozačku dozvolu.

Date nadležnosti komunalnim inspektorima

Novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja konačno prepoznaje komunalnog inspektora, kao nadležnog za sankcionisanje vozača koji se nepropisno parkiraju.

U dokumentu piše da premještanje nepropisno parkiranog vozila mogu narediti policijski službenik ili komunalni inspektor.

Do sada su bili brojni problemi naplate premještanja nepropisno parkiranih vozila jer krovni zakon o bezbjednosti saobraćaja nije prepoznavao nadležnost komunalnih inspektora, koji u većini gradova obavljaju ove poslove

Povećane kazne i za “vozače tramvaja”

I pored toga što u Crnoj Gori ne postoji tramvaj kao prevozno sredstvo, u Predlogu zakona su i dalje ostale sankcije za vozača tramvaja koji vozi u alkoholisanom stanju.

Za ovaj prekršaj, po Predlogu zakona, pravno lice će novčano odgovarati od 2.000 do 6.000 eura. Minimalna kazna za taj prekršaj iznosi 1.500 eura u važećem zakonu. Odgovorno lice za taj prekršaj kazniće se novčanom kaznom od 300 eura do 800 eura. Sada je ta kazna u rasponu od 150 do 600 eura.

Preduzetnik će se kazniti novčanom kaznom od 1.200 eura do 3.000 eura. Trenutno je propisana minimalna kazna u iznosu od 700 eura.

Bonus video: