JOVANOVIĆ SMATRA DA JE MUGOŠA PRISTRASNA

Sutkinje krivično gone Mandića, advokat tražio njihovo izuzeće

Jovanović se na to odlučio nakon što su sutkinja Mugoša i njene koleginice Vesna Pean i Dragica Vuković, podnijele krivičnu prijavu protiv Mandića, zbog stavova koje je saopštio u dijelu završnih riječi u predmetu pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine
13594 pregleda 5 komentar(a)
Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović

Pravni zastupnik Andrije Mandića, advokat Miroje Jovanović tražio je izuzeće sudskog vijeća u predmetu “državni udar” na čelu sa sutkinjom Suzanom Mugošom, ali o tom zahtjevu još nije odlučeno, saznaju “Vijesti”.

Jovanović se na to odlučio nakon što su sutkinja Mugoša i njene koleginice Vesna Pean i Dragica Vuković, podnijele krivičnu prijavu protiv Mandića, zbog stavova koje je saopštio u dijelu završnih riječi u predmetu pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Postupak po toj prijavi vodi se kod Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, a lidera Nove srpske demokratije terete da je počinio krivično djelo - ometanje pravde, iz člana 396a Krivičnog zakonika.

U tom članu KZ navodi se da će se od šest mjeseci do pet godina zatvora kazniti onaj koji sudiju, državnog tužioca... silom ili prijetnjom ili na drugi način ozbiljno ometa ili spriječi u vršenju dužnosti da donese ili ne donese neku odluku.

Od jedne do osam godina robije, piše u istom članu, čeka onoga ko prilikom izvršenja tog djela prijeti upotrebom oružja ili sudiji, tužiocu... nanese laku tjelesnu povredu.

“To upućuje na zaključak da su navedenom procesnom radnjom - podnošenjem krivične prijave i davanjem sebi svojstva oštećenih lica, tri navedene članice vijeća, u procesnom smislu postale nosioci prava iz korpusa građanskog (potencijalna naknada štete) i krivičnog prava (preuzimanje krivičnog gonjenja i druga procesna prava oštećenih), a što podrazumijeva specifičan i potpuno pristrasan odnos prema optuženome”, piše u Jovanovićevom zahtjevu za izuzeće postupajućeg vijeća.

On objašnjava da se pristrasnost ogleda u činjenici da su sutkinje 29. marta podgoričkom tužilaštvu najprije uputile pisani akt - podnesak, obrazlažući da treba provjeriti da li je Mandić počinio krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, govoreći 26. marta u sudu “o aferi u Francuskoj iz 1894. godine, protiv Alfreda Drajfusa i Bombaškoj aferi iz 1907. godine u Crnoj Gori”...

Potom su, tvrdi branilac opozicionara, istom tužiocu podnijele krivičnu prijavu protiv Mandića u svojstvu oštećenih...

“A da prilikom iznošenja završnih riječi g. Mandića, nisu prekinule glavni pretres i momentalno procesno odreagovale u pravcu u kom su kasnije to učinile (podnošenjem krivične prijave)... Iz čega je evidentno da su iste sačekale završetak glavnog pretresa, a potom i javno objavile presudu i time dokazale da su pristrasno postupale, odnosno da postoji vrlo jasna okolnost koja dovodi u sumnju nepristrasnost sve tri članice vijeća”, konstatuje advokat. Ukoliko je zaista bilo ometanja pravde, tvrdi on, bilo je logično da se glavni pretres prekine.

On je zato predložio sudu da usvoji njegov zahtjev za izuzeće: “Jer će u protivnom nastati procesna situacija, u kojoj će tri osobe u jednom postupku suditi nevino optuženom Andriji Mandiću, a u drugom imati svojstvo oštećenih, pa je evidentno da on pred tim i takvim vijećem ne može imati pravično suđenje od strane nepristrasnih sudija”, piše u zahtjevu Miroja Jovanovića. Prvostepenom presudom izrečenom 9. maja, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Kneževićosuđeni na po pet godina zatvora, zbog učestvovanja u pripremanju terorističkih napada u Podgorici.

Na najveću kaznu zatvora u podgoričkom Višem sudu osuđen je Rus Eduard Šišmakov - 15 godina zbog terorizma u pokušaju i stvaranje kriminalne organizacije, dok je njegovom zemljaku Vladimiru Popovu određena 12-ogodišnja robija za ista krivična djela.