Kumu nezakonito odobrili kredit od 365.000 eura?

SDT sumnjiči Banjevića, Đukanovića i Đurđića da su kumu Duška Kneževića - Dejanu Sekuliću, mimo bankarskih procedura odobrili kredit od 365 hiljada eura, koji je kasnije narastao na gotovo 600 hiljada eura
11287 pregleda 6 komentar(a)
Potpisivali Sekuliću kredite bez obezbjeđenja: Banjević (desno) nakon saslušaja, Foto: Savo Prelević
Potpisivali Sekuliću kredite bez obezbjeđenja: Banjević (desno) nakon saslušaja, Foto: Savo Prelević

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) sumnjiči Mihaila Banjevića, Duška Đukanovića i Đorđa Đurđića da su suprotno bankarskim procedurama, a kao odgovorna lica u “Atlas banci”, odobrili Dejanu Sekuliću gotovinski kredit od 365 hiljada eura, koji je kasnije narastao na dug od gotovo 600 hiljada eura, saznaju “Vijesti”.

Specijalni policijski tim je zbog toga Banjevića, Đukanovića i Đurđića juče lišio slobode i sproveo na saslušanje kod specijalne tužiteljka Lidije Vukčević.

Dejan Sekulić, kum odbjeglog biznismena Duška Kneževića, uhapšen je u utorak zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba u privrednom poslovanju. On je navodno u periodu od 2009. do 2016. godine podstrekavao Banjevića, Đukanovića i Đurđića da mu “pribave imovinsku korist” zloupotrebom službenog položaja.

Sekuliću je 2009. godine, prema saznanjima “Vijesti”, odobren kredit u iznosu od 365.000 eura, kako sumnja SDT, mimo svih bankarskih procedura. Banjević, Đukanović i Đurđić su raznim aneksima ugovora i refinansiranjem kredita, sumnja se, omogućili Sekuliću da ne vrati kredit. Oni navodno nijesu, u skladu sa zakonom i bankarskim procedurama, obezbijedili banku, odnosno donijeli mjere obezbjeđenja u slučaju nevraćanja kredita.

Time je, sumnjaju u SDT-u, “Atlas banci” pričinjena šteta od 592.103 eura, a u istom iznosu Sekuliću je pribavljena protivpravna imovinaska korist.

365 hiljada eura iznos je gotovinskog kredita, koji je Dejan Sekulić podigao 2009. godine u "Atlas banci". Međutim, čelnici banke su mu zloupotrebom službenog položaja omogućili da kredit ne vrati, a Sekulićev dug je do 2016. godine narastao na 592.103 eura.

Sekulić je, kako sumnjaju, ovu sumu potrošio nenamjenski tako što je oko 14 hiljada prenio na svoj račun u “Atlas banci”, u gotovini je podigao oko 246 hiljada, dok je 144 hiljade prenio na račun kompanije “Atlas Invest”, čiji je vlasnik Duško Knežević.

Nakon višečasovnih saslušanja Đukanović i Banjević su pušteni na slobodu, dok je Đurđić saslušavan do kasno u podne, a “Vijesti” nijesu došle do informacije da li je i kada pušten.

Advokat Tomislav Dedić, Banjevićev branilac, “Vijestima” je kazao da je postupak proglašen tajnim, zbog čega ne može ništa da komentariše.

“Ja inače ne dajem izjave povodom svojih predmeta koji su u toku”, kazao je Dedić.

Banjević je bio potpredsjednik “Atlas grupe”, a krajem 2013. godine podnio je ostavku na sve funkcije koje je obavljao u toj kompaniji. U ostavci koju je Banjević uputio Kneževiću, nijesu se navodili konkretni razlozi za taj potez. Đukanović je u “Atlas banci” obavljao poslove izvršnog direktora za komercijalu, dok je Đurđić bio zamjenik izvršnog direktora.

Iz “Atlas grupe” ranije je saopšteno da se postupanje SDT-a može okarakterisati “kao otvoreni teror prema svim licima koja su bliska Dušku Kneževiću”.

“Cilj ovog terora je njihovo zastrašivanje, a smisao je stvaranje sve jačeg pritiska na Duška Kneževića, kako bi odustao od svoje borbe i od otkrivanja nezakonitosti u vrhu izvršne vlasti Crne Gore”, saopšteno je iz “Atlas grupe” nakon hapšenja Sekulića.

Sekulićev branilac, advokat Zdravko Đukanović, kazao je ranije da je njegov klijent uhapšen po nalogu glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

On je tada rekao da se njegov klijent tereti za dva krivična djela - zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju i zloupotrebu ovlašćenja u privredi.

Protiv Kneževića se vodi više istraga Specijalnog tužilaštva koje se odnose na utaju poreza, pranje novca i zloupotrebu službenog položaja.

Predsjednik Atlas grupe - Knežević, izbjegao je hapšenje odlaskom iz Crne Gore u Veliku Britaniju, čiji je takođe državljanin.

Direktorovao od Doma omladine do Penzionog fonda

Banjević je završio Ekonomski fakultet, bio je angažovan na mnogim rukovodećim poslovima od kojih su najznačajniji: direktor Doma omladine “Budo Tomović”, Sekretar gradskih SIZ–ova društvenih djelatnosti u Podgorici, nakon čega je rukovodio Fondom za kulturu i fizičku kulturu i Društvenim fondom za građevinsko zemljište i bio sekretar Republičkog SIZ-a zdravstva Crne Gore.

Obavljao je funkcije direktora Penzionog fonda Crne Gore, a zatim je bio generalni direktor i predsjednik Odbora direktora Kombinata aluminijuma Podgorica.

On juče nije želio da komentariše optužbe koje mu se stavljaju na teret zbog, kako tvrdi, tajnosti postupka.

Bonus video: