Po mraku se šunjao oko kuće, pa mu iz blizine pucao u glavu

U rješenju piše da je Žugić osumnjičen da je ubio Matovića dok su zajedno bili u vozilu oštećenog, tako što je iz pištolja nepoznate marke kalibra 7,65 milimetara, ispalio više projektila u glavu oštećenog
29897 pregleda 12 komentar(a)
Forenzičari našli tragove osumnjičenog: Detalj iz Forenzičkog centra (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Forenzičari našli tragove osumnjičenog: Detalj iz Forenzičkog centra (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Nikšićanin Milorad Žugić uhvaćen je kao se po mraku i sa baterijskom lampom šunja oko kuće Radovana Matovića, oko mjesec dana prije nego će mu iz vatrenog oružja ispaliti više hitaca u glavu. To se zaključuje iz rješenja podgoričkog Višeg suda o određivanju pritvora pedesetogodišnjem Žugiću.

Rješenje je donijeto nekoliko dana nakon što su iz Uprave policije saopštili da su rasvijetlili ubistvo koje se u noći između 20. i 21. februara 2016. godine dogodilo u mjestu Đenovići - opština Herceg Novi.

U tom dokumentu piše da sudija za istragu nalazi da je okrivljeni osnovano sumnjiv za ubistvo i nelegalo držanje oružja i da to proizilazi iz nalaza Forenzičkog centra, telefonske komunikacije i obavještenja prikupljenih od brojnih građana...

Objašnjava se da je Žugić osumnjičen da je ubio Matovića dok su zajedno bili u vozilu oštećenog, tako što je iz pištolja nepoznate marke kalibra 7,65 milimetara, ispalio više projektila u glavu oštećenog.

“Osnovanost sumnje se potkrepljuje izvještajem o DNK vještačenju iz kojeg proizilazi da se u vozilu oštećenog na više mjesta nalazi biološki materijal koji potiče od okrivljenog u noći kada je ovaj ubijen. Izvještaj o vještačenju prisustva barutnih čestica ukazuje da je ubistvo izvršeno vatrenim oružjem iz apsolutne blizine, jer je na samoljepljivoj foliji skinutoj sa kape koja se nalazila na glavi oštećenog, dokazano prisustvo devet barutnih čestica”, navodi se u rješenju Višeg suda.

Stoji i da su tri građanina na saslušanju saopštila da je Žugić tog dana otišao na ugovoreni sastanak sa osobom koju označavaju imenom Mile, kao i da je supruga oštećenog kazala da je njen muž jedino Žugića oslovljavao tim nadimkom.

“Nadalje, osnovanost sumnje proizilazi iz analize telefonskog saobraćaja ostvarenog preko telefona koje su koristili oštećeni i okrivljeni, iz kojih se vidi da je u telefonu oštećenog okrivljeni bio upisan kao ‘Mile Mile’, te da su oštećeni i okrivljeni preko aplikacije ‘viber’ razmjenjivali prepisku”.

Podsjećajući da im je Više državno tužilaštvo dostavilo spise predmeta, u rješenju suda navodi se da je i građanin J. P. policiji saopštio da je živio u istoj kući u kojoj je živio i oštećeni Matović:

“Sredinom januara 2016. godine, oko ponoći primijetio je čovjeka sa baterijskom lampom u blizini te kuće, koji se užurbanim korakom udaljio i sjeo u putničko motorno vozilo ‘ford fokus’ sive boje, a to vozilo je u tom periodu koristio i njime upravljao okrivljeni Žugić Milorad”, navodi se u dokumentu.

Piše i da je jedan žlan porodice okrivljenog izjavio da je u saznanju da je Žugić umiješan u ubistvo Matovića.

Piše da su to u policiji rekla još dva građanina.

Iz policije su početkom juna obavijestili javnost šta su sve učinili kako bi rasvijetli taj događaj, ali ne i da su utvrdili motiv zločina:

“Nakon počinjenog krivičnog djela, policijski službenici su izvršili uviđaj, kojim je rukovodio nadležni tužilac, a tokom kojeg su izuzeti tragovi i predmeti koji su upućeni u Forenzički centar radi vještačenja. Policija je, radi rasvjetljavanja ubistva, sprovela kriminalističku obradu nad više lica i preduzela niz operativno taktičkih i tehničkih mjera i radnji koje su dovele do identifikovanja lica osumnjičenog da je izvršilo navedeno krivično djelo”.

Objasnili su da su ubistvo rasvijetlili službenici Sektora kriminalističke policije i Centra bezbjednosti Herceg Novi.

Navodi se da je na rasvjetljavanju tog krivičnog djela radio i Tim za rasvjetljavanje teških krivičnih djela iz oblasti krvnih delikata, koji je u oktobru 2018. formirao direktor Uprave policije.

“Na osnovu svih preduzetih aktivnosti, u koordinaciji sa Višim državnim tužilaštvom u Podgorici, prikupljeni su materijalni i personalni dokazi koji ukazuju na osnovanu sumnju da je M. Ž. lišio života R. M.”, pisalo je u saopštenju iz te institucije.

Tokom istrage saslušan je veći broj bezbjednosno interesantnih osoba.

Prema nepotvrđenim informacijama, i žrtva i osumnjičeni bili si bliski osobama koje pripadaju kavačkom kriminalnom klanu.

Pritvor ga čeka, jer je u bjekstvu

Odlukom podgoričkog Višeg suda, Nikšićaninu Miloradu Žugiću pritvor je određen 23. jula, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo ubistvo i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

On je, međutim, u bjekstvu, pa se pojašnjava redosljed poteza nakon što eventualno bude uhapšen:

“Nakon lišenja slobode, okrivljeni će biti priveden u Više državno tužilaštvo (tužiocu Maji Jovanović) koja će donijeti rješenje o zadržavanju i okrivljenog saslušati, a nakon toga privesti sudiji za istragu koji će u roku od 48 sati od momenta zadržavanja saslušati okrivljenog o razlozima za određivanje pritvora, nakon čega će odlučiti da li će rješenje o pritvoru ostaviti na snazi ili ukinuti”.

Bonus video: