DUG PREMAŠIO 30.000 EURA SA KAMATOM

Vođa kavačkog klana šest godina Budvi ne plaća porez

Opština je zbog duga stavila hipoteku na osam Kašćelanovih stanova koje je blokirao i Viši sud u Podgorici po nalogu SDT-a
24171 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada u kojoj se nalaze stanovi Kašćelana, Foto: Vuk Lajović
Zgrada u kojoj se nalaze stanovi Kašćelana, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.08.2019. 21:40h

Kotoranin Slobodan Kašćelan, kojeg je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) označilo za vođu kavačkog kriminalnog klana, šest godina ne plaća porez na nepokretnosti, a dug je sa najnovijim obračunom prema Opštini Budva premašio 30.000 eura sa kamatom.

Opština je prošle godine, kada je dug bio oko 20.000 eura, blokirala osam stanova koje Kašćelan ima u stambenoj zgradi na jadranskoj magistrali u naselju Komoševina u podnožju brda Spas.

Ako Kašćelan sada ne izmiri dug za porez, Opštini ponovo preostaje jedino da ponovo stavlja hipoteku na stanove, koje je krajem novembra blokirao i Viši sud u Podgorici po nalogu SDT-a, nakon što je podgnuta optužnica protiv Kašćelana i grupe koja se tereti za teška krivična djela.

Opština je hipoteku stavila na stanove od 71, 48, 38, 34, 45, 37, 71 i 62 kvadrata, što je ukupno 406 kvadrata. Na ovim nekretninama, već postoji hipoteka opštinskog Sekretarijata za finansije za poreski dug od nešto manje od 6.000 eura. Ta hipoteka je upisana sredinom 2015. godine i u iznosu od 15.284 početkom aprila prošle godine u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine. Upisivanje hipoteke omogućeno je zakonom, kako bi se država i opštine osigurale da mogu prodajom naplatiti potraživanja za porez na nepokretnost.To je omogućeno Zakonom o poreskoj administraciji, u kojem piše “da se postupak prinudne naplate preduzima kada obveznik poresku obavezu nije platio prilikom podnošenja poreske prijave”.

“Poreski organ pokreće postupak prinudne naplate donošenjem zaključka o prinudnoj naplati poreske obaveze. Radi obezbjeđenja poreskog potraživanja, na imovini poreskog obveznika može se zasnovati založno pravo. Pod prinudnom naplatom poreske obaveze iz imovine poreskog obveznika podrazumijeva se pljenidba i prodaja imovine (pokretne ili nepokretne) poreskog obveznika i korišćenje sredstava dobijenih prodajom ili drugim postupkom za naplatu poreske obaveze”, propisuje taj zakon.

Do sada su rijetko država i opštine posezale za ovim radikalnim mjerama, pa čak i kada su poreska potraživanja prelazila milion eura.

Optužnicom specijalnog državnog tužioca Saše Čađenovića, Kašćelan i Igor Božović označeni su kao organizatori kriminalne grupe iz Kotora. Kašćelan je početkom maja na suđenju u Višem sudu u Podgorici negirao navode optužnice Specijalnog tužilaštva da je počino krivična djela šverca droge i zelenaštvo.

Tužilaštvo tereti Kašćelana i Božovića da su organizovali kriminalnu grupu, a zatim vrbovali ostale članove kako bi se bavili zelenaštvom, švercom droge, pranjem novca. Oni su navodno bili zaduženi za planiranje i vršenje krivičnih djela, ali i davanje uputstava i naredbe ostalim članovima kriminalne organizacije. Osim njih, optužnica je podignuta protiv još 13 osoba.

Kavčani su u otvorenom sukobu sa škaljarskim kriminalnim klanom, nakon što je u Španiji nestao tovar od nekoliko stotina kilograma kokaina. U tom ratu, koji i dalje bjesni, ubijeno je više od 40 osoba. Većina zločina nerasvijetljena je.