Kan izbjegao rafal iz "škorpiona"

“Jedan od Ljubišinih prijatelja je ustao kada je primijetio napadača, što je ovoga omelo od primarnog zadatka, pa je oružje okrenuo ka Sloviniću i Markoviću i pucao. To je Kanu pružilo priliku da pobjegne, što je i učinio”, saopštio je jedan od sagovornika “Vijesti”
29626 pregleda 16 komentar(a)
Mjesto napada na Budvane, Foto: Vuk Lajović
Mjesto napada na Budvane, Foto: Vuk Lajović

Budvanin Marko Ljubiša zvani Kan nije povrijeđen u planiranom, oružanom napadu na njega, ali su ranjeni njegovi prijatelji i sugrađani Dragan Marković zvani Krasni i Goran Slovinić zvani Brale.

Budvani su sjedjeli ispod bedema Starog grada, u lokalu “Korkovado”, kada je maskirani napadač prišao njihovom stolu i zapucao.

Više izvora “Vijesti” tvrdi da je Kan ostao živ spletom okolnosti, jer je napadač cijev “škorpiona” najprije držao u njegovom pravcu, da bi zatim oružje usmjerio ka Sloviniću i Markoviću i zapucao.

“Jedan od Ljubišinih prijatelja je ustao kada je primijetio napadača, što je ovoga omelo od primarnog zadatka, pa je oružje okrenuo ka Sloviniću i Markoviću i pucao. To je Kanu pružilo priliku da pobjegne, što je i učinio”, saopštio je jedan od sagovornika “Vijesti” blizak istrazi.

Drugi izvor saopštio je novinarima sličnu verziju, prema kojoj je maskirani muškarac imao problem da izvadi oružje iz kese, što su primijetili Kan i njegovi prijatelji i krenuli ka njemu - u opštem metežu, prvo je zapucao i ranio Markovića i Slovinića dok je glavna meta uspjela da pobjegne.

Napad se dogodio u utorak oko dva časa, a sagovornici “Vijesti” tvrde da muškarcu sa silikonskom maskom i eventualno njegovim nalogodavcima, nije bio problem pronaći Kana sa drugarima, jer gotovo tradicionalno sjede na istom mjestu ispod starogradskih zidina u Budvi.

Napadač je pobjegao, uprkos činjenici da je policija nedugo nakon pucnjave blokirala izlaze iz grada. Očevici su maskiranog muškarca opisali kao osobu visoku između 185 i 190 centimetara. Rekli su da ima crnu kosu i da je star između 30 i 40 godina.

Ručni bacač i fantomke

Kan je bio meta napada u nekoliko navrata u protekloj deceniji.

“Vijesti” su još krajem novembra 2016. godine, objavile da je u budvanskom naselju Gospoština - gdje živi Ljubiša, pronađen motocikl u kojem je bio ručni bacač i dvije fantomke.

Policijski istražitelji tada su nezvanično saopštili da vjeruju da je zolja trebalo da posluži za likvidaciju tog Budvanina, koji se u spisima bezbjednosnih službi vodi kao bezbjednosno interesantna osoba.

Mediji su tada objavili da pronađeni DNK tragovi odgovaraju profilu Marija Miloševića, koji je optužen da je učestvovao u ubistvu Gorana Đuričkovića i osumnjičen da je direktni izvršilac ubistva Miodraga Kruščića...

On je uhapšen u Prištini i njegovo izručenje će uslijediti nakon što se na Kosovu okončaju svi krivični postupci protiv njega.

Ljubiša je dugo boravio u Beoogradu i tamošnji mediji označavali su ga osobom bliskom klanu Luke Bojovića.

Na njega je pucano 2013. godine u Beogradu - dok je bio u automobilu “golf”, ka njemu je ispaljeno 15 metaka iz “heklera”.

Podgorička kancelarija Interpola potraživala je Ljubišu, po naredbi Višeg suda u Podgorici, zbog osnovane sumnje da je počinio ubistvo u pokušaju 6. februara 1997. godine ispred kafe-bara “Foršaze” u Budvi.

Tada je nakon svađe učestvovao u pucnjavi, u kojoj je jedna osoba lakše povrijeđena.

Ljubiša, kao i Slovinić, bio je blizak sa Goranom Đuričkovićem, koji je ubijen 2015. godine.

Takođe, bio je prijatelj i sa Đorđem Boretom, likvidiranim decembra 2016.

Goran Slovinić se godinama bavi ugostiteljstvom - u njegovom lokalu “San Marino”, maja 2013. godine,

Podgoričanin Andrej Brković sasuo je kišu metaka ka njemu i njegovim prijateljima.

Među njima je toga dana bio i bokser Nikola Sjekloća, čiju likvidaciju je osujetila policija uhapsivši kriminalnu grupu iz Bara.

Brković je tada bacio i bombu, ali niko nije povrijeđen.

Ime Slovinića u žiži javnosti bilo je prije osam godina, kada je ušao u salu Skupštine opštine i fizički nasrnuo na kontroverznog obrađivača planskog dokumenta “DUP Budva centar”, Miodraga Raičevića. Taj profesor je pored Slovinićeve kuće nadomak Staroga grada, ucrtao solitere na placu tadašnjeg šefa DPS–a Bora Lazovića, a njima izbrisao kolski put i tako onemogućio prilazak porodičnom domu.

Nekoliko godinja kasnije, povodom istog problema posvađao se i sa tadašnjim gradonačelnikom Lazarom Rađenovićem, u njegovom kabinetu.

Pištolji pripadaju vlasniku “Korkovada”

Budvanin Đuro Ivanović uhapšen je preksinoć pola sata prije ponoći, dok je sjedio na terasi svog lokala “Korkovado”.

Prema saznanjima “Vijesti”, nalog za njegovo hapšenje izdat je nakon što su tužilaštvu stigli rezultati vještačenja dva pištolja pronađena 10. avgusta u tom lokalu.

Ivanović je saslušan u Višem državnom tužilaštvu, koje je donijelo rješenje da ga do 72 sata zadrže u policijskim prostorijama.

U tom roku Ivanoivć će biti priveden sudiji za istrugu Osnovnog suda u Kotoru Špiru Pavićeviću.

Budvanin je osumnjičen za krivično djelo - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

U Višem državnom tužilaštvu saslušan je zbog pravilnika kojim je svim tužiocima naloženo da nakon hapšenja osoba označenih kao bezbjednosno interesantne preuzimaju postupanje.

Nakon njihove odluke, predmet se vraća u nadležnost suda koji je stvarno i mjesno nadležan, zbog čega će Ivanović biti priveden i saslušan u Osnovnom sudu u Kotoru.

Pištolje pronađene u vitrini na terasi Ivanovićevog lokala, oduzeli su inspektori Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije 10. avgusta.

Pištolji su tada poslati na vještačenje u danilovgradski Forenzički centar.

Istražitelji su navodno na “bereti” kalibra 7,65, uklonjenog serijskog broja i “magnumu 357”, takođe skinutog serijskog broja, pronašli Ivanovićeve otiske.

Par sati nakon hapšenja, na istoj terasi maskirani napadač sasuo je kišu metaka u Budvane Dragana Markovića i Gorana Slovinića.

Bonus video: