U Nikšiću podmetnuti požari na 33 automobila za četiri i po godine

Od 2015. do avgusta 2019. godine, na teritoriji Nikšića registrovana 33 krivična djela počinjena podmetanjem požara ili eksplozivne naprave gdje su predmet napada bila motorna vozila
6126 pregleda 3 komentar(a)
Pune ruke posla za vatrogasce (ilustracija), Foto: Shutterstock
Pune ruke posla za vatrogasce (ilustracija), Foto: Shutterstock

Od 2015. godine do danas, u Nikšiću je svaki mjesec i po gorio po jedan automobil, a nešto više od trećine slučajeva je riješeno.

To su zvanični podaci Uprave policije.

"U periodu od 2015. godine do 16. avgusta 2019. na teritoriji Opštine Nikšić registrovana su ukupno 33 krivična djela počinjena podmetanjem požara ili eksplozivne naprave gdje su predmet napada bila motorna vozila. Od registrovana 33 krivična djela rasvijetljeno je 12”, odgovorili su “Vijestima” iz Uprave policije.

Tokom ove godine zabilježena su i dva požara na automobilima zbog kvara na instalacijama.

Najviše podmetnutih požara bilo je 2016. godine - 11, a najmanje ove - jedan.

Najmanje riješenih slučajeva bilo je 2015. godine: Od osam podmetanja rasvijetljeno je jedno i tom prilikom je zbog pomenutog krivičnog djela procesuirana jedna osoba, dok su u ostalih sedam slučajeva podnesene krivične prijave protiv NN lica.

Tokom 2016. godine službenici Centra bezbjednosti Nikšić rasvijetlili su pet podmetanja požara i tada podnijeli četiri krivične prijave protiv sedam osoba.

“Nadležnom tužilaštvu su u odnosu na ostalih šest slučajeva podnijete krivične prijave protiv nepoznatih počinilaca. Policijski službenici su te godine rasvijetlili krivično djelo iz ove oblasti počinjeno 2013. godine”, stoji u odgovoru policije.

Što se tiče 2017. godine, riješena su dva slučaja, od sedam koliko ih je bilo.

“Tokom 2018. registrovano je šest ovih krivičnih djela. Rasvijetljena su četiri krivična djela i podnijete dvije krivične prijave protiv četiri osumnjičena lica. Policijski službenici su 2018. rasvijetlili jedno krivično djelo iz ove oblasti izvršeno u 2016. godini”, saopštili su “Vijestima” iz Uprave policije.

Ove godine registrovano je jedno krivično djelo podmetanja požara i to 29. marta kada je Milošu Raduloviću zapaljen automobil „range rover“ koji je bio parkiran ispred zgrade u kojoj stanuje.

Radulović je tada za informaciju o tome ko mu je zapalio automobil ponudio novčanu nagradu od 10.000 eura.

“Nakon raspisivanja nagrade zvale su me dvije-tri osobe i rekle da su toga dana vidjeli određena vozila oko moje zgrade, kao i osobu za koju sumnjaju da je podmetnula požar. Rekao sam im da odu u policiju i to njima kažu, što su i uradili i nažalost još uvijek slučaj nije riješen. Smatram da je ovaj slučaj ‘riješen’ i prije nego što se desio. Čitav Nikšić zna ko je zapalio auto i ko ga je poslao, samo oni ne. Okolo postoji veliki broj kamera koje su sigurno sve zabilježile, ali meni nije dozvoljeno da pogledam snimke”, kazao je Radulović.

Iz policije, međutim, tvrde drugačije:

“Službenici Centra bezbjednosti Nikšić su bili u komunikaciji sa M. R. i nastaviće komunikaciji sa njim, a nadležnom tužiocu su podnijeli krivičnu prijavu protiv, zasada, nepoznatog izvršioca u vezi sa ovim događajem i nastavljaju rad na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela“, odgovorili su iz policije.

Kako su istakli, policija u svim navedenim nerasvijetljenim slučajevima preduzima mjere i radnje na utvrđivanju svih okolnosti i rasvjetljavanju krivičnih djela, ali i dodaju da su djela počinjena na ovaj način, “po svojoj prirodi i specifičnosti teška za dokazivanje usljed nedostatka materijalnih dokaza koji ostaju na licu mjesta pa je za njihovo rasvijetljavanje potrebno izvjesno vrijeme”.

“Važno je istaći da je primjetna tendencija pada broja krivičnih djela počinjenih podmetanjem požara ili eksplozivnih materija na području Nikšića, a gdje su predmet napada motorna vozila, čemu su u značajnoj mjeri doprinijele i obimne preventivne policijske aktivnosti koje se u kontinuitetu sprovode”, zaključuju iz policije.

"Folije sa visokim stepenom zatamnjenosti”...

Radulović je 5. jula kupio novi automobil - “audi 8” i praktično tada mu ga je policija privremeno oduzela.

Vozilo mu još nije vraćeno.

“Ne znam zbog čega je auto oduzeto jer imam i polisu osiguranja i registrovano je. Ako je zato što su zatamnjena stakla, pa takvih vozila je dosta po Nikšiću, a samo meni oduzimaju. Ne znam je li ovo udar na mene što nosim prezime Radulović”, kazao je i pokazao polisu osiguranja.

Iz policije tvrde da vozilo prilikom kontrole nije bilo registrovano, kao i da je na prednjim bočnim staklima imalo folije sa visokim stepenom zatamnjenosti.

"M. R. nije imao dokumentaciju na osnovu koje bi mogao da upravlja ovim vozilom jer je ovo vozilo u vlasništvu pravnog lica – firme iz Bara. Vozilo je privremeno oduzeto u skladu sa zakonom“, kazali su iz policije.

Tvrde da će automobil Raduloviću biti vraćen narednih dana.

Bonus video: