Suđenje za ubistvo Borete i Zečevića: Vještak odgovarao na pitanja odbrane

Vasilije Rafailović, optužen je kao organizator kriminalne grupe, a kao članovi optuženi su Ratko Vušović iz Budve i Bjelopoljac Ivan Cicmil, koji su u u bjekstvu, dok su na optuženičkoj klupi Miljan Bulatović iz Niša i Vladimir Šmanja iz Banja Luke
4091 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Suđenje optuženima za ubistvo Đorđa Borete i dr Dragana Zečevića 7. decembra 2016. godine u lokalu "Trofej" u Bečićima, nastavljeno je danas u Višem sudu u Podgorici saslušanjem vještaka za DNK analize Jelene Jovanović.

Vještak je odgovarala na pitanja branioca optuženih Ilije i Boška Pavlovića, advokata Ranka Radonjića, koji je postavljao pitanja u vezi sa izvještajem iznesenim na prethodnom pretresu.

Na pitanje advokata kako je moguće da Ilija Pavlović i Vasilije Rafailović imaju zajedničkih 13 alela (različiti oblici jednog istog gena) a nijesu u krvnom srodstvu, Jovanović je kazala da se događa da dva DNK profila imaju zajedničke alele, što ne mora ukazivati na posljedicu srodničkih odnosa.

Radonjić je pitao da li nametnuta potreba da vještak, kako bi što bolje razjasnio rezutate DNK analize, postavi dvije hipoteze.

"Prvu da DNK profil potiče od Ilije Pavlovića i NN osobe, a drugu da DNK profil potiče od Vasilija Rafailovića i NN osobe? Samim tim zar ne bi rezultat govorio o tome da li je vjerovatnije da konkretni DNK profil pripada Iliji ili Vasiliju, s obzirom na to da imaju 13 istih alela (različiti oblici jednog istog gena) u svom DNK profilu", pitao je Radonjić.

Jovanović je navela da bi to bilo protiv pravila struke jer ona naredbom nije dobila da vještači DNK profil Rafailovića, već samo Ilije Pavlovića. Na njegovo naknadno pitanje da li bi logičko to trebalo uraditi, ona je kazala da će uraditi ukoliko dobije naredbu.

Vasilije Rafailović, optužen je kao organizator kriminalne grupe, a kao članovi optuženi su Ratko Vušović iz Budve i Bjelopoljac Ivan Cicmil, koji su u u bjekstvu, dok su na optuženičkoj klupi Miljan Bulatović iz Niša i Vladimir Šmanja iz Banja Luke.

Prema navodima optužnice, Rafailović i Miljan Bulatović označeni su kao organizatori kriminalne grupe koja je ubila Đorđa Boretu 7. decembra 2016. godine u bašti lokala „Trofej“ u Bečićima. Tom prilikom od više ispaljenih hitaca iz automatske puške kao slučajna žrtva stradao je doktor u penziji Dragan Zečević, dok je vlasnik lokala Ivo Stanišić ranjen. Kao pripadnici ove kriminalne organizacije koji su pomogli izvršenje ovog zločina označeni su Vušović, Cicmil i Šmanja. Vasilije Rafailović i Ratko Vušović se terete da su direktni izvršioci ubistva Borete i Zečevića. Okrivljeni Rafailović, Vušović, Bulatović i Šmanja, kao saizvršioci izvršili krivična djela teško ubistvo i nedozovoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, navodi se u optužnici.

Suđenje se nastavlja 16. septembra.

Bonus video: