Nijesu vidjeli da Martinović probija kordon

Nastavljeno suđenje zbog prebijanja Milorada Mija Martinovića nakon protesta 2015.
9094 pregleda 2 komentar(a)
Zejak i Grgurović sa ranijih saslušanja, Foto: Zoran Đurić
Zejak i Grgurović sa ranijih saslušanja, Foto: Zoran Đurić

Službenici Uprave policije Čedo Šipčić, Miloš Jeknić, Sreten Dragić, Veselin Vuković, Milan Komnenić, Dejan Mišović i Dražen Vukadinović nijesu vidjeli da je Milorad Mijo Martinović nakon protesta Demokratskog fronta 2015. vozilom probio policijski kordon.

Oni su to kazali na jučerašnjem ročištu povodom ponovljenog suđenja pripadnicima Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Goranu Zejaku i Boru Grguroviću za mučenje i prebijanje Martinovića. Viši sud je raniju presudu, kojom su Zejak i Grurović za ovo djelo osuđeni na godinu i pet mjeseci zatvora, vratio na ponovno odlučivanje.

Sutkinja Nada Rabrenović, prema nalogu Višeg suda, saslušava sve pripadnike Posebne jedinice policije koji su sporne večeri - 24. oktobra 2015. bili na raskrsnici Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i Ulice Svetozara Markovića u Podgorici, kako bi provjerila navode sajovaca da je Martinović te večeri probio policijski kordon.

Mišović je kazao da nije vidio automobil, jer je kao vođa grupe stajao nekoliko metara iza kordona, ali da je čuo od kolega da je vozilo probilo kordon. Ostali su vidjeli da se “crni automobil” značajno približio pripadnicima posebne jedinice koji su stajali na raskrsnici kod zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova i nakon razgovora sa jednim od policajaca otišao.

Niko od njih, tvrde, te noći nije čuo šta se dalje dogodilo sa crnim automobilom i Martinovićem, već su o tome narednih dana čitali iz medija.

Kazali su da te večeri nijesu išli u Ulicu Jovana Tomaševića, pored zgrade Stare vlade, gdje je Martinović kasnije prebijen.

I njihove kolege Zoran Šaranović, Predrag Perović, Dražen Lekić i Milorad Drakić kazale su na prethodnim ročištima da nijesu vidjeli probijanje kordona, dok su policajac Darko Sekulić i starješine Igor Razić i Dragan Blagojević ranije tvrdili da je vozilo ugrozilo bezbjdnost policijskog kordona.

Osnovna tužiteljka Slađana Španjević Volkov je nakon jučerašnjih svjedočenja tražila prekid pretresa kako bi se tužilaštvo pripremilo za završne riječi. Rabrenovićeva je prihvatila tužiteljkin predlog i zakazala naredno ročište za 20. septembar.

Bonus video: