Branilac zauzet, odloženo suđenje svešteniku Neofitu

Advokat Krpović naveo da je nesporno da je njegov branjenik upravljao čamcem 3. februara 2019. te da se čamac usljed jakih talasa izazvanih iznenadnim vjetrom prevrnuo
3631 pregleda 0 komentar(a)
Sveštenik Neofit i advokat Krpović (arhiva), Foto: Komnen Radević
Sveštenik Neofit i advokat Krpović (arhiva), Foto: Komnen Radević

Suđenje koje je za danas bilo zakazano u Višem sudu u Podgorici svešteniku Neofitu, odnosno Goranu D. Kimpanovu iz Zrenjanina, zbog tragedije na ušću rijeke Morače u Skadarsko jezero, kada su stradale četiri osobe nakon prevrtanja čamca 03. februara 2019., odloženo je, kazao je njegov branilac advokat Jugoslav Krpović.

Dodao je da je prije održavanja glavnog pretresa, zamolio sud za odlaganje, zbog obaveza u pritvorskom predmetu.

Na ročištu za ispitivanje zakonitosti optužnice Krpović je sudu predložio da se sud oglasi nenadležnim za postupanje po optužnici.

Dodao je da ukoliko sud smatra da je nadležan, predložio je da sud donese rješenje u kojem će navesti da nema mjesta optužbi i da obustavi postupak protiv Kimpanov Gorana, jer nema dovoljno dokaza da je okrivljeni osnovano sumnjiv.

Branilac smatra da je pravno neprihvatljivo da je, kako je navedeno u optužnici, s umišljajem izvršio krivično djelo "teško djelo protiv opšte sigurnosti".

Naveo je da je nesporna je činjenica da je njegov branjenik upravljao čamcem 3. februara 2019., te da je takođe nesporna činjenica da se čamac usljed jakih talasa izazvanih iznenadnim vjetrom prevrnuo, te da su se tada utopili Ratko, Jana i Nina Kumburović, te Darko Vujošević.

"Nesporna činjenica da je upravljao plovilom, bez dozvole za plovidbu, i da je upravljao plovilom bez prsluka za spašavanje za sve putnike, na šta su ga obavezali pravni propisi. Ali je netačno da je tom prilikom opšteopasnom radnjom i sredstvom izazvao opasnost za život ljudi, kada je nastupila smrt više lica, pri čemu je bio svjestan da može učiniti djelo i da je na to pristao", istakao je tada Krpović.

Bonus video: