Brajović nije među optuženima: Podnijet optužni predlog zbog lažnog svjedočenja

Optuženi su funkcioner Socijaldemokrata (SD) Emil Durumbašić, kao i zaposleni u Direkciji za željeznicu Kimeta Merulić, Jugoslav Becić, Milan Banković, Miroslav Kukavičić i Tanja Dašić
18703 pregleda 31 komentar(a)
Brajović, Foto: Filip Roganović
Brajović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 13.09.2019. 19:11h

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici je podnijelo optužni predlog zbog lažnog svjedočenja u slučaju "Ramada".

Optuženi su funkcioner Socijaldemokrata (SD) Emil Durumbašić, kao i zaposleni u Direkciji za željeznicu Kimeta Merulić, Jugoslav Becić, Milan Banković, Miroslav Kukavičić i Tanja Dašić.

U informaciji koju je "Vijestima" dostavilo ODT navodi se da predsjednik Skupštine i SD Ivan Brajović nije među optuženima, jer je utvrđeno da nije lažno svjedočio.

Iz ODT u Podgorici su saopštili da su Osnovnom sudu u Podgorici podnijeli optužni predlog protiv šest okrivljenih (E.D, K.M, J.B., M.B, M.K. i T.D.), zbog produženog krivičnog djela davanje lažnog iskaza.

"Okrivljenima se stavlja na teret da su, u septembru i decembru 2016.godine, kao svjedoci dali lažan iskaz u Specijalnom državnom tužilaštvu i u Višem sudu u Podgorici, na glavnom pretresu. Okrivljeni E.D. je tada tvrdio da je u julu 2015. i januaru 2016.godine, u hotelu "R", organizovao dva sastanka za potrebe državnog organa D. z. ž. C. G., a ostali okrivljeni da su im navodno prisustvovali. Odlukama Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda Crne Gore pravosnažno je utvrđeno da sastanci nijesu održani", navodi se u saopštenju ODT Podgorica.

U saopštenju se dodaje da su sudovi iskaze okrivljenih u svojstvu svjedoka ocijenili kao neistinite, pristrasne i sračunate na pomaganje u izbjegavanju krivice ranije osuđenom direktoru državnog organa N. O.

"Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odbacilo je krivičnu prijava M.B. protiv I. B., za krivično djelo davanje lažnog iskaza, jer je utvrđeno da prijavljeni pred sudom, u krivičnom postupku, nije lažno svjedočio kada je tvrdio da je državni organ D.z.ž. C. G. nije platio skup partije čiji je predsjednik, već je naveo da nema saznanja da je neki državni organ platio skup te partije", kazali su iz ODT u Podgorici.

Bivši direktor Direkcije za željeznicu Nebojša Obradović (SD) pravosnažno je osuđen za zloupotrebu položaja na tri mjeseca zatvora, uslovno na dvije godine zbog plaćanja partijskog skupa Socijaldemokrata u “Ramadi” novcem preduzeća kojim je rukovodio.

Svjedočenje za Ramadu prelomiće zamjenik Klikovac