MUP, UP I SAVJET SAGLASNI:

Naoružani, dileri i silovatelji duže da robijaju

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava policije i Savjet saglasni da za povratnike kazne moraju biti strože
8913 pregleda 14 komentar(a)
Zadovoljan podrškom Savjeta: Veljović, Foto: Boris Pejović
Zadovoljan podrškom Savjeta: Veljović, Foto: Boris Pejović

Trgovci drogom, silovatelji, porodični nasilnici, ali i oni koji nose oružje, moraju se strože kažnjavati ukoliko dva ili više puta počine isto krivično djelo.

U tome su saglasni Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), Uprava policije (UP) i Savjet za građansku kontrolu rada policije.

Savjet je ranije ocijenio da je u interesu građana i njihove bezbjednosti da Crna Gora strože kažnjava povratnike u vršenju tih krivičnih djela.

Nakon što su iz Savjeta saopštili da podržavaju napore MUP-a i UP da se pristupi izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore, otpisao im je direktor policije Veselin Veljović.

On je istakao da je važno što je Savjet javno podržao njihovo i zalaganje MUP-a da se pristupi preispitivanju opsega sankcija za određena krivična djela i njihove dosadašnje stvarne djelotvornosti.

“Izazovi i trendovi savremenog kriminala zahtijevaju prilagođavanje metoda njihovog suzbijanja, uključujući i normativno-pravni okvir, ali i promjene materijalnog krivičnog prava”, ocijenio je Veljović.

On je predsjedniku Savjeta Aleksandru Saši Zekoviću obrazložio i što se, osim suzbijanja recidivizma, može dobiti predloženim rješenjima:

“Namjera je da se ostvari i pretpostavka materijalnog krivičnog prava za uspješno suzbijanje kriminala određivanjem kvalifikatornih okolnosti čije ostvarenje doprinosi težem kažnjavanju počinilaca i saučesnika pojedinih krivičnih djela, posebno ako su djela počinjena od strane kriminalne organizacije, uključujući i inkriminaciju pojedinih radnji u oblasti kriptovanih komunikacija”.

Veljović je istakao da je krajnji cilj ostvarivanje svrhe kažnjavanja u skladu sa odredbama Krivičnog zakonika:

“Odnosno ostvarivanje retribucije, specijalne i generalne prevencije”.