Sud usvojio sporazum o priznanju krivice: Sveštenik će biti u kućnom pritvoru

Sudija Predrag Tabaš je kazao da je sud usvojio zaključeni sporazum o priznanju krivice, osim u dijelu koji se odnosi na smrt Darka Vujoševića, takođe 3. februara 2019. godine
4355 pregleda 7 komentar(a)
Okrivljeni Neofit sa advokatom ispred Višeg suda (arhiva), Foto: Komnen Radević
Okrivljeni Neofit sa advokatom ispred Višeg suda (arhiva), Foto: Komnen Radević

Podgorički Viši sud usvojio je juče sporazum o priznanju krivice između višeg državnog tužioca Danke Ivanović Đerić i okrivljenog Gorana D. Kimpanova, odnosno njegovog branioca advokata Jugoslava Krpovića.

Prema tom sporazumu, Kimpanov - sveštenik Neofit, prihvatio je da bude osuđen na šest mjeseci zatvora, a tu kaznu će izdržavati u kućnim uslovima.

Osim toga, platiće paušal tužilaštvu i sudu po 100 eura i 484,50 eura za troškove vještačenja.

Kimpanov je optužen da je izvršio krivično djelo - teško djelo protiv opšte sigurnosti, odnosno zbog tragedije na ušću rijeke Morače u Skadarsko jezero, kada je stradala porodica Kumburović - Ratko, Jana i Nina.

Sudija Predrag Tabaš juče je kazao da je sud usvojio zaključeni sporazum o priznanju krivice, osim u dijelu koji se odnosi na smrt Darka Vujoševića, takođe 3. februara 2019. godine.

“Nije utvrđeno da je njegova smrt u uzročnoj vezi sa okrivljenim Goranom Kimpanovim”, naveo je sudija.

“Okrivljeni Kimpanov je izvršio krivično djelo, u potpunosti priznao krivicu, dobrovoljno zaključio sporazum kojim se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na izrečenu presudu po ovom sporazumu o priznanju krivice. Izrazio je iskreno kajanje, jer je očigledno da ga teško pogađa ovaj događaj. Žalba na ovu odluku suda se može izjaviti u roku tri dana od prijema odluke suda, vanraspravnom vijeću Višeg suda u Podgorici”, dodao je Tabaš.

Kimpanov je upravljao čamcem bez dozvole, koji se usljed jakih talasa izazvanih iznenadnim vjetrom prevrnuo.

Tada su se utopili Ratko, Jana i Nina Kumburović i Darko Vujošević.

Bonus video: