Suđenje službenicima UIKS-a: Kamere nisu snimile mobilne telefone

Suđenje službenicima spuškog zatvora optuženim za zloupotrebu službenog položaja
8128 pregleda 0 komentar(a)
Beganovića doveli iz zatvora, Foto: Zoran Đurić
Beganovića doveli iz zatvora, Foto: Zoran Đurić

Snimci nadzornih kamera Istražnog zatvora nijesu zabilježili trenutak kada su spuški čuvari Alen Beganović i Ivan Martinović navodno uzeli dva mobilna telefona, unijeli ih u osmatračnicu i sakrili.

Beganović i Martinović pred sutkinjom danilovgradskog Osnovnog suda Sonjom Keković odgovaraju zbog zloupotrebe službenog položaja, a Martinović i zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija.

Prema optužnom predlogu tužiteljke Jelene Protić, njih dvojica su, u noći između 17. i 18. septembra 2018. godine, kao službenici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, u krugu Istražnog zatvora, zajedno, po prethodnom dogovoru, uzeli mobilne telefone “iphone” i “samsung” koje je neko prethodno prebacio preko ograde, i sakrili ih u osmatračnicu kako bi ih kasnije predali pritvoreniku.

Obojica su u sudnici negirala krivicu.

Pred sutkinjom Keković juče je pregledano 15 video-zapisa kamere iz Istražnog zatvora, koja dijelom pokriva i karaulu 1. Ta kamera prikazuje dvije žičane ograde, dio zatvorskog kruga za šetnju i karaulu u kojoj su Beganović i Martinović navodno sakrili mobilne telefone.

Ivan Martinović
Martinović dolazi u sud sa braniocem Lutovcem(Foto: Zoran Đurić)

Ipak, sve što se na snimcima vidi jesu službenici UIKS-a, čiji se identitet ne može utvrditi zbog prevelike udaljenosti, koji obavljaju svoje radne aktivnsoti.

Na jednom od snimaka vidi se da u karauli 1 šeta neko, ali takođe zbog prevelike udaljenosti nije moguće utvrditi ko se u tom trenutku nalazio u osmatračnici.

Sutkinja Keković kao dokaz je pročitala raspored o radnom angažovanju zaposlenih u Istražnom zatvoru u periodu od 15. do 22. septembra 2018. godine, iz kog proizlazi da su Beganović i Martinović bili raspoređeni na osmatračnici u noći između 17. i 18. septembra.

Tužiteljka Protić u činjeničnom opisu optužnog predloga istakla je da su Beganović i Martinović, obavljajući poslove spoljašnjeg obezbjeđenja na samostalnom osmatračkom mjestu - karaula 1, suprotno Pravilniku o načinu vršenja službe obezbjeđenja u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija i suprotno naredbi direktora UIKS-a, uzeli mobilne telefone i dva punjača - usb kabla crne i bijele boje:

"Koji su prethodno neovlašćeno ubačeni u krug Istražnog zatvora, od strane za sada nepoznatog lica i koji su bili zapakovani u truleks krpu i obmotani selotejpom. Pa su ih okrivljeni unijeli u samostalno osmatračko mjesto, tzv. karaula broj 1. a potom ih je okrivljeni Beganović otpakovao i spremio u kesu sa salvetama, da bi ih potom sakrili iza police za oružje... Telefone su namjeravali da predaju za sada neidentifikovanom pritvorenom licu i tako mu pribave korist u vidu korišćenja sredstava telekomunikacije, čije posjedovanje nije dozvoljeno pritvorenim licima".

Prema optužnom predlogu, u tome ih je spriječio kolega Boško Šoškić, koji je 19. septembra 2018. godine pronašao sakrivene mobilne telefone.

Službenici UIKS-a uhapšeni su u maju 2019. godine, nakon što je tužiteljka Protić podnijela optužni prijedlog protiv njih.

Nakon hapšenja saopšteno je da su im lisice na ruke stavljene zbog sumnje da su pritvorenicima i zatvorenicima unosili telefone.

Beganovića u sud dovele nekadašnje kolege

Beganovića su juče u danilovgradski sud dovele nekadašnje kolege - sprovodnici, koji su ga na suđenje sproveli iz Istražnog zatvora, dok se Martinović brani sa slobode.

Nakon što je sutkinja Keković, čitajući izvod iz kaznene evidencije za okrivljene, kazala da je Beganović prema tim dokumentima osuđivan jednom, za nanošenje teških tjelesnih povreda, tužiteljka Protić tražila je da se izvrši uvid u brisana rješenja.

"Iako se nakon brisanja osuda lice smatra neosuđivanim, smatram da je potrebno kao dokaz sprovesti rješenje o brisanju osuda, kako bi imali uvid u njegovo ranije ponašanje", kazala je tužiteljka.

Branioci Beganovića, advokati Dragoljub Đukanović i Drago Konatar protivili su se prijedlogu, ali ga je sutkinja Keković prihvatila.

Za naredno ročište zakazano je saslušanje svjedoka Radoja Sekulića.

Bonus video: