Mugošini branioci traže novo vještačenje: Koliko košta metar kvadratni na Starom Aerodromu?

Advokat Mitar Mugoša je posebno naglasio da vještaci ni u osnovnom ni u dopunskom nalazu nijesu odgovorili koja je to tržišna cijena metra kvadratnog zemljišta na Starom aerodromu
3470 pregleda 3 komentar(a)
Mugoša sa advokatima, Foto: Savo Prelević
Mugoša sa advokatima, Foto: Savo Prelević

U nastavku suđenja bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši, njegovi branioci advokati Mitar Mugoša i Predrag Đolević predložili su sudu novo vještačenje koje će obaviti Institut za vještačenja Univerziteta Crne Gore, radi utvrđivanja cijene metra kvadratnog zemljišta na Starom aerodromu, koje je glavni grad prodao "Carinama" po cijeni od 165 eura.

Nakon što su pred specijalnim vijećem sudije Vesne Pean u Višem sudu u Podgorici, branioci istakli brojne primjedbe na nalaz i mišljenje vještaka građevinske i ekonomsko- finansijske struke Vukašina Đuričkovića i Milenka Popovića, vještak Đuričković je zatražio od suda zapisnik kako bi se sa kolegom izjasnio na primjedbe.

Advokat Mitar Mugoša je posebno naglasio da vještaci ni u osnovnom ni u dopunskom nalazu nijesu odgovorili koja je to tržišna cijena metra kvadratnog zemljišta na Starom aerodromu.

"U osnovnom i dopunskom nalazu su naveli četiri cijene, koja se kretala kao prva cijena 927,79 eura po meru kvadratnom, zatim 1.186,42 eura, potom 384, 88 eura i 857,02 eura. Vještaci nijesu primijenili metodologiju koja je zakonski priznata u Crnoj Gori. Tako vještak Đuričković konstatuje da sve što se radi u Crnoj Gori u pogledu utvrđivanja tržišne cijene, je nezakonito, a samo njihov nalaz je zakonit. Prosto nevjerovatno. U zaključku Vlade Crne Gore se navodi da se (citat) “U Glavnom gradu Podgorica prodaje nepokretnost zemljište KO 734 PG 3, površine 2.997 metara kvadratnih po cijeni od 165 eura, a navedeno cijena je utvrđena shodno procjeni “Uprave za nekretnine Crne Gore". Pitamo se šta su vještaci vještačili. Vještačili su maglu u ovm predmetu", kazao je advokat Mugoša.

Dodao je da je trebalo uraditi, u formalno-pravnom smislu, tri nalaza, geometra, građevinske, a zatim tek na kraju ekonomsko-finansijsko vještačenje, što u ovom slučaju nije učinjeno.

Branilac smatra da vještaci barataju fantastičnim ciframa o cijenama koje nikada nijesu ostvarene, a ni realizovane.

"Predmet pravnog posla između Glavnog grada kao institucije i "Carina" je prodaja zemljišta, a ne stambeni prostor. Ovaj vještak je drugačije vještačio u postupku restitucije – povraćaj zemljišta, kada je naveo da je cijena kvadrata zemljišta 56 eura. Po toj logici, čak i da je ovo niža cijena za 100% od tržišne, to bi bilo znatno niža od 165 eura", zaključio je advokat Mugoša.

Advokat Đolević se osvrnuo na dio nalaza u kojem vještaci navode da je cijena kvadrata stana planiranog prostora 2007. godine kretala od 2.000 – 2.800 eura.

"Procjenjujući cijenu kvadrata zemljišta uzeli su u obzir plansku dokumentaciju, spratnost i ostalo, računajući da će tako biti i izgrađeno. Nigdje u zakonu ne piše da navedena spratnost mora da se izgradi. Samo ova činjenica ukazuje da se cijena jednog metra kvadratnog zemljišta nikako ne može utvrditi na osnovu planske dokumentacije", kazao je Đolević.

Okrivljeni Miomir Mugoša je naveo da je nakon dogovora Glavnog grada sa vojskom Srbije i Crne Gore”, "Normal kompani" dokompletirala parcelu i kupila od vojske 56 kvadrata zemljišta po cijeni od 70 eura. Suđenje se nastavlja 10. oktobra.

Šta piše u optužnici

U optužnici se navodi da je Mugoša "od 25. jula 2007. do 8. maja 2012., kao službeno lice i javni funkcioner - gradonačelnik, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem svog službenog ovlašćenja, pribavio drugom korist, a Glavnom gradu pričinio štetu".

"Postupajući suprotno službenim interesima i interesima glavnog grada i to Zakona o građevinskom zemljištu, protivno odluci Skupštine opštine donio je odluku od 30. avgusta 2007. o prenosu prava na zemljište preduzeću "Carine" za 165 eura po metru kvadratnom, neposrednom pogodbom”, piše u optužnici. Na taj način, dodaje se, pribavio je “Carinama", korist od 6.723.194, 85 eura, a Opštini Podgorica štetu u istom iznosu.

Bonus video: