NA ZAHTJEV BRANIOCA OPTUŽENOG

Čoguriću odloženo suđenje na neodređeno: Maltretirao cimera u ZIKS-u

Dok ga robijaš tuče, on osuđeniku kojem se izvinjava govori: “Dobar si momak”, i pada na stolicu od udarca. Čogurić mu naređuje da spusti ruke: “Spusti ruke, bre”, viče Čogurić, dok ponovo udara cimera
6823 pregleda 0 komentar(a)
Maltretiranje zatvorenika ZIKS, Foto: Printscreen
Maltretiranje zatvorenika ZIKS, Foto: Printscreen

Na neodređeno vrijeme odgođeno je suđenje zatvoreniku Mašanu Čogoriću, optuženom što je u zatvorskoj ćeliji maltretirao cimera Milosava Rakovića zvanog Bazuka. Sutkinja danilovgradskog Osnovnog suda Sonja Keković suđenje je dogodila na zahtjev branioca optuženog, advokata Damira Lekića, koji je sudu dostavio dokumentaciju o povredama zadobijenim u saobraćajnoj nezgodi. Čogurić i njegov nekadašnji cimer iz zatvorske ćelije M. V.  optuženi su  zbog krivičnog djela prinuda.  

Podgoričko tužilaštvo predmet je formiralo 9. februara, nakon što su “Vijesti” objavile snimak na kom se vidi da Čogurić tuče i zlostavlja cimera, dok treći robijaš sve to snima mobilnim telefonom. 

Zlostavljanje posmatraju i dvojica osuđenika sa kojima dijele sobu, od kojih jedan savjetuje zlostavljanog robijaša da spusti ruke dok ga Čogurić bije. 

Prve sekunde snimka prikazuju Rakovića koji sjedi, Čogurića koji stoji nad njim i još dvojicu zatvorenika koji šetaju po sobi.  “Neću te udarat’, neću te udarat’. Snima čo’jek, pozdravi ga ovamo. Sad ćeš da mu se izviniš”, naređuje Čogurić osuđeniku, koji u tom trenutku ustaje sa stolice i izvinjava se.  “Mile, izvini brate što sam te udario, nisam znao da si Mašanov drug”, govori Bazuka u kameru i istovremeno počinje da dobija šamare od Cogurića. 

Dok ga robijaš tuče, on osuđeniku kojem se izvinjava govori: “Dobar si momak”, i pada na stolicu od udarca.  Čogurić mu naređuje da spusti ruke: “Spusti ruke, bre”, viče Čogurić, dok ponovo udara cimera.  Raković, da bi se zaštitio od udaraca, drži ruke preko glave i govori: “Dobar si momak”.  

Istovremeno, treći osuđenik, koji i ne pokušava da zaustavi zlostavljanje, govori Rakoviću: “Spusti ruke, druže, kad te bije”.  Nakon dvadesetak sekundi, Čogurić naređuje osuđeniku da ustane i izvini se opet.  “Nećemo sad, izvini mu se opet”, govori Čogurić, dok vuče Bazuku za laktove da bi ustao sa stolice i jednom rukom pokazuje ka petom robijašu koji ih snima.  

“Izvini, Mile”, govori Raković, i dobija još dva udarca.  Neko iz sobe pita ga: “Kako si tako glupo uradio, Bazuka”, a ovaj dok pada od udaraca, odgovara: “Nisam znao”.  “Izvini Mile, neću više. Za Milana Grbavčevića, izvini Mile”, ponavlja Bazuka.  

Tada “kamerman” opominje Čogurića da snimaju već 30 sekundi i ubrzo se snimak prekida.  Čogurić robija zbog ubistva braće Davorina (31) i Danijela (24) Ćulafića 15. februara 2014. godine.  

Raković je ranije, u pismu dostavljenom “Vijestima”, objasnio da je mjesecima trpio torturu, da je od Uprave Kazneno-popravnog doma tražio da ga zaštite od psihičkog i fizičkog zlostavljanja, ali da su se oni oglušili o njegov zahtjev.  

Iz Uprave Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija tada su saopštili da nikada od njih nije tražio zaštitu i da se nije žalio na bilo kog zatvorenika. Ukoliko se na sudu dokaže krivica, optuženim robijašima prijeti  dugogodišnje robija.

Preporučujemo za Vas