Nikšićaninu osam mjeseci robije zbog šverca migranata

Osim njega, Alatabija i Stanišića, početkom juna u policijskoj akciji “Azil”, zbog sumnje da su krijumčarili migrante, uhapšeni su i Miloš Stanišić (18), Boban Popović (23), Bogdan Lučić (20), Stefan Durutović (20), Lazar Radulović (25), Mihailo Vukićević (23), Filip Nikolić (23), Mališa Krivokapić (30), Sara Dubljević (23) i Marija Krivokapić (20)
5990 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nikšićanin Filip Mijajlović (26), optužen da je dio kriminalne grupe koja je krijumčarila migrante, zaključio je sporazum o priznanju krivice sa Specijalnim državnim tužilaštvom.

“Vijestima” je to potvrdio njegov pravni zastupnik po službenoj dužnosti, ulcinjski advokat Arben Hodžić.

Osim Mijajlovića i Hodžića, paraf na sporazum, stavila je i specijalna tužiteljka Mira Samardžić.

Mijajlović je pred specijalnom tužiteljkom priznao da je početkom aprila 2019. godine, postao pripadnik kriminalne grupe koju su organizovali azilant Mohamad Alatabi (27) i njegov sugrađanin Vladan Stanišić (20).

Zbog krivičnih djela - stvaranje krminalne organizacije i nedozvoljeni prelazak državne granice i krijumčaranje ljudi, dogovorio je jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci. Sporazum je dostavljen Višem sudu na odlučivanje.

Osim njega, Alatabija i Stanišića, početkom juna u policijskoj akciji “Azil”, zbog sumnje da su krijumčarili migrante, uhapšeni su i Miloš Stanišić (18), Boban Popović (23), Bogdan Lučić (20), Stefan Durutović (20), Lazar Radulović (25), Mihailo Vukićević (23), Filip Nikolić (23), Mališa Krivokapić (30), Sara Dubljević (23) i Marija Krivokapić (20).

Iz Uprave policije tada su saopštili da su, u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, u akciji razbili organizovanu kriminalnu grupu koja je međunarodno djelovala u krijumčarenju ilegalnih migranata - tražilaca azila iz Albanije preko Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu ka zemljama Evropske unije.

Policija je uhapšene sumnjičila da su od početka 2019. godine, prokrijumčarili više grupa migranata, koje su brojale od pet do deset osoba.

Prema pouzdanim saznanjima “Vijesti”, većina uhapšenih, protiv kojih su u međuvremenu podignute i optužnice, pregovara sa Specijalnim državnim tužilaštvom o priznanju krivice.

Uloga Mijajlovića u sofisticiranoj organizaciji, bila je da u blizini graničnog prelaza Sukobin kod Ulcinja, prihvata i prevozi migrante i preuzima vozila za njihovo krijumčarenje.

U sporazumu o priznanju krivice, piše i da je Mijajlović svjestan svog djela, htio njegovo izvršenje i znao da je ono protivpravno a sve radi sticanja finansijske koristi.

Nakon hapšenja u junu, Uprava policije saopštila je “da se na osnovu sprovedenih policijskih aktivnosti, sumnja da je modus krijumčarenja migranata preko teritorije više država podrazumijevao aspekte međunarodnog djelovanja organizatora te kriminalne grupe”: “Koja je prvo sa migrantima koji su imali namjeru da dođu do Evropske unije dogovarala njihov dolazak iz Albanije do granice sa Crnom Gorom, koju su ilegalno prelazili koristeći nepristupačne terene a potom se prijavljivali nadležnoj Direkciji MUP-a kao tražioci azila, nakon čega su, ne čekajući da se riješe njihovi zahtjevi, u organizaciji iste grupe, putovali taksi i rent a car vozilima do granice sa Bosnom i Heregovinom koju su na isti opisani način takođe ilegalno prelazili u namjeri da se domognu država Evropske unije”, navodi se u saopštenju policije.

Bonus video: