[FOTO] Veljović: Bezbjednost nema alternativu

“Svjesni smo obaveza i očekivanja naših građana,” kazao je on
3858 pregleda 9 komentar(a)
Veljović na svečanoj akademiji, Foto: Savo Prelević
Veljović na svečanoj akademiji, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.10.2019. 10:48h

Bezbjednost nema alternativu, poručio je direktor Uprave policije Veselin Veljović.

“Izazove prepoznajemo, pratimo i prilagođavamo organizacionu strukturu i djelovanje policije,” kazao je Veljović na svečanoj akademiji povodom Dana unutrašnjih poslova.

"Odgovor prema kriminalnim organizacijama biće jos snažniji efikasniji i na tom putu nas ništa neće obeshrabriti, naglasio je direktor.

“Kriminalci ne zaslužuju samilost, ne zaslužuju da budu dio slobodnog društva i sistem ih mora najoštrije kazniti, a povratnike u vršenju krivičnih djela posebno sankcionisati,” kazao je on večeras u Vladinom domu.

Sa svečane akademije
Sa svečane akademije(Foto: Savo Prelević)

Dodao je da organizovani kriminal postoji svuda, ali da je težište njihovih aktivnosti u narednom periodu mora biti odlučnija borba protiv korupcije, finansijskoh istraga i pranja novca i hibridnih prijetnji na svim nivoima.

“Bez izuzetaka i nedodirljivih pojedinaca,” naglasio je on.

Govoreći o rezultatima, Veljović je kazao da su bili brojni a istakao da je procenat rasvjetljavanja krivičnih djela po nepoznatom počiniocu u posljednjih godinu visok i da iznosi oko 76 odsto.

“Izvršeno je 15 ubistava, a rasvijetljeno 14, od kojih tri iz prethodnog perioda,” kazao je on.

Sa svečane akademije
Sa svečane akademije(Foto: Savo Prelević)

Prema njegovim riječima, ostvareni rezultati pokazuju da je svakog dana procesuirano lice za krivična djela iz oblasti organizovanog kiminala i korupcije ali i pokretana po finansijska istraga.

“Naši anderkaver agenti dali su, svojom stručnišću i angažovanjem, veliki doprinos u realizaciji 18 međunarodnih operativnih predmeta koji se realizuju u saradnji sa policijama Zapadne Evrope i regiona,” kazao je on, dodavši i da je zaplijenjeno oko tri tone opojnih droga.

Kazao je i kako smatra da ima prostora da prezentovanje policijskih rezultata u medijima bude kvalitetnije i istakao da je policija spremna da sa medijima i dalje jača saradnju u cilju pravovremenog i istinitog informisanja građana.

“Očekujemo da nam mediji budu partneri u budućim projektima usmjerenim na prevenciju devijantnog ponašanja i delikata i edukaciju prvenstveno djece i mladih”, kazao je on, dodavši da UP ostaje otvorena za sve inicijative, ne samo medija već i civilnog sektora i akademske zajednice.

“Želim da svaki građanin zna da je policija tu za njega, da nema nedodirljivih i da su nam naša djeca i njihova budućnost najvažnija”, kazao je on.

Nuhodžić: Primarna obaveza nam je bezbjednost građana

Naš dan doživljavam kao praznik očuvanja i razvoja demokratije u Crnoj Gori, poručio je ministar unutrasnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

“Ponosni smo na rezultate koje smo postigli na planu suzbijanja kriminala, kao i u obavljanju svih drugih redovnih poslova,” kazao je on u Vladinom domu.

Nuhodžić
Nuhodžić(Foto: Savo Prelević)

Dodao je da su jednako ponosni i na umrežavanje sa bliskim organizacijama u regionu i šire.

"Ohrabruje i da građani sve više prepoznaju našu posvećenost, jer oni su u svakoj prilici i svakom momentu - naši partneri, a njihova bezbjednost nama je primarna obaveza", kazao je ministar na Cetinju.

“Pri tome, naglašavam da nam je svaki kutak Crne Gore jednako važan, baš kao što nam je svaka djelatnost – prioritetna i od jednake važnosti. Ne dijelimo poslove na lagane i složene, niti odlažemo odluke. Na to nemamo pravo, jer mi čuvamo tekovine na kojima počiva Crna Gora. Našim građanima smo čvrst oslonac i pouzdana snaga,” istakao je Nuhodžić..

Svečanoj akademiji, između ostalog, prisustvuju premijer Duško Marković, potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, predsjednik Skupštine Ivan Brajović, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, guverner CBCG Radoje Žugić, predstavnici više ambasada i međunarodnih organizacija, mnogi gradonačelnici, ministri...

Gost na svečanosti je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Galerija

Bonus video: