Dok Katnić ne aminuje, Carević neće staviti potpis

"Opština će priznati samo stvarne troškove i na zakonom zasnovana potraživanja, zbog čega će nakon konačnog izvještaja eksperata koje je angažovala tražiti i mišljenje Tužilaštva...", kazao je izvor "Vijesti" u lokalnoj upravi
10456 pregleda 0 komentar(a)
Postrojenje na Vještici, Foto: Vuk Lajović
Postrojenje na Vještici, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva neće staviti potpis na konačan nalaz eksperata koliko su zaista njemački WTE i austrijska EVN grupa potrošili na izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica, dok na taj nalaz ne da pozitivno mišljenje i Specijalno tužilaštvo.

To je na sastanku u ponedjeljak u Vladi gradonačelnik Marko Bato Carević predočio potpredsjedniku Vlade Milutinu Simoviću i ministrima finanija i održivog razvoja Darku Radunoviću i Pavlu Raduloviću, uz jasan stav Opštine da je spremna da ide na međunarodnu arbitražu ukoliko inostrani partner nastavi sa ultimativnim ponašanjem.

Sa nestrpljenjem se, takođe, iščekuje i nalaz vještaka finansijske struke, koga je anagažovala Opština, a aminovao tim na čijem se čelu nalazi Milvoje Katnić, koji češlja sve fakture i utvrđuje koliko su zaista WTE/ EVN potrošili novca. Spekuliše se već da su u pitanju milionske razlike.

"Opština Budva je u cilju konačnog razrješenja naslijeđenog problema sa WTE Otpadne vode Budva angažovala eksperte za finansijski i građevinski aspekt posla u vezi s izgradnjom postrojenja, kako bi se konačno utvrdili stvarno izvedeni radovi i finansijske obaveze koje opština treba da izmiri. Do sada je Opština po osnovu dostavljenih faktura isplatila 12,5 miliona eura. Opština Budva je stava da je preostali dio obaveza mnogo manji u odnosu na stav WTE, sa čim su nedavno na sastanku upoznati potpredsjednik Vlade Simović, ministar finansija Radunović i MORT-a Radulović“, nezvanično je rečeno „Vijestima“ u Opštini, koja ne želi da se javno oglašava dok se ne dobije konačan nalaza stručnjaka.

Iz Opštine navode da čine napore da što prije dođe do konačnog razrješenja.

"Opština će priznati samo stvarne troškove i na zakonom zasnovana potraživanja, zbog čega će nakon konačnog izvještaja eksperata koje je angažovala tražiti i mišljenje Tužilaštva, imajući u vidu da je posao izgradnje sistema otpadnih voda predmet rada tužilaštva i da je pokrenut postupak u tom smislu. Pravni tim opštine je stava da aktiviranje državnih garancija nije izvjesna stvar, imajući u vidu da je ona prenosiva po zakonima Crne Gore samo uz saglasnost davaoca garancije“, kazao je izvor “Vijesti” u lokalnoj upravi.

Inostrani partneri traže, kako je ranije objavljeno, isplatu ukupno 40 miliona eura, jer u suprotnom aktiviraće državnu garanciju od 29.3 miliona eura. Mješovita ekspertska komisija, čije formiranje su WTE/ EVN tražili, a Vlada finansirala njen rad, došla je praktično do podatka da je koncern do sada u izgradnju postrojenja bez uračunatih kamata uložila svega 29 miliona eura.

Konsultantska kuća "Dr Duhovnik“ koju je administracija Dragana Krapovića bila angažovala, čiji su nalaz Njemci odbili da prihvate, te zaprijetili aktiviranjme garancije, utvrdila je da je sa uračunatim kamatama u izgradnju postrojenja uložili 39 miliona eura.

Od te sume je oduzeo tri miliona eura, koje su Njemci priznali kao korupciju. Toliko novca, što je pred Specijalnim tužilaštvom priznao prije tri godine tadašnji direktor Ginter Faust, je otišlo na vraćanje duga šefa kriminalne grupe Svetozara Marovića prema izvjesnom G.K..

Njemci nijesu čak ni uknjižili kolektor u Vješticama

Završetak rada Komisije se očekuje veoma brzo, kada ekspert za finansijska pitanja dostavi svoj konačan iskaz.

"Tek tada ćemo dostaviti i konačni stav Opštine, nakon čega će, ukoliko ne dođe do dogovora na realnim osnovama i isključivo na zakonu, uslijediti međunarodna arbitraža. Opština sigurno neće dozvoliti ultimativni pristup koji se želi nametnuti jer postoji niz krupnih propusta i nepoštovanja ugovora na strani izvođača, a samo jedan od njih je taj što postrojenje koje treba da bude predato Opštini kao investitoru, i koje predstavlja građevinski objekat, još nije upisano u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine“, nezvanično je rečeno u lokalnoj upravi.

Bonus video: