Aerodromi “pali” na stepenicama

Poništena nabavka stepenica za ulazak i izlazak iz aviona od milion eura
6335 pregleda 3 komentar(a)
Ponavljanje tendera odlaže investiciju: Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Ponavljanje tendera odlaže investiciju: Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki poništila je dvije nabavke Aerodroma Crne Gore (ACG) stepenica potrebnih za opsluživanje vazduhoplova, procijenjene vrijednosti 850.000 eura, kao i za kupovinu ambulifta - tunelske konstrukcije za izlazak iz aviona, vrijednosti 250.000 eura.

Komisija će nakon pravosnažnosti rješenja, na prvom tenderu, vratiti firmi „Osmanagić CO“ Nikšić 8.500 eura, uplaćenih za vođenje žalbenog postupka, a ACG će morati da žaliocu nadoknadi troškove sastavljanja žalbe od 800 eura. Istoj firmi koja se žalila i na drugi tender, biće vraćeno 2.500 eura naknade i 400 eura za troškove žalbe.

ACG je 9. avgusta ove godine donio odluku o obustavljanju postupka nabavke vučnih stepenica za Aerodrom „Podgorica”, kao i nabavke samohodnih stepenica za Aerodrom „Tivat“.

Ne ulazeći u žalbene navode, Komisija je po službenoj dužnosti poništila ovaj tender jer je utvrdila neusaglašenost tenderske dokumentacije sa odredbama Zakona o javnim nabavkama (ZJN) koje su mogle da dovedu do diskriminacije ponuđača.

Na drugom tenderu za nabavku ambulifta, ACG je 26. juna ove godine izabrala ponudu firme Europlast International GmbH iz Minhena. I u ovom slučaju, ne ulazeći u žalbene navode, Državna komisija je po službenoj dužnosti poništila tender zbog neusaglašenosti tenderske dokumentacije sa zakonom.

Nasuprot zakonskim odredbama, ACG nije u tenderskoj dokumentaciji jasno i razumljivo opisao potkriterijum rok isporuke za vrednovanje ponuda.

Bonus video: