Tužilac traži da se od Miloša Marovića oduzme stan

"Predlažem sudu da se trajno oduzme stan od Marovića, površine 190 kvadrata, koji je kupio od kredita od 120.000 eura uzet od banke, a koji je vratio u iznosu od 105.000 eura, uplativši gotovinu, dok u dokumetaciji ne piše kako je stekao ovaj novac"
4292 pregleda 3 komentar(a)
Miloš Marović (arhiva), Foto: Arhiva Vijesti
Miloš Marović (arhiva), Foto: Arhiva Vijesti

Specijalni tužilac Lidija Vukčević ostala je kod zahtjeva za trajno oduzimanje imovine, i predložila sudu da se od osuđenog Miloša Marovića, trajno oduzme stan od 190 metara kvadratnih koji je platio 120.000 euta, jer je stekao od kriminalne djelatnosti.

Predložila je na ročištu održanom u Višem sudu u Podgorici pred vijećem kojim predsjedava sudija Boris Savić, da sud trajno oduzme i trećinu poslovno stanbenog prostora od njegove supruge Tamare Popović – Marović, te stan, poslovni prostor i garažno mjesto od njenog brata Ivana Popovića, odnosno šure osuđenog Marovića.

"Predlažem sudu da se trajno oduzme stan od Marovića, površine 190 kvadrata, koji je kupio od kredita od 120.000 eura uzet od banke, a koji je vratio u iznosu od 105.000 eura, uplativši gotovinu, dok u dokumetaciji ne piše kako je stekao ovaj novac. Prema nalazu vještaka ekonomsko finansijske struke, njegovi rashodi u odnosu na prihode su veći za 195.000 eura. Novac za vraćanje kredita nije legalno stekao, već od kriminalne djelatnosti“, istakla je tužilac Vukčević.

Predložila je da sud od Tamare Popović Marović oduzme trećina stambeno poslovnog prostora, jer nije imala legalnih prihoda za kupovinu nepokretnosti, već je Miloš Marović finanasirao.

Tužilac zaključuje da je on platio i kupovinu nepokretnosti Ivanu Popoviću, u iznosu od 122.500 eura, jer prema izvještajima banaka, nije imao legalnih prihoda.

Advokat Vladimir Marinkov, punomoćnik Marovićev, podsjetio je da je zakon po kojem se sprovodi ovaj sudski potupak stupio na snagu 9. novembra 2015. godine, dok je Miloš osuđen za krivična djela 2008. godine, a da crnogorsko zakonodavstvo prepoznaje trajno oduzimanje imovine od 5. maja 2010. godine.

"Te prema tome nije bilo uslova da se vodi ovaj postupak protiv Miloša Marovića. Prema nalazu vještaka, nema disproporcije u njegovim legalnim priodima i rashodima. Stan je kupio 2007. godine, znatno prije izvršenja krivičnog djela, koji je bio povod za ovaj postupak. Stan je kupio od kredita, i vratio ga naknadno, ali iz materijalnih dokaza pribavljenih iz banaka utvrđeno je na koji način je vraćen i da je sve bilo legalno. Vještaci su naveli četiri varijante prihoda i rashoda, a tri pokazuju da su prihodi bili veći od rashoda. Sud može da donese samo jednu odluku – da se odbije zahtjev tužilaštva za trajno oduzimanje imovine".

Advokat Dimitrije Dapčević pridružio se završnoj riječi kolege.

Advokat Nikola Karadžić, predložio je da sud odbije kao neosnovane zahtjeve specijalnog tužioca za trajno oduzimanje imovine, ističući da je Ivan Popović kupio stan od legalnih prihoda, jer su njegovi roditelji prodali svoj stan, te da se iz toga vidi da je sve bilo porodična investicija, kako za njega tako i za Tamaru Popović.

Dodao je da su sve stekli prije nego što je ona stupila u brak sa Milošem Marovićem, te da se ne radi o novcu stečenom kriminalnom djelatnošću.

Sud će, kao je na ročištu saopšteno, strankama dostaviti presudu u zakonskom roku.

Zemljište je vlasništvo Opštine

Specijalni tužilac Lidija Vukčevič je na ročištu održanom u Višem sudu u Podgrici pred vijećem kojim predsjedava sudija Boris Savić, rekla da odustaje od dijela zahtjeva za trajno oduzimanje imovine od Miloša Marovića, stečenom kriminalnom djelatnošću, nepokretnost – zemljište u katastarskoj opštini Prijevor - Budva, upisana u pet listova nepokretnosti.

"Ova imovina je osuđenom Maroviću služila kao sredstvo obezbjeđenja. Sproveden je postupak i ovo zemljište je oduzeto i postalo je vlasništvo Opštine Budva", pojasnila je specijalni tužilac zbog čega je odustala od zahtjeva.

Bonus video: