Viši sud da ponovo odluči da li Ajvaza izručiti Turskoj

Ajvaz je bio član Gulenovog pokreta, međunarodne vjerske nevladine organizacije čiji je rad u Turskoj trenutno zabranjen nakon što ih je država proglasila "oruažnom terorističkom grupom"
1350 pregleda 1 komentar(a)
Apelacioni sud Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Apelacioni sud Crne Gore, Foto: Savo Prelević

Apelacioni sud Crne Gore vratio je bjelopoljskom Višem sudu da ponovo odluči da li su se ispunili uslovi da se turski državljanin Harun Ajvaz, koji se trenutno nalazi u zatvoru, izruči Turskoj, gdje bi mu se sudilo za umiješanost u tamošnji državni udar 2016. godine.

Viši sud je ranije odlučio da su "ispunjene zakonske pretpostavke iz Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima radi vođenja krivičnog postupka pred nadležnim organima R.T. (Republike Turske), zbog krivičnog djela članstvo u oružanoj terorističkoj grupi".

Na to rješenje žalio se Ajvazov advokat Radojica Đurović.

I Đurović i Viši sud u Bijelom Polju tvrde da još nijesu dobili odluku Apelacionog suda.

Ajvaz je bio član Gulenovog pokreta, međunarodne vjerske nevladine organizacije čiji je rad u Turskoj trenutno zabranjen nakon što ih je država proglasila "oruažnom terorističkom grupom".

Prije nego se učlanio u pokret bivšeg imama i turskog političara Fetulaha Gulena (trenutno živi u izgnanstvu u Sjedinjenim Američkim Državama), Ajvaz je radio kao administrativni radnik u studentskom domu, povezanom sa izgnaničkom vjerskom organizacijom u turskom gradu Tekirdagu.

Viši sud je u prvostepenoj odluci "našao da su u radnjama okrivljenog H.A. sadržana sva bitna obilježja krivičnog djela pripadništva u stvorenoj kriminalnoj organizaciji... i krivičnim djelom vrbovanje i obučavanje u vršenju terorističkih djela".

Apelacioni sud naveo je da prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima nije dozvoljeno izručenje zbog političkog krivičnog djela, djela povezanog sa političkim krivičnim djelom ili vojnog krivičnog djela u smislu Evropske konvencije o ekstradiciji.

Naveli su i da Evropska Konvencija o ekstradiciji propisuje da se izdavanje ekstradicije neće odobriti za djela koja su, prema ocjeni zamoljene strane, politička djela ili djela povezana sa takvim djelom.

"Imajući u vidu citirane zakonske odredbe, i s tim u vezi utvrđenje suda da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za izručenje navedenog okrivljenog, izvodi se zaključak da je u konkretnom slučaju, prvostepeni sud propustio da utvrdi da li je, krivično djelo zbog kojeg se potražuje i zbog čijeg se izvršenja traži izručenje okrivljenog H.A. političko krivično djelo, djelo povezano sa političkim krivičnim djelom ili sa vojnim krivičnim djelom, odnosno, prvostepeni sud je izgubio iz vida da u pravcu citiranih zakonskih odredbi ocijeni karakter krivičnog djela koje se ovom okrivljenom stavlja na teret u predmetnoj pravnoj stvari, a radi se o odlučnoj činjenici od čijeg pravnog utvrđenja zavisi i pravilna primjena zakona", navodi se u odluci sudskog vijeća Apelacionog suda, sastavljenom od predsjednika Mušike Dujovića i članova vijeća Radmile Mijušković i Milića Međedovića.

Đurović je "Vijestima" potvrdio da je Ajvaz prošle sedmice tražio azil u Crnoj Gori i tvrdi da Turska nije dostavila dovoljno dokaza za krivično djelo koje njegovom branjeniku stavlja na teret.

On je kazao da je o svemu obavijestio i Delegaciju Evropske unije u Crnoj Gori.

Ajvaz je sa porodicom otišao za Kirgizstan u Centralnoj Aziji nakon propalog državnog udara u Turskoj, za koji je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan okrivio Gulena, svog bivšeg političkog saveznika.

Gulen je odbacio optužbe za umiješanost u državni udar.

Iz Kirgizstana, Ajvaz je odlučio da pokuša da pronađe azil u Evropi.

Bonus video: