Bigovića i ekipu vratili u Istražni zatvor

Trojica optuženih za ubistvo inspektora Šćekića u ponedjeljak veče premješteni iz KP doma
18238 pregleda 9 komentar(a)
Ljubo Bigović (Arhivski snimak), Foto: Savo Prelević
Ljubo Bigović (Arhivski snimak), Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.10.2019. 08:28h

Ljubo Bigović, MIlan Čila Šćekić i Ljubo Vujadinović premješteni su prije dvije noći iz Kazneno-popravnog doma u Istražni zatvor, rečeno je “Vijestima” nezvanično iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Prije njih, u tu pritvorsku jedinicu premješten je i Saša Boreta.

Odluku da Bigović ostane iza spuških bedema donijelo je vijeće Apelacionog suda, kojim je predsjedavao Mušika Dujović, odbijajući kao neosnovanu žalbu njegovih branilaca.

Ustavni sud prije više od dva mjeseca ukinuo je presudu kojom su zbog ubistva policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića, na po 30 godina zatvora osuđeni Boreta, Bigović, Šćekić i Vujadinović.

U toj odluci, sudije Ustavnog suda konstatovale su da su redovni sudovi olako povjerovali iskazu zaštićenog svjedoka u tom postupku - Zorana Vlaovića zvanog Bohum i apostrofirali da je taj dokaz za redovne sudove imao veliki značaj. Vrhovni sud još se nije izjasnio ko će i kada ponovo odlučivati o optuženima za ubistvo Šćekića, kojima je nakon ukidanja presude određen pritvor iako su oni tražili da se brane sa slobode.

Bigoviću je pritvor određen 26. septembra, a na tu odluku žalili su se njegovi branioci, advokati Dragoljub Đukanović i Bojana Franović. Zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede Ustava i povrede čl.5 Evropske konvencije o ljudskim pravima predožili su da Apelacioni sud Bigovića pusti da se brani sa slobode.

Sudije Apelacionog suda utvrdile su da je prvostepeni sud osnovano i zakonito odredio pritvor Bigoviću i za takvu odluku dao valjane razloge:

“Prvostepenim rješenjem, po nalaženju ovog suda, ovom optuženom nije povrijeđeno nijedno od Ustavom Crne Gore i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, zajemčenih prava i sloboda, pa tako ni prava zajemčena čl. 5 i 6 Konvencije, pa su stoga i isticanja žalbe, koja su u tom pravcu, bez osnova”, piše u odluci Apelacionog suda.

Bonus video: