nastavljeno suđenje nebojši medojeviću i momiru nikoliću

Vukčević: Bajčetić i Mandić nisu dokazima potkrijepili tvrdnje o porijeklu novca DF-a

U nastavku suđenja svjedočio član Demokratskog fronta Nikola Bajčetić i supruga jednog od lidera tog saveza Sanja Mandić
5785 pregleda 14 komentar(a)
Vukčević, Foto: Savo Prelević
Vukčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.10.2019. 11:13h

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević tvrdi da član Demokratskog fronta (DF) Nikola Bajčetić i Sanja Mandić, supruga jednog od lidera te  opozicione koalicije Andrije Mandića, nijesu materijalnim dokazima  potkrijepili svoje tvrdnje o porijeklu novca koji je korišten za potrebe  izborne kampanje njihove partije 2016. godine.

Oni su bili  svjedoci na današnjem ročištu u sudskom postupku, koji se u Višem sudu  vodi protiv lidera pokreta za promjene (PZP) Nebojše Medojevića i  biznismena Momira Nikolića, optuženih da su tokom 2016. godine na  teritoriji Crne Gore organizovali kriminalnu organizaciju sa ciljem  vršenja krivičnog djela pranje novca, radi sticanja nezakonite dobiti i  moći. 

Mandić je svjedočila povodom dolara koje je tokom  2016. godine u banci mijenjala za eura. Kazala je da ostaje pri iskazu,  koji je prije dvije godine dala u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

Vukčević je prigovorila na njen iskaz, saopštivši da Mandićeva nije pružila nijedan materijalni dokaz o porijeklu novca.

"A  opis (porijekla novca) koji je dat u iskazu suprotan je sa metarijalnim  dokazima koji će tek biti sprovedeni u u postupku", kazala je Vukčević.

Na  njen prigovor reagovao je advokat odbrane Dušan Radosavljević kazavši  da u sudskom postupku nije na svjedoku da nešto dokazuje, već na  tužilaštvu.

"Njen iskaz je prilično uvjerljiv o porijeklu  novca. Ona je svjedok u ovom postupku samo zato što je supruga Andrije  Mandića", kazao je Radosavljević.

Sa njim se saglasio i  advokat Dražen Medojević rekavši da je specijalna tužiteljka pravo na  prigovor iskoristila za medijsko spinovanje.

"Ona je na baš  uvjerljiv način dala iskaz o porodičnom stanju, da ima porodicu u kanadi  i na sve okolnosti u vezi sa novcem. Tužiteljka je primejdbe  upotrijebila za medijsko spinovanje, a ne za sud", kazao je.

Bajčetić  je svjedočio povodom donacije od 2.000 eura koju je dao svojoj matičnoj  partiji - PZP-u, i kazao da ostaje pri iskazu koji je dao u SDT-u.  Vukčević je kazala da na njegov iskaz prigovara na isti način kao kod  Mandićeve.

Na pitanje advokata Radosavljevića, Bajčetić je  kazao da je tokom 2016. godine imao zdravstvene probleme, koji su  posljedica udaraca pripadnika policije, koje je zadobio prilikom  hapšenja na protestima DF-a 2015. godine. Kazao je da je tokom 2016.  godine zbog svojih aktivnosti na tim protestima "u montiranom političkom  procesu zbog navodnog ometanja službenog lica u vršenju dužnosti" bio  osuđen na tri mjeseca zatvora.

Vukčević je reagovala prema  predsjednici sudskog vijeća Vesni Pean da ovaj dio Bajčetićevog  svjedočenja nije od značaja za predmetni sudski postupak. Radosavljević  je kazao da pita isto što je Bajčetića pitala tužiteljka u istražnom  postupku.

"Dakle, ako nije od značaja za postupak zašto ga je onda isto to pitala i tužiteljka?", upitao je Radosavljević.

Pean  mu je pojasnila da je to tužiteljka pitala u istražnom postupku, dok je  sada riječ o sudskom postupku i da taj dio nije od interesa za taj  predmet.

Povodom tablet-računara koje je DF tokom izborne  kampanje 2016. godine obezbiejdio svojim aktivistima na terenu  svjedočili su Zoran Mišković i Miodrag Bešović.

Bešović je  na pitanje Vukčevićeve kazao da ne može da se sjeti kojim aktivistima  DF-a je dao tablete. Vukčevićeva je istakla da je Bešović ranije kazao  da "neće" da kaže kome je dao tablet-računare, a ne da se "ne sjeća".

Miloš Kovačević svjedočio je u vezi sa kućom koju je na primorju za njega izgradio Nikolić.

Radosavljević  je kazao da je kuća izgrađena 1997, dok je građevinska dozvola predata  1995. godine, zbog čega ne vidi zašto je taj svjedok bio važan za  predmetni postupak. "Tada se još plaćalo u markama, a ne u eurima", pojasnio je.

Sljedeće ročište zakazano je za 4. decembar.

Prema  optužnici SDT-a, pripadnici kriminalne organizacije Medojevića i  Nikolića, postali su direktor Pokreta za promjene Dejan Vujisić,  tehnički sekretar partije Željko Šćepanović, Gordan Konatar, v.d. glavne  urednice programa TV Budva Iva Pavlović, član Izvršnog odbora Nove  srpske demokrati je Petar Drašković, Luka Radunović, Vladislav  Bulatović, predsjednik mladih DNP-a Nikola Jovanović, Aleksandar  Sekulić, član Glavnog odbora PzP-a Mladen Jovanović.