Katnićevi će hapsiti prekovremeno

Specijalni tužioci će do kraja godine raditi duže od osam sati i za to će biti dodatno plaćeni
11589 pregleda 35 komentar(a)
Sjednica Tužilačkog savjeta, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Sjednica Tužilačkog savjeta, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević

Specijalni tužioci do kraja godine radiće i prekovremeno, kako bi se što bolje obračunali sa organizovanim kriminalom.

Odluka da tužioci Milivoja Katnića rade duže od osam sati dnevno usvojena je juče na sjednici Tužilačkog savjeta, nakon što je v.d. vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković objasnio da je pred njima veliki posao.

“Vidjeli ste koliko imaju posla u borbi protiv organizovanog kriminala, koji se sada plasira na softiciran način i mislim da je red da ih podržimo”, kazao je on.

Stanković je objasnio da su specijalni tužioci prekovremeno radili do 7. oktobra i da će od 1. novembra do 31. decembra ponovo tako raditi. Za to će biti dodatno plaćeni.

Članovi tužilačkog savjeta intervjuisali su kandidate za specijalnog i tužioca u vrhovnom državnom tužilaštvu - Živka Savovića i Jelenu Lučić Đaletić. Prije nego je je Lučić Đaletić ušla na intervju Stanković se izuzeo “iz ličnih i profesionalnih razloga”. Članica TS Ranka Čarapić, kazala je da nijesu dobili sve materijale o toj kandidatkinji i pitala zbog čega je otkriven njen identitet, umjesto da bude pod šifrom.

Tužiteljka Sonja Bošković, koja je tokom te tačke predsjedavala umjesto Stankovića, odgovorila je da valjda vjeruju Komisiji.

“Valjda nam vjerujete kao Komisiji? Ili nas smijenite, jer ste nas vi i postavili”, kazala je.

Tokom rasprave koja je postala burna kad se u nju uključio Velimir Rakočević, Aneta Spaić objasnila je da Komisija nije konačno tijelo, već je to Tužilački savjet. Ona je tražila da im se dostavi test, ali i obrazloži zbog čega je otkriven identitet kandidatkinje.

“I prošlog puta je bilo intervencija u odnosu na ocjenjivanje Komisije, gdje sjede doajeni krivičnog prava”, kazala je ona.

Rakočević je rekao da zbog medija mora objasniti da je u pitanju samo jedan slučaj kada se desila greška:

“Radilo se o bodu ili bodu i po, i to nije uticalo na rang-listu, to je važno naglasiti. Ako nemate povjerenja u nas, neću ni da budem u toj Komisiji.”

Čarapić mu je odgovorila da niko ne sumnja u rad Komisije, ali da ne treba da se pretvore u puke glasače. I Milan Filipović pokušao je da objasni kolegama zašto traže spise kandidatkinje i njen pismeni rad koji je ocijenjen sa 78 od 80 bodova: “Ne tražimo ništa nenormalno, već samo da se uvjerimo u ono u šta se i Komisija uvjerila. Mi nismo ovdje samo da verifikujemo odluke. Otkrili smo bod, nije, ali moglo je da utiče”, rekao je on.

Spaić je kazala da su oni “tužilačka Vlada” a ne “glasačka mašina”.

“Nije kandidatkinja sporna, evropske kolege o njoj imaju sjajno mišljenje. Šifra postoji iz nekog razloga, propusti su očigledni”, kazala je Spaić insistirajući da se intervjuisanje Lučić Đaletić odgodi za petak 18. oktobar, kada je zakazana nova sjednica.

Član Savjeta i Komisije koja je ocjenjivala rad Lučić Đaletić, tužilac Veljko Rutović, rekao je da Komisija radi profesionalno, niti želi da pomogne, niti da naudi nekome: “Nismo otkriveni u ne znam čemu”, rekao je on.

Tužilac Duško Milanović je kazao da niko ne sumnja u rad Komisije, ali da moraju da imaju materijale da bi odlučili.

Njihovi zahtjevi, međutim, nijesu uvaženi, pa je Bošković stavila na glasanje predlog ocjene za Lučić Đaletić.

Članovi savjeta negodovali su. Filipović je od kolega tražio da ih ne stavljaju pred svršen čin, a Spaić je rekla da prave neprijatnu situaciju za kandidatkinju.

Predlog ocjene usvojen je glasovima Boškovićeve, Nataše Radonjić, Rutovića, Rakočevića, Ljubinke Bašović i Hasana Lukača, a uzdržani su bili Čarapić, Spaić, Milanović i Filipović.

“Sve radite sa tankom većinom, na margini funkcionisanja”, kazala je Spaić.

Tužilački savjet je nakon toga obavio intervju sa tužiteljkom Đaletić, koja je i kontakt tužiteljka sa EUROJUST-om.

Savjet je usvojio odluke da se tužiocima koji su u prethodnom periodu mijenjali rukovodioce isplate varijabile, ali i zahtjev tužiteljke iz Bara Irene Rajković da radi u podgoričkom tužilaštvu.

Konkurs za VDT-a raspisaće u roku od dva dana

Savjet je juče odlučio da u roku od dva dana raspiše ponovni konkurs za izbor vrhovnog državnog tužioca, s obzirom na to da se na prethodni nije prijavio niko. Tužilački savjet je za vršioca dužnosti imenovao ranijeg VDT-a Ivicu Stankovića, kome je istekao petogodišnji mandat.

Stanković je juče rekao da će javni oglas biti objavljen u “Službenom listu” i jednom dnevnom glasilu. Prethodni oglas TS bio je u listu “Pobjeda”.

Bonus video: