Službe paze da ne bukne rat klanova

Čelnici zatvorske uprave konstantno razmjenjuju podatke iz Uprave policije, ali i drugih bezbjednosnih službi kako bi spriječili kriminalne obračune unutar i izvan Uprave za izvršenje krivičnih sankcija
20396 pregleda 6 komentar(a)
Milan Tomić, Foto: Boris Pejović
Milan Tomić, Foto: Boris Pejović

Čelnici zatvorske uprave konstantno razmjenjuju podatke sa Upravom policije, ali i drugim bezbjednosnim službama kako bi spriječili kriminalne obračune unutar i izvan Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

To je u razgovoru za “Vijesti” rekao direktor UIKS-a Milan Tomić.

Istakao je da je trenutna bezbjednosna situacija u zatvoru stabilna i pored činjenice da je iza zidina smješteno više osoba označenih kao vođe suprotstavljenih organizovanih kriminalnih grupa:

“Što predstavlja najvažniju prijetnju po stanje bezbjednosti u UIKS.”

Tomić objašnjava i što sve službenici Uprave na čijem je čelu čine kako bi odgovorili na te izazove.

“Vrše pojačane kontrole lica lišenih slobode kroz učestale pretrese, kontinuirani nadzor i praćenje kretanja lica za koja postoji bojazan da će narušiti stanje bezbjednosti. Takođe, vodi se računa da se onemogući kontak između lica koja su u svađi, odnosno između lica koja su članovi suprotstavljenih organizovani kriminalnih grupa za vrijeme boravka na otvorenom prostoru, ostvarivanja prava na posjetu, kao i u svim drugim slučajevima kada se ova lica izvode iz prostorija u kojima su smještena”, kazao je Tomić.

U spuškim ćelijama više je članova kavačkog, škaljarskog i klanova koji prema tvrdnjama tužilaštva sarađuju sa njima.

uiks
Detalj iz spuškog zatvora(Foto: Boris Pejović)

U Istražnom zatvoru mjesecima je šef kavčana Slobodan Kašćelan, ali i gotovo je kompletna grupa optuženih za planiranje likvidacija članova tog klana i policijskih funkcionera, čiji je jedan od organizatora navodno Nikšićanin Ranko Radulović.

Direktor UIKS-a istakao je da, u slučajevima kada dođe do sukoba između pripadnika zaraćenih klanova, koja su lišena slobode, preduzimaju radnje u cilju utvrđivanja njihove odgovornosti kroz disciplinske i/ili druge odgovarajuće postupke pred nadležnim organima.

Tomić je pričao i aktivnostima koje preduzimaju kako bi unaprijedili uslove za život i rad lica lišenih slobode, ali i što čine da unaprijede uslove za rad onih koji brinu o robijašima.

Nedovoljne kadrovske kapacitete, obučenost službenika i infrastrukturu, nadležni u toj Upravi prepoznali su kao ključne izazove na koje je potrebno odgovoriti.

“U cilju odgovora na navedene izazove u prethodnom periodu preduzete su aktivnosti koje su u toku prošle godine rezultirale povećanjem broja službenika za 32 izvršioca, kroz postupak sprovođenja zakonite procedure oglašavanja i popune upražnjenih radnih mjesta u ovom državnom organu, što je u krajnjem doprinijelo uspješnim funkcionisanju (podizanju nivoa bezbjednosti, unapređenju uslova za sprovođenje programa tretmana i pružanje zdravstvene zaštite)”, objasnio je Tomić.

uiks
Detalj iz spuškog zatvora(Foto: Boris Pejović)

On je istakao da UIKS, u Centru za obuku kadrova, sa predavačima, nastavlja sa praksom organizovanja obuke za službenike na temu profesionalnog postupanja, ali i drugim temama značajnim za zatvorski sistem:

“Kako bi usvajanjem novih znanja ojačali svoje profesionalne i lične kapacitete u cilju uspješnijeg obavljanja izuzetno složenih i odgovornih poslova u uslovima izvršenja krivičnih sankcija u cjelini.

Horizontalnim projektom Savjeta Evrope i Evropske unije u okviru projekta ‘Unapređenje zaštite ljudskih prava pritvorenih i zatvorenih lica u Crnoj Gori’ znatan broj službenika je kroz radionice prošao programe obuke i upoznavanje sa međunarodnim i nacionalnim propisima iz oblasti zatvorskog sistema.

Obuka za službenike UIKS-a u okviru plana i programa obuka Sektora za obuku kadrova za 2018-2019. godinu, organizuje se i u saradnji sa Policijskom akademijom za obavljanje bezbjednosnih poslova, i u saradnji sa NVO sektorom, kao i u okviru projekta podržanog od strane Evropske komisije. Takođe, smatramo bitnim istaći da su u prethodnom periodu preduzete brojne aktivnosti u cilju adaptacija objekata i prostorija koje koriste zaposleni u UIKS”.

Tomić je ispričao i dokle se stiglo sa izgradnjom novog zatvora u Mojkovcu, specijalne bolnice, otvorenog zatvora...

“Od planiranih budućih aktivnosti koje su prepoznate kroz strateško opredjeljenje u cilju budućeg unapređenja uslova za život i rad lica zaposlenih u Upravi i lica koja se nalaze na izdržavanju kazne zatvora, kao i lica kojima je određena mjera pritvora, izdvojili bismo aktivnosti koje se preduzimaju na izgradnji novog zatvora za sjevernu regiju Crne Gore, na opredijeljenom lokalitetu u opštini Mojkovac, izgradnja posebnog objekta za potrebe specijalne zdravstvene ustanove u krugu kompleksa Uprave, objekta za zatvor ‘otvorenog tipa“, izgradnje novog objekta za potrebe glavne prijavnice Uprave i multifunkcionalnog objekta za potrebe službenika. Očekuje se da će se realizacijom planiranih aktivnosti u značajnoj mjeri unaprijediti uslovi u zatvorskom sistemu Crne Gore”, zaključio je Tomić.

Od informacija iz ćelija do otkrivanja kriminalaca

Osim što sa policijom i službama bezbjednosti razmjenjuju podatke koje sprečavaju kriminalne aktivnosti, službe UIKS-a pomažu im i u otkrivanju kriminalaca:

“U saradnji sa Upravom policije i drugim činiocima bezbjednosnog sektora permanentno se vrši razmjena podataka u cilju sprečavanja negativnih bezbjednosnih pojava unutar/izvan UIKS-a, kao i otkrivanju učinioca nerasvijetljenih krivičnih djela”, objasnio je Tomić.

Spuškim čuvarima uskoro zgrade u Bijelom Polju i Danilovgradu

Četvoro službenika UIKS-a uskoro će riješiti stambeno pitanje, a čelnici te Uprave u saradnji sa Vladom pokušavaju da obezbijede krov nad glavom za više spuških čuvara.

“U cilju rješavanja stambenih potreba službenika Uprave raspisan je oglas za raspodjelu četiri stambene jedinice za potrebe službenika UIKS-a.

Uz podršku Vlade Crne Gore intenzivno se radi na stvaranju uslova za rješavanje stambenih potreba većeg broja službenika Uprave kroz kolektivnu stambenu izgradnju i dodjelu stambenih kredita”, rekao je Tomić.

Dodao je da je Vlada za te namjene obezbijedila 1.100.000 eura i da će uskoro biti opredijeljene i lokacije u Bijelom Polju i Danilovgradu:

“Za izgradnju stambenih objekata za ove namjene. Za realizaciju ovog projekta Vlada se obavezuje da obezbijedi 1.100.000 eura za petogodišnji period važenja sporazuma, i to u 2019. godini 300.000 eura, a u 2020, 2021, 2022. i 2023. godini po 200.000 eura”.

Bonus video: